Ερχεται «reality check» στο Χρηματιστήριο

42'

Οριακή πτώση για τον Γενικό Δείκτη σήμερα, κλείσιμο με κέρδη 5,4% τον Ιανουάριο. Σε Πειραιώς, Alpha, Viohalco οι πωλήσεις. Αγοραστές σε Titan, ΕΥΔΑΠ. Στα 130 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Συνεδρίαση που επεφύλαξαν μικρές αρνητικές εκπλήξεις οι τελικές δημοπρασίες, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται με θετικό πρόσημο στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, αλλά να “ακούν” το κουδούνι της λήξης των συναλλαγών με αρνητική μεταβολή και στο χαμηλό ημέρας, ή οριακά ψηλότερα από αυτό.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η εικόνα έλλειψης διάθεσης να διεκδικήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις από την πλειονότητα των Δεικτοβαρών τίτλων, ενώ από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ανακύπτουν νέοι πρωταγωνιστές, τίτλοι που έμεναν αρκετά χρόνια στο περιθώριο του ενδιαφέροντος και στην συναλλακτική αφάνεια.

Στις περισσότερες από τις πιο πάνω περιπτώσεις, θέλει αυξημένη προσοχή και γρήγορα αντανακλαστικά από όσους θα θελήσουν να ακολουθήσουν κάποια κίνηση, καθώς όσο εύκολα παρουσιάζονται οι αγοραστές, τόσο εύκολα θα αποσυρθούν στην πρώτη αλλαγή κλίματος.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες του χώρου, σημειώνοντας πως “επιχειρηματικές συμφωνίες, εξαγορές, αυξήσεις κεφαλαίου, placements και νέες εισαγωγές που δίνουν αμέσως κέρδη, έχουν βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και έχουν αυξήσει τους κωδικούς που δραστηριοποιούνται. Μάλιστα, κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις που ανακοινώνονται, έχουν σαν αποτέλεσμα την ενεργοποίηση συγκριτικών αποτιμήσεων και σε άλλες Εταιρείες του ίδιου κλάδου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για τις ‘αντανακλαστικές κινήσεις’ που ακολουθούν.

Από την άλλη, δεν πρέπει να διαφεύγει στους ενεργούς επενδυτές πως ο Φεβρουάριος που ξεκινά, θα αποτελέσει μήνα “ελέγχου της πραγματικότητας” για τις προσδοκίες των επενδυτών, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου, με τα θεμελιώδη των Εταιρειών να επιστρέφουν στο προσκήνιο.

Οι traders περιμένουν ένα θετικό μήνυμα για το 2025 από τις Διοικήσεις των Τραπεζών, μαζί με τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο, που θα δικαιολογεί τις τρέχουσες, ή και υψηλότερες αποτιμήσεις. Παράλληλα οι εκθέσεις που δημοσιεύονται από Εγχώριους και Ξένους Επενδυτικούς Οίκους, συνεχίζουν να διατηρούν, ή και να αυξάνουν τα σημαντικά περιθώρια ανόδου που έχουν πολλές Εισηγμένες, αλλά αυτό το τελευταίο πρέπει να επιβεβαιωθεί και στο ταμπλώ.

Με μικτές διαθέσεις και ήπιες μεταβολές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι traders προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μηνύματα από Fed και ECB, αλλά και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν μεγάλες Εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου και όχι μόνο.

