Είναι γνωστό πως η Κρήτη αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Γερμανούς.
Με αφορμή τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, o σεισμολόγος Σεμπάστιαν Μανστέτεν από τον γερμανικό οργανισμό έγκαιρης προειδοποίησης κρίσεων A3M, παραχώρησε συνέντευξη στο δημοσιογραφικό δίκτυο IPPEN.MEDIA, στο οποίο ανήκει και η Frankfurter Rundschau.
Ο σεισμολόγος διευκρινίζει πως ο εν λόγω σεισμός στην Κρήτη δεν σχετίζεται με τον σεισμό στη Σαντορίνη και τονίζει πως πρόκειται για ένα ιστορικά συχνό φαινόμενο, το οποίο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι τεκτονικοί σεισμοί στην περιοχή της Μεσογείου, και ιδιαίτερα στα ανοικτά της Κρήτης, είναι ιστορικά γνωστοί και χρονολογούνται από την αρχαιότητα.
Ένας μεγάλος σεισμός (μεγέθους άνω των 7 βαθμών) έχει ήδη σημειωθεί σε κοντινή απόσταση το 1856 στη θέση ανοικτά της Κρήτης, όπου σημειώθηκε σήμερα ο σεισμός (…) Ο σημερινός σεισμός δεν είναι επομένως απροσδόκητος και δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο».
Δεν αποκλείει σεισμούς των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή και μεγαλύτερους και επισημαίνει πως με μια πρόχειρη ματιά βλέποντας τα αρχεία τους διαπιστώνει πως πέρυσι σημειώθηκαν πάνω από 20 σεισμοί μεταξύ 5 και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Όσον αφορά τους Γερμανούς ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν την Κρήτη, λέει: «Όπως όλα τα ταξίδια, το ταξίδι στην Ελλάδα συνδέεται με έναν κίνδυνο, αλλά με σταθερά χαμηλό κίνδυνο (…) Λόγω της θέσης της Ελλάδας, υπάρχει απλώς ένας κίνδυνος όσον αφορά τους σεισμούς. Πρέπει να το γνωρίζει κάποιος αυτό, αλλά δεν θα το άφηνα να μου χαλάσει τις διακοπές», λέει και επαινεί την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα: «Οι ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας είναι απίστευτα καλά οργανωμένες.
Στον σημερινό σεισμό, έδειξαν για άλλη μια φορά ότι ενεργούν πάντα με σύνεση». Ως παράδειγμα αναφέρει το γεγονός ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις και για τσουνάμι, που στάλθηκαν στους πολίτες με γραπτό μήνυμα. Τσουνάμι δεν υπήρξε τελικά».
Πηγή:dw