Ένα ζευγάρι από τις ΗΠΑ αποφάσισε να μετακομίσει σε ένα γραφικό χωριό στην Κρήτη, ώστε να βρει την ησυχία που αναζητούσε τόσα χρόνια.
Ο λόγος για την Patricia Mahan και τον Dan Matarazzo από τις ΗΠΑ που πήραν την απόφαση να μετακομίσουν δύο φορές τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η τελευταία τους περιπέτεια τους οδήγησε από το Μεξικό σε ένα γραφικό χωριό στην Ελλάδα.
Η Patricia Mahan, πρώην χορεύτρια και δασκάλα φλαμένκο, και ο σύζυγός της Dan Matarazzo, που κατάγεται από το Νιου Τζέρσεϊ, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Μεξικό το 2006.
«Συνειδητοποιήσαμε πόσο πιο οικονομικά θα μπορούσαμε να ζήσουμε στο Μεξικό, αν βρίσκαμε συνθήκες που θα ήταν άνετες», λέει, προσθέτοντας ότι επηρεάστηκαν και από άλλους παράγοντες.
“Η πολιτική των ΗΠΑ είχε μπει σε έναν τομέα για τον οποίο δεν είχα τρελαθεί και πάντα ήθελα να ζήσω δίπλα στον ωκεανό”.
Το ζευγάρι, που προηγουμένως είχε την έδρα του στο Tucson της Αριζόνα, αγόρασε ένα ακίνητο στο San Miguel de Allende του Μεξικού και ρίχτηκε στη ζωή στην πόλη της αποικιακής εποχής, γνωστή για την μπαρόκ ισπανική αρχιτεκτονική της.
Ενώ ήταν ευτυχισμένοι εκεί για πολλά χρόνια, το ζευγάρι λέει ότι τα πράγματα άλλαξαν όταν η δημοτικότητα της πόλης άρχισε να αυξάνεται, φέρνοντας «περισσότερη κίνηση» και «περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση».
«Μετά από μια σειρά δημοσιεύσεων σε αμερικανικά περιοδικά, η δημοτικότητά της αυξήθηκε τόσο γρήγορα που έχασε την ατμόσφαιρα της μικρής πόλης και έγινε πόλη εν μία νυκτί, με όλη τη φασαρία που τη συνοδεύει», λέει ο Mahan.
Λαχταρώντας για άλλη μια φορά κάτι διαφορετικό, ο Mahan άρχισε να αναζητά έναν προορισμό όπου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ζουν δίπλα στη θάλασσα και να γνωρίσουν μια διαφορετική κουλτούρα με «περιπετειώδη αλλά απλό τρόπο» για άλλη μια φορά.
«Συνέχισε να ψάχνει», λέει ο Matarazzo, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν ως θεραπευτής μασάζ. «Και μια μέρα της είπα: ”Κοίτα, βρες μου ένα μέρος όπου η ζωή μας θα μπορούσε να είναι εξίσου καλή ή και καλύτερη από ό,τι είναι εδώ στο Μεξικό, και θα πάω”».
Η ζωή στο χωριό
«Θέλαμε τη ζωή του χωριού, αλλά έπρεπε να είμαστε κοντά σε ανέσεις όπως υπερσύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις, κοντινό αεροδρόμιο, εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ και καταστήματα κάθε είδους για να επιπλώσουμε το σπίτι μας», εξηγεί ο Mahan. «Η Κριτσά ήταν αυτό το χωριό για εμάς».
Μετά από λίγη περισσότερη έρευνα, το ζευγάρι βρήκε ένα προσιτό ακίνητο στην περιοχή και ταξίδεψε για να το δει τον Απρίλιο του 2023.
«Ήρθαμε εδώ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο για να βρούμε αυτό το μικρό σπιτάκι», λέει ο Matarazzo, εξηγώντας ότι, αν και τελικά δεν αγόρασαν το συγκεκριμένο ακίνητο, ήξεραν σχεδόν αμέσως ότι ήθελαν να ζήσουν στην Κριτσά.
«Ήταν ειρηνική και ήρεμη. Αισθανθήκαμε σαν στο σπίτι μας».
Στη συνέχεια αγόρασαν ένα πέτρινο σπίτι δύο υπνοδωματίων, το οποίο προηγουμένως ήταν ένας φούρνος με το όνομα Sofia’s, στο χωριό έναντι 137.000 ευρώ (περίπου 148.200 δολάρια ΗΠΑ).
Μόλις έφτασαν στην Κριτσά, το ζευγάρι έμεινε ενθουσιασμένο από την “καλοσύνη και τη γενναιοδωρία” των ντόπιων, οι οποίοι τους αγκάλιασαν θερμά.
«Όταν μετακομίσαμε για πρώτη φορά στο μικρό πέτρινο σπίτι μας, όλοι οι γείτονές μας έφερναν δώρα με τρόφιμα και προϊόντα», λέει ο Mahan. «Συνεχίζουν να το κάνουν αυτό».
Υγιεινός τρόπος ζωής
«Είναι ένα υπέροχο μικρό χωριό στο οποίο ζούμε», λέει ο Mahan, περιγράφοντας την Κριτσά ως «ένα παραδοσιακό χωριό με παραδοσιακές αξίες», όπου οι άνθρωποι προσέχουν ο ένας τον άλλον και η εγκληματικότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
«Υπάρχει ένα είδος λόγου τιμής… Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ περήφανοι. Είναι περήφανοι για το ποιοι είναι».
Η Mahan και ο Matarazzo πηγαίνουν τακτικά για πεζοπορία και περνούν τα απογεύματά τους στην παραλία διαβάζοντας και κολυμπώντας πριν πάνε σπίτι για δείπνο.
Λένε ότι αγαπούν την ησυχία της Κριτσάς και αισθάνονται ότι ο τρόπος ζωής τους είναι πλέον πολύ πιο υγιεινός.
«Το φαγητό που τρώμε εδώ είναι όλο τοπικό και εποχιακό», λέει ο Mahan, πριν περιγράψει πώς μπορούν να συλλέγουν νερό από ορεινές πηγές «από βρύσες σε όλη την πόλη».
Φθηνότερη η ζωή από ότι στις ΗΠΑ
Αν και έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα πράγματα, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές, είναι πιο ακριβά, λένε ότι η ζωή στην Ελλάδα είναι πιο προσιτή γι’ αυτούς συνολικά.
«Το σπίτι μας ήταν πολύ προσιτό για εμάς», λέει ο Mahan, σημειώνοντας ότι τα οικιακά τους βοηθήματα είναι φθηνότερα και το φαγητό έξω κοστίζει λιγότερο απ’ ό,τι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Μεξικό.«Μπορούσαμε εύκολα να φάμε ένα πολύ καλό γεύμα με 30 ευρώ (περίπου 32 δολάρια) για τους δυο μας».
Το ζευγάρι έχει ιατρική κάλυψη στην Ελλάδα – η χώρα διαθέτει καθολικό σύστημα υγείας – και δηλώνει ότι οι εμπειρίες του ήταν «εξαιρετικές».
Πηγή:ethnos.gr