Υπενθυμίζεται ότι οι DAX, FTSE 100, EuroStoxx 50 και EuroStoxx 600 ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σύμφωνα με αναλυτή που συνεργάζεται στενά με την στήλη και όσον αφορά τα τεκταινόμενα εκτός των τειχών, “μετά και τις τελευταίες κινήσεις των Fed και ECB το Δολάριο ΗΠΑ παρέμεινε ισχυρότερο έναντι όλων των βασικών Νομισμάτων και ιδιαίτερα του Ευρώ, με τη μεταξύ τους ισοτιμία να χάνει και πάλι τα 1,04 δολάρια ανά ευρώ. Οι αναλύσεις συγκλίνουν σε μια νέα ζώνη ισορροπίας έως και τα 0,94, με πρώτη στάση τα 0,98 ευρώ. Οι Εταιρείες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να ανακοινώνουν ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου, αλλά και θετικές εκτιμήσεις για τα επόμενα τρίμηνα, ‘μαγνητίζοντας’ τους επενδυτές, ενώ χθες εξαίρεση απετέλεσε η Microsoft που ‘τιμωρήθηκε’, αντίστοιχα, με ένα -6% στο ταμπλώ. Οι τιμές των Ναύλων ξηρού φορτίου συνέχισαν πτωτικά μετά τις θετικές εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και την επανεκκίνηση των διελεύσεων από τη Διώρυγα του Σουέζ, με τον δείκτη Baltic Dry Index να σημειώνει χαμηλά διετίας στις 715 μονάδες. Οι απώλειες του εν λόγω δείκτη στον Ιανουάριο προσεγγίζουν το 30%. Ασταμάτητος ο Χρυσός σε νέα ιστορικά υψηλά και με εικόνα που μόνο ενδείξεις κόπωσης δεν δείχνει. Δύσκολα το Πολύτιμο Μέταλλο θα σταματήσει στο ψυχολογικό όριο των $3000 ανά ουγκιά, όσο συνεχίζεται η μικρή υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων”.

Περίπου σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,21% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,52% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,347% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1557,01 (+0,41%) και 1550,49 μονάδων (-0,01%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1551,52 (+0,05%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1549,31 (-0,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1549,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,09%.

Ο τζίρος στα 129,7 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, CENER, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ), με τους ΕΤΕ και ΠΕΙΡ να αποσπούν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 129,7 εκατ., τα 115,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα.

Η εβδομάδα που έληξε αποδείχθηκε έκτη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 0,34% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 0,27%. Να σημειωθεί ότι έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec., ο ΓΔΧΑ είχε να “δει” από το διάστημα από 19/1/2024 έως 8/3/2024, όταν και είχε συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Άρα το εβδομαδιαίο ανοδικό “εξαρέ” του ΓΔΧΑ, είναι ρεκόρ δωδεκαμήνου.

Ο Ιανουάριος αποδείχθηκε τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαία κέρδη 5,42% και τον Τραπεζικό δείκτη κέρδη 9,99%.

Μετοχή του πρώτου μήνα του χρόνου οι ΑΤΕΚ (+168,4%).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος μήνας του χρόνου για την Αγορά. Θραύση έκανε η Κρι Κρι στην παρουσίαση Θεσμικών επενδυτών στο Παρίσι. Το θέμα είναι ότι αν δεν δώσει χαρτιά ο βασικός μέτοχος, η Αγορά τα δίνει με το σταγονόμετρο. Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, που ο ΜΥΤΙΛ δοκιμάζει κατοχύρωση της πτωτικής γραμμής τάσης, με επόμενο κοντινό στόχο το 35,80. Στο κάτω μέρος της στήριξης η ΛΑΜΔΑ που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει αγορές με το 6,90 ‘stop’ προσβλέποντας στο 7,25, ή στο 7,40 σε πρώτη φάση. Με οριακά κέρδη έκλεισε και η έκτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με το 1560 επίπεδο να χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να συνεχίσει χωρίς διόρθωση σε εβδομαδιαίο. Σε ημερήσιο, όσο το 1542 συντηρείται η τάση είναι επιθετική, ενώ μία διάσπαση του 1530 θα μπορούσε να μας δώσει μεγαλύτερη διόρθωση”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ένας ισχυρός μήνας ολοκληρώθηκε με σημαντικά κέρδη και αύξηση στο τζίρο (38% πάνω από πέρυσι). Ο Φεβρουάριος θα αποτελέσει μήνα ‘ελέγχου της πραγματικότητας’ για τις προσδοκίες των επενδυτών, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε να συνεχιστεί το επιλεκτικό ενδιαφέρον και οι κινήσεις ‘rotation’, με την Εγχώρια Αγορά να δοκιμάζει νέα υψηλά”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

