Αλλαγές στο εργασιακό με ευέλικτο εβδομαδιαίο ωράριο

8'

Νέο σύστημα ευέλικτης απασχόλησης, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, εξετάζει να θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί, οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις για τη διευθέτηση των ωραρίων έχουν φέρει πενιχρά αποτελέσματα και προβλήματα στην εφαρμογή τους.

Με το ισχύον σύστημα, σε μια επιχείρηση που λειτουργεί με αυξημένες υποχρεώσεις 8 μήνες τον χρόνο, αν χρειαστεί να προχωρήσει σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας αυξάνοντας και μειώνοντας τις ώρες απασχόλησης για μια περίοδο, θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία πριν από την εφαρμογή του μέτρου και σε κάποιον βαθμό να προβλεφθεί και η περίοδος της αυξομείωσης του χρόνου εργασίας του προσωπικού της. Σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει να συμφωνείται η διευθέτηση, αλλά, λόγω ειδικών και απρόβλεπτων συνθηκών, να μην εφαρμόζεται κατά το διάστημα που έχει συμφωνηθεί ή να απαιτείται να παραταθεί πέραν των συμφωνηθέντων ορίων.

Τέτοια ζητήματα έχουν ως κατάληξη να ακυρώνεται στην πράξη το μέτρο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και να επιλέγεται είτε η λύση των υπερωριών, που κοστίζουν περισσότερο, είτε ακόμα και η μετατροπή συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης, για να αντισταθμιστεί το κόστος των υπερωριών από την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital, το υπουργείο εξετάζει να εισαγάγει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και σε εβδομαδιαία βάση, ώστε με τον τρόπο αυτόν να καλύπτονται πιο στοχευμένα ανά τακτά διαστήματα οι ανάγκες των επιχειρήσεων για αυξημένη και μειωμένη απασχόληση. Η εβδομαδιαία διευθέτηση θα γίνεται κατόπιν συμφωνίας και συναίνεσης των εργαζομένων, ενώ οι αποδοχές τους θα είναι ίδιες και στο αυξημένο αλλά και στο μειωμένο ωράριο.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που χρειάζεται να κάνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας για έναν μήνα, αυξάνοντας από 8 στις 10 τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης, δεν θα χρειάζεται να συμφωνήσει με τους εργαζομένους της διευθέτηση για διάστημα 6 μηνών, αλλά η συμφωνία να αφορά μόνον τον συγκεκριμένο μήνα. Το ίδιο θα μπορεί να κάνει σε συμφωνία με τους εργαζομένους της σε εβδομαδιαία βάση. Στην περίπτωση της εβδομαδιαίας διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ο συμβατικός χρόνος εργασίας θα μπορεί μέσα στην εβδομάδα να αυξάνεται για κάποιες μέρες και να μειώνεται για τις επόμενες, ώστε ο μέσος όρος του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας να παραμένει στις 40 ώρες. Για παράδειγμα, θα μπορεί να εφαρμόζεται 10ωρη εργασία ημερησίως για δύο μέρες και, σε αντάλλαγμα, οι εργαζόμενοι θα έχουν για δύο συνεχόμενες ημέρες εντός της ίδιας εβδομάδας μειωμένο ημερήσιο ωράριο εργασίας 6 ωρών και την τελευταία ημέρα θα έχουν κανονικό 8ωρο.

Οι επιπλέον ώρες εργασίας θα μπορούν να επιστραφούν με επιπλέον άδεια ή και με ρεπό, αντί του μειωμένου ωραρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποδοχές των εργαζομένων δεν επηρεάζονται, αντίθετα οι επιχειρήσεις, και κυρίως οι μικρές και αυτές που εμφανίζουν εποχική ένταση της εργασίας (π.χ. τουρισμός-εστίαση, βιοτεχνίες), θα μπορούν να ρυθμίζουν τα ωράρια απασχόλησης πιο στοχευμένα και κυρίως τη στιγμή που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Σήμερα υπάρχουν δύο συστήματα διευθέτησης χρόνου εργασίας, σε ετήσια βάση και εξαμηνιαία, που συμφωνούνται ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους είτε με επιχειρησιακές συμφωνίες, είτε με τα σωματεία ενός κλάδου, είτε και με ατομικές συμβάσεις.

Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, προβλέπεται ότι μέχρι 256 ώρες από τον ετήσιο συνολικό χρόνο απασχόλησης μπορούν να κατανεμηθούν και να προσαυξήσουν τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης μιας περιόδου του ημερολογιακού έτους η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 32 εβδομάδες (περίοδος αυξημένης απασχόλησης). Ακολούθως, για το υπόλοιπο διάστημα του ίδιου ημερολογιακού έτους (περίοδος μειωμένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος θα πρέπει να απασχολείται λιγότερες ώρες από το συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριό του, ή να λαμβάνει περισσότερες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό), ή ανάλογη προσαύξηση των ημερών της ετήσιας άδειάς του, ή συνδυασμό μειωμένων ωρών και ημερών ανάπαυσης ή ημερών αδείας.

Κατά τη διευθέτηση σε ετήσια βάση, ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας χωρίς την υπερεργασία και τις υπερωρίες παραμένει στις 40 ώρες. Σε περίπτωση που συνυπολογιστούν οι τυχόν πραγματοποιηθείσες ώρες υπερεργασίας και νόμιμης υπερωρίας, ο ανωτέρω μέσος όρος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες εβδομαδιαίως.

Στην εξάμηνη διευθέτηση, σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών να απασχολείται ο εργαζόμενος 2 ώρες επιπλέον τη μέρα, δηλαδή έως 10 ώρες την ημέρα, για μια χρονική περίοδο αυξημένης απασχόλησης και, ακολούθως, εντός του ίδιου 6μήνου για μια άλλη χρονική περίοδο (περίοδος μειωμένης απασχόλησης), ο εργαζόμενος θα πρέπει να απασχολείται είτε 6ωρο είτε να λαμβάνει περισσότερες ημέρες ανάπαυσης.

Η νέα διάταξη θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την εξάμηνη διευθέτηση, με τη διαφορά ότι θα είναι πιο ευέλικτη, καθώς η αύξηση και η μείωση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να συμφωνείται εντός της ίδιας εβδομάδας.

Πηγή:capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν