Οι νέες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, με τις οποίες διευρύνεται η περίμετρος των οφειλετών για τους οποίους η ρύθμιση καθίσταται υποχρεωτική για τους πιστωτές, και η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται στα νομικά πρόσωπα, αναμένεται να αυξήσει τις ρυθμίσεις, ανοίγοντας τον δρόμο επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για «υπερόπλο για τη μεσαία τάξη, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία», ενώ από τους Δελφούς ο διευθύνων σύμβουλος της CEPAL και πρόεδρος της Ένωσης των servicers, Θεόδωρος Αθανασόπουλος, χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό «αναγκαιότητα» και ένα «πετυχημένο εργαλείο», καθώς έχουν ήδη ρυθμιστεί υποθέσεις ύψους 10 δισεκ. ευρώ. Και θύμισε ότι πριν τον εξωδικαστικό, δεν υπήρχε συνολική διαδικασία για να λύσει κάποιος τις διαφορές του.
Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για βιώσιμο πιστωτικό περιβάλλον
Ωστόσο, για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες, να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για ένα βιώσιμο πιστωτικό περιβάλλον.
Η επιστροφή των ρυθμισμένων δανείων στις τράπεζες, η επιτάχυνση στην νομική εκτέλεση, η ίδρυση φορέα επαναμίσθωσης ακινήτων και η επιτάχυνση της νομικής και τεχνικής ωρίμανσης των ακινήτων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια REO αποτελούν βασικές προτεραιότητες – προκλήσεις, όπως ανέφερε ο Τάσος Πανούσης, διευθύνων σύμβουλος της DoValue Greece, από το Forum των Δελφών. Τα εμπόδια που υπάρχουν επηρεάζουν και την πορεία των τιτλοποιήσεων, η σημερινή εικόνα των οποίων δεν θέτει σε κίνδυνο τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
Η doValue, όπως είπε ο CEO, διαχειρίζεται επτά τιτλοποιήσεις που αντιστοιχούν περίπου σε 18 δισ. ευρώ. Από αυτές, οι πέντε πηγαίνουν σύμφωνα με το business plan ή υπεραποδίδουν και οι δύο υποαποδίδουν, καθώς στα επιχειρηματικά τους πλάνα προβλέπεται να γίνουν πωλήσεις ενήμερων χαρτοφυλακίων. Πωλήσεις που δεν έχουν γίνει γιατί δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Συμπλήρωσε ότι, για να βελτιωθεί η απόδοση των τιτλοποιήσεων, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και απόδοσης της δικαιοσύνης.
Δικαστική καθυστέρηση και προσπάθειες επιτάχυνσης
«Στις υποθέσεις κόκκινων δανείων, η καθυστέρηση είναι τραγική», όπως υπογράμμισε η Όλγα Ευτυχίδου, επικεφαλής νομικών υποθέσεων της δικηγορικής εταιρείας Σιούφας και Συνεργάτες, ωστόσο, όπως ανέφερε, ο νέος δικαστικός χάρτης και η διπλή αύξηση των πρωτοβάθμιων δικαστών οδηγεί ήδη σε ορατά αποτελέσματα: «πλέον οι δικάσιμοι ορίζονται εντός του έτους». Ωστόσο, επισήμανε ότι «ο χρόνος μέχρι την τελεσιδικία ξεπερνά τις 1.500 ημέρες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 600 – προσπαθούμε να φτάσουμε στις 900».
Ακίνητα, ωρίμανση και πλειστηριασμοί
Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, μέχρι σήμερα οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) έχουν συγκεντρώσει περίπου 25.000 κατοικίες, η αξιοποίηση των οποίων απαιτεί αρκετό χρόνο. Η διαδικασία ωρίμανσης αυτών των ακινήτων, όπως ανέφερε η Λίλα Πατεράκη, Chief Real Estate Services Officer της DoValue, μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 9 μήνες στην καλύτερη περίπτωση ή και 3 με 4 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις. Σε αρκετές περιοχές αποτελεί πρόβλημα το Κτηματολόγιο, με τη μετεγγραφή ενός ακινήτου να χρειάζεται από 18 μήνες έως και 2 χρόνια.
Η doValue έχει πουλήσει από τον Μάιο του 2021 έως σήμερα 11.000 ακίνητα συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Η Λ. Πατεράκη εξήγησε ότι μέχρι πριν από έναν χρόνο, μπορούσε κάποιος να συμμετάσχει στους πλειστηριασμούς μόνο με ίδια κεφάλαια. Πλέον, όμως, υπάρχουν τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ενδιαφερόμενο με εγγύηση το ακίνητο που βγαίνει στον πλειστηριασμό.
Ρυθμίσεις και ο «χάρτης» των οφειλών
Παρουσιάζοντας τον «χάρτη» των οφειλών, ανέφερε ότι από τα 89 δισ. ευρώ δανείων που διαχειρίζονται οι servicers, τα 40 δισ. ευρώ είναι στον «Ηρακλή» και τα 33 δισ. ευρώ έχουν πωληθεί. Οι οφειλέτες φτάνουν τα 2,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 600.000 στο σχήμα «Ηρακλή», και σημείωσε ότι «Έχουμε κάνει 6 δισ. ρυθμίσεις το 2023 – είναι μεγάλος όγκος, αλλά χρειάζεται επιτάχυνση».
Η DoValue Greece έχει προχωρήσει σωρευτικά σε ρυθμίσεις που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ, ποσό