Συνεχίζεται η συσσώρευση του ΓΔΧΑ στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Κέρδη είδαν συνολικά οι μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ η Αγορά της Κίνας παραμένει κλειστή. Θετικός ο πρώτος μήνας του έτους, ενώ ο βραχυπρόθεσμος στόχος μας για το Χ.Α. έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Η περιοχή των 1500 μονάδων αποτελεί πλέον κρίσιμη στήριξη του ΓΔΧΑ”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Πέμπτη διαδοχική μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, με τον πληθωρισμό να αναμένεται εντός του έτους να επανέλθει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Ολοκληρώθηκε το Road Show 20 Εισηγμένων Εταιρειών στο Παρίσι με Οργανωτή την Piraeus Sec. Η νέα τροπή που έλαβε η ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών εγείρει εύλογο προβληματισμό, σε σχέση με τη πιθανότητα να απειληθεί η πολιτική σταθερότητα. Προσώρας, το Χρηματιστήριο προσπερνά τα σενάρια που αμφισβητούν το ευοίωνο των προοπτικών του, με το ΓΔ να καταγράφει νέα υψηλά 165 μηνών”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε νέο πολυετές ρεκόρ (υψηλά σχεδόν 14 ετών) ολοκληρώθηκε ο Ιανουάριος για τον ΓΔ, σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Απρίλη του 2011 (όταν είμαστε στο πρώτο μνημόνιο) και με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα. Το κλίμα στις Μεγάλες Αγορές του εξωτερικού παραμένει θετικό, σε γενικές γραμμές, ενώ στο εσωτερικό, το επιτυχημένο IPO της Alter Ego Media, οι επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται, καθώς και οι αναβαθμίσεις που λαμβάνουν οι Εισηγμένες μας κρατούν ‘ζεστή’ την Αγορά μας, με τους επενδυτές να αρνούνται να δώσουν τα ‘χαρτιά’ τους σε αυτή την φάση, παρά τις σημαντικές υπεραξίες που έχουν αποκομίσει. Το οποίο έχει μια εξήγηση, καθώς οι αποτιμήσεις κινούνται ακόμα σε λογικά επίπεδα, βρισκόμαστε σε περίοδο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ μια πιθανή άμβλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων (π.χ. τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία) το επόμενο διάστημα, θα έδινε ένα μεγάλο ‘boost’ στην Αγορά μας. Τεχνικά, σε επίπεδο ΓΔ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1590 και 1630 μονάδων”, σύμφωνα με την Merit Sec.

“Ο Ιανουάριος έκλεισε με δυνατές αποδόσεις σε δείκτες και μετοχές, συμπληρώνοντας ένα σερί έξι διαδοχικών εβδομάδων με θετικό πρόσημο, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις για το τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα της ανάληψης της Προεδρίας των ΗΠΑ, οι Αγορές τερμάτισαν τον πρώτο μήνα της χρονιάς με κέρδη. Στο Χ.Α. η επιτυχημένη Δημόσια Προσφορά της “Alter Ego Media” σε υπερκάλυψη κεφαλαίων και απόδοσης στην διαπραγμάτευση των μετοχών στο ταμπλώ, ήταν το μεγάλο κέρδος του μήνα, καθώς είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του Εγχώριου Επενδυτικού Κοινού.

Παράλληλα η Αγορά άρχισε να προεξοφλεί την κερδοφορία και τα μερίσματα του 2024, έχοντας τις πρώτες ενδείξεις από κατηγορίες δραστηριοτήτων που ανακοινώθηκαν μεγέθη για τους τελευταίους μήνες του 2024.

Η έλευση του Φεβρουαρίου σηματοδοτεί το πρώτο “τεστ με την πραγματικότητα”, καθώς από τις 13 Φεβρουαρίου εκκινεί η διαδικασία των πρώτων ανακοινώσεων, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Επικαιροποιημένα επιχειρηματικά πλάνα για την επόμενη τριετία και μερίσματα θα μπουν στο επίκεντρο και θα κριθεί αν οι διψήφιες αποδόσεις στο ταμπλώ από την αρχή του έτους, αποτελούν ένα μικρό μέρος από το ισχυρό ανοδικό περιθώριο το οποίο, θεμελιωδώς, δικαιολογούν οι Ελληνικές Τράπεζες.

