Στην έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού, βάζοντας όμως φρένο στο οικόπεδο «Κρήτη 1», τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο.
Όπως προκύπτει από Απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 2 Αυγούστου, το υπουργείο Πολιτισμού δίνει εν μέρει το πράσινο φως στη ΣΜΠΕ καθώς όπως αναφέρει σε κάποιες περιοχές «δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη σε χερσαίες, παράκτιες και ενάλιες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και στα εγκείμενα προστατευόμενα μνημεία».
Οι περιοχές που πήραν το πράσινο φως του υπουργείου Πολιτισμού είναι οι εξής: 1. Η θαλάσσια περιοχή των Διαποντίων Νήσων, 2. Η θαλάσσια περιοχή της Χίου, 3. Η θαλάσσια περιοχή των Ψαρών, 4. Η θαλάσσια περιοχή της Ικαρίας (δύο θέσεις Ικαρία 1, Ικαρία 2), 5. Η θαλάσσια περιοχή των Αγ. Αποστόλων (Α της νότιας Εύβοιας), 6. Η θαλάσσια περιοχή της Κύμης, 7. Η θαλάσσια περιοχή του Αγ. Ευστρατίου (τρεις θέσεις Ευστράτιος 1α , Αγ. Ευστράτιος 1β, Αγ. Ευστράτιος 2), 8. Η θαλάσσια περιοχή της Δονούσας (δύο θέσεις Δονούσα 1, Δονούσα 2), 9. Η θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, 10. Η θαλάσσια περιοχή της Κάσου, 11. Η θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου, 12. Η θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων, 13. Η θαλάσσια περιοχή Κρήτη 2β, Κρήτη 3, Κρήτη 4, 14. Η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και 15. Οι δύο θαλάσσιες περιοχές χωροθέτησης πιλοτικών έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως – βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης.
Αντίθετα, σύμφωνα με την Απόφαση, δεν εγκρίνεται η ΣΜΠΕ για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, για λόγους προστασίας των εγκείμενων μνημείων και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις ακόλουθες περιοχές:
– Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 1, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ χωροθετείται απέναντι από την Κάτω Ζάκρο και υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
– Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β, το τμήμα των ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β ανατολικά και νότια του ακρωτηρίου Αφορεσμένος, καθώς «οι προτεινόμενες εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ περιβάλλουν το ακρωτήριο και βρίσκονται σε εγγύτητα με την οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα, οι οποίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκαλώντας οπτική όχληση και έμμεση βλάβη στα μνημεία».
– Στη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα».
Πηγή:ypodomes.gr