Επιπλέον οι επενδυτές κινούνται και στην λογική των μερισματικών αποδόσεων, αφού πλέον η ωρίμανση των σχετικών διανομών απέχει λίγους μήνες, γεγονός που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσες τις ήδη ελκυστικές αποδόσεις πολλών Δεικτοβαρών μετοχών του ΧΑ.

Στο εξωτερικό, η χρηματιστηριακή εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από μεταβλητότητα, μετά την ανακοίνωση της κυκλοφορίας της νέας Κινεζικής Πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης “DeepSeek”.

Οι Αμερικανικοί δείκτες κατάφεραν ωστόσο να ανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών προς το τέλος της εβδομάδας, με την αρωγή των καλύτερων των αναμενομένων εταιρικών κερδών δ’ τριμήνου, αλλά και με τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τις Τεχνολογικές Εταιρείες, ότι θα διατηρήσουν το προβάδισμά τους παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Τα αποτελέσματα των Tesla, Meta και Apple επανέφεραν την εμπιστοσύνη στο ταμπλώ, ενώ η Microsoft δεν έπεισε καθώς οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιούργησαν προβληματισμό στους συμμετέχοντες στην Αγορά, για την απόδοση της επένδυσης.

Οι ανακοινώσεις κερδοφορίας των τεχνολογικών κολοσσών θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, με την Alphabet (4/2) και την Amazon (6/2) να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Τα νέα από το μέτωπο της κερδοφορίας στις ΗΠΑ αναμένεται να φτιάξουν κλίμα και διαθέσεις, καθώς 131 Εταιρείες του S&P 500 ανακοινώνουν μεγέθη μέσα στην εβδομάδα, ενώ στην σημαντικότερη ανακοίνωση μακροοικονομικού ενδιαφέροντος ξεχωρίζει την ερχόμενη Παρασκευή οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εισήλθε στον σκληρό πυρήνα της αντίστασης που αντιστοιχεί σε διαδοχικά επίπεδα τοπικών πυθμένων από το 2011 μεταξύ 1550 και 1580 μονάδων.

Ο ανοδικός βηματισμός δεν θα είναι εύκολος για τους αγοραστές, λόγω των σημαντικών κερδών που έχουν συσσωρευθεί στις έξι ανοδικές εβδομάδες που έχουν προηγηθεί και έχουν οδηγήσει τους ταλαντωτές σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα.

Παρόλα αυτά, ο έλεγχος της Αγοράς από τους αισιόδοξους δεν φαίνεται να έχει χαθεί, τα κλεισίματα τιμών αποσβένουν ενδοσυνεδριακές βυθίσεις, ενώ ο τζίρος σε φάσεις τοπικών διορθώσεων έχει φθίνουσα πορεία.

Οι αντοχές του Δείκτη έχουν να κάνουν και με την εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, που ισορροπούν την τελική εικόνα, αλλά και με την διάχυση του ενδιαφέροντος στην μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, που παρουσίαζε σημαντική υστέρηση στην προηγούμενη φάση της ανόδου. Συμπερασματικά, θα αναμέναμε την συνέχιση του ανοδικού κύματος παρά το ράλι που έχει προηγηθεί, αφού ναι μεν παρατηρείται μια φυσιολογική κόπωση στις 1550 μονάδες, οι τεχνικοί δείκτες ωστόσο δεν δίνουν το παραμικρό σήμα αλλαγής κατεύθυνσης.

Χωρίς ιδιαίτερα εγχώρια γεγονότα αναμένεται η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Την Τρίτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Aktor Holdings που προέκυψαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Bets Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,9), ΕΤΕ (7,7), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (6), ΠΕΙΡ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5), ΔΕΗ (4,9), ΑΛΦΑ (4,2), ΜΠΕΛΑ (3,6), TITC (3,6), ΔΑΑ (2,6), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΜΟΗ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), BOCHGR (2,2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,6), ΑΤΤ (1,2), ΛΑΜΔΑ (1,2), OPTIMA (1) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων Συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει την απόλυτη επικράτηση στους “sellers” (ΑΛΦΑ -1,44%), ΕΤΕ -0,07%, ΕΥΡΩΒ -0,62%, ΠΕΙΡ -1,55%).

Μεταξύ 1433,56 (+0,59%) και 1416,35 μονάδων (-0,62%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1416,35 (-0,62%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1412,16 (-0,91%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1414,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,75%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1381 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες.

Στις 1262 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1246 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με ανακοίνωση της Πειραιώς, “στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της αξίας για τους μετόχους της και τη διαφοροποίηση του επιχειρηματικού της μοντέλου, εξετάζει σε συστηματική βάση πιθανές επενδυτικές εναλλακτικές που θα συνέβαλαν θετικά στα κέρδη και την αποτελεσματικότητα της κεφαλαιακής της διάρθρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει και αξιολογεί το τρέχον διάστημα διάφορες πιθανές επενδύσεις σε τομείς συναφείς με τον Χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τομέων Διαχείρισης Περιουσίας και των Ασφαλιστικών Εταιρειών, μεταξύ των οποίων και την Εθνική Ασφαλιστική. Η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το Επενδυτικό Κοινό, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εφόσον ανακύψει ανακοινώσιμο γεγονός”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κατέχει το 9,9% των μετοχών και 10ετη σύμβαση αποκλειστικής διανομής των προϊόντων της Ασφαλιστικής μέσα από το δίκτυο της Τράπεζας (σ.σ. η σύμβαση σήμερα έχει διάρκεια άλλα επτά έτη), παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και η στάση της Διοίκησης παραμένει σταθερή στις δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, βάσει των οποίων ‘εφόσον υπάρξει διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Τράπεζα θα ενδιαφερθεί, υπό προϋποθέσεις όμως”.

Σαφές πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (-1,80%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,19%), ΕΥΔΑΠ (+3,04%), ΜΠΕΛΑ (+1,87%), ΜΟΗ (-1,02%), ΟΤΕ (-1,88%), TITC (+4,10%).

Διεκδίκησε κλείσιμο σε νέα υψηλά 173 μηνών ο τίτλος της ΔΕΗ (-0,60%), αλλά στο τέλος έμεινε από δυνάμεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας. Η επόμενη αντίσταση στα 13,80 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 12,25 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

“Δεν ανησυχεί όσο κλείνει πάνω από το 12,90. Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν αποφασίσει να δοκιμάσει άμεσα κίνηση στο 13,55, θυμίζοντας ότι μεσοπρόθεσμος στόχος είναι το 16”, σημειώνει για τον τίτλο της ΔΕΗ η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 10 μηνών, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+3,04%), ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές στα υψηλά 12 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 6,26 ευρώ και οι στηρίξεις στα 5,84 (ημερήσιο “stop long”) και στη ζώνη 5,80 – 5,73 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Μόνο η απόφαση του Ρυθμιστή για τα τιμολόγια, που έχει ήδη αργήσει, μπορεί να αλλάξει τον βηματισμό του τίτλου.

Με εκπληκτικό ντεμαράζ, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η TITC (+4,10%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+168,4%), ΠΡΔ (+34,29%), ΙΛΥΔΑ (+33,13%), ΙΑΤΡ (+27,57%), ΜΠΤΚ (+27,27%), ΑΒΑΞ (+26,64%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+23,81%), ΟΛΘ (+21,88%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΒΙΟΤ (+9,57%), ΦΡΙΓΟ (+5,53%), ΠΑΙΡ (+3,94%), ΛΕΒΠ (+2,38%), ΓΕΒΚΑ (+2,10%), ΒΟΣΥΣ (+1,71%), ΣΠΙ (+1,33%), ΙΛΥΔΑ (+2,60%), SOFTWEB (+0,88%), ΕΛΒΕ (+3,77%), ΝΑΚΑΣ (+3,16%), ΜΕΡΚΟ (+2,07%), ΜΕΝΤΙ (+2,63%), ΞΥΛΚ (+2,51%).

“Η ALUMIL (+3,48%) σημείωσε σημαντική πρόοδο για το 2024, με τον κύκλο εργασιών να εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 450 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας αισθητά τις αρχικές προβλέψεις για τζίρο 430 εκατ. ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταθερή ανάπτυξη και την ισχυρή θέση της Εταιρείας τόσο στην Ελληνική, όσο και στη Διεθνή Αγορά”, όπως αναφέρει η Εισηγμένη.

Μικρές αγορές από Belterra Inv. στον ΟΛΘ (-0,36%).

Την αιτιολογημένη γνώμη του για την προαιρετική δημόσια πρόταση της LeonidsPort, συμφερόντων της Οικογένειας Ντρέιφους, κατέθεσε το ΔΣ του ΟΛΘ, σημειώνοντας πως “η δημόσια πρόταση δεν εμπίπτει στο εύρος αξίας που προσδιόρισε ο Ανεξάρτητος Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος, ήτοι στα 38,88 έως 44,08 ευρώ ανά μετοχή, που προέκυψε από την έκθεση του Συμβούλου, (Beta Sec.)”.

Σε υψηλά 16 μηνών η Quest (+2,27%), σε υψηλά 8 μηνών η Fourlis (+0,12%), σε υψηλά 65 μηνών η BriQ (+2,17%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΚΑΤ (-0,58%) και ΑΤΤ (-2,64%).

Επιστροφή αγοραστών σε Realcons (+1,40%), Πλ. Θράκης (+1,75%) και Δρομέα (+2,12%).

Βγήκε μικρό “bid” σε ΛΟΓΟΣ (+8,02%) και ΣΠΕΙΣ (+0,69%).

Αύξησε συναλλαγές η EVR (+2,01%).

Συνεχίζονται οι πωλήσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ONYX (+1,65%).

Προσοχή αν διασπάσει με κλείσιμο τα 328 ευρώ ο Καρέλιας (-1,8%).

Με συνολικό όγκο 13150 τεμ. ο Μπήτρος (+9,22%) κατόρθωσε να κινηθεί μεταξύ 0,635 (-9,93%) και 0,770 ευρώ (+9,22%), με τους αγοραστές να αποσύρονται και να επανεμφανίζονται με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Η εμφάνιση εντολής πώλησης 201081 τε. στα 0,378 ευρώ (+0,53%), έκοψε την φόρα των αγοραστών στην Προοδευτική (0%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+1,58%).

Το 22,35% της Vidavo, ή 191585 μετοχές (0%) πώλησε η THERMI AE, κατεβάζοντας το ποσοστό της στο 2,64%. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο αγοραστής, ή η τιμή πώλησης.

Σε νέα υψηλά 111 μηνών η ΑΤΕΚ (+9,73%), πάντα με περιορισμένη προσφορά. Σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec. και από το 2015 έως και το 2024, μόνο το 2021 ο τίτλος ολοκλήρωσε το χρόνο με θετική ετήσια μεταβολή (!)

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1487 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1442 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1428 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3619 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3805 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3556, 3504 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3471 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα, Ν. Κορέα, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστροφή των πιέσεων για το Πετρέλαιο, στο 1,042 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2840 προσπαθεί να ισορροπήσει ο Χρυσός (συμβόλαιο Απριλίου 2025), προς τα $32,3 διορθώνει το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Στα $104700 το Bitcoin, προς τα $3390 αναρριχάται το Ethereum.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Τόκιο, με εξαίρεση τα νωπά Τρόφιμα, αυξήθηκε 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, έναντι 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η τελευταία μέτρηση είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις του Reuters. Το ποσοστό ανεργίας της Ιαπωνίας για τον Δεκέμβριο μειώθηκε στο 2,4% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Υποχώρησαν τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία κατά 1,6%, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μικρή αύξηση 0,2%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Γαλλία έτρεξε τον Ιανουάριο με ρυθμό 1,8% ετησίως, όπως και τον Δεκέμβριο, ενώ οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν μία μέτρηση ελαφρώς υψηλότερα στο 1,9%.

Το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας κινήθηκε ανοδικά τον Ιανουάριο. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 11000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, φτάνοντας τα 2,88 εκατ. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξανόταν κατά 14000.

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών Nationwide House Price Index. Το ποσοστό αυτό σηματοδοτεί μείωση σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν η ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών ήταν 4,7%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,1% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

O ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία διατηρήθηκε στο επίπεδο του 2,8% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Destatis. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,2%.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την απειλή του να επιβάλει δασμούς “100%” στην Ομάδα Brics, αν απομακρυνθούν από το Δολάριο, δήλωσε εκ νέου ότι από αύριο, Σάββατο, θα επιβάλλει δασμούς 25% στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό και τον Καναδά και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της νύκτας θα αποφασίσει αν θα εξαιρεθεί από το μέτρο το Πετρέλαιο που παράγουν.

“Το ζήτημα είναι ότι οι BRICS δεν συζητούν τη δημιουργία κοινού Νομίσματος, ούτε το έχουν κάνει ποτέ. Οι BRICS συζητούν τη δημιουργία νέων, κοινών Πλατφορμών επενδύσεων που θα επιτρέπουν κοινές επενδύσεις σε τρίτες Χώρες, αμοιβαίες επενδύσεις και τα λοιπά”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, έναντι ανόδου 2,4% Νοέμβριο. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,3%, όσο ανέμεναν και οι αναλυτές. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση, όσο και τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 2,8%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,2%, όσο ανέμεναν και οι αναλυτές.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 109,4 δισ. ευρώ.

Σε αναβάθμιση των Ελληνικών Τραπεζών προχώρησε ο Οίκος S&P με έκθεσή του, στην οποία δίνει status επενδυτικής βαθμίδας σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Ειδικότερα, ο Οίκος αναβαθμίζει το rating της Εθνικής Τράπεζας κατά μια βαθμίδα, σε “ΒΒΒ-/Α-3”, από “ΒΒ+/Β”, με σταθερό outlook. Παράλληλα, αναβαθμίζει τη Eurobank σε “ΒΒΒ-/Α-3”, από “ΒΒ+/Β”, με σταθερό outlook.

Επίσης, επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,44% σε “BB+/B” με σταθερό outlook, ενώ αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Πειραιώς σε “BB+/B”, από “BB”, με τις προοπτικές να είναι σταθερές.

Τέλος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Aegean Baltic Bank σε “BB”, από “BB-” με την προοπτική να είναι σταθερή.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Σαράντης, ΤΕΝΕΡΓ, Motor Oil, Cenergy και στο υψηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Jumbo, TITC.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 75 ανοδικούς τίτλους, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

—ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα στο συμβόλαιο του FTSE25 και να υποχωρούν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.268 συμβόλαια).

Στα 5.007 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.007 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.297 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.299 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 390, 380 για τον Φεβρουάριο και 10 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.777), κινήθηκε μεταξύ 3.777 και 3.802 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.444,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.995).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (4.804), Εθνική (898), Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,44% (11.254), ΔΕΗ (689), Eurobank (481), Ιντρακόμ (223), Μυτιληναίο (410), Ιντρακάτ (672), Cenergy (292), ΕΛΧΑ (163), Viohalco (137), Lamda Development (676), ΑΔΜΗΕ (567), Motor Oil (322).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις – συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,44% 154.836, Πειραιώς 66.329, Eurobank (17.126), ΑΔΜΗΕ (21.166), ΓΕΚ (12.758), ΔΕΗ (24.517), Εθνική (16.109), Ιντρακόμ (12.171).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,44% 60.122.980 τεμ., (από 60.122.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.060.055 τεμ. (4.060.055), Eurobank 65.056.905 τεμ. (65.056.505), ΟΠΑΠ 1.719.979 τεμ. (1.719.888), Εθνική 18.476.680 τεμ. (18.582.400), ΟΤΕ 1.963.815 τεμ. (1.900.912), Πειραιώς 17.534.017 τεμ. (17.291.780), Ελ. Πετρέλαια 2.624.961 τεμ. (2.560.014), Motor Oil 1.181.086 τεμ. (1.221.090), Intralot 1.520.787 τεμ. (1.520.787), Τέρνα Ενεργειακή 1.312.662 τεμ. (1.312.662), Ιντρακάτ 2.151.577 τεμ. (2.411.577).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος

Πηγή: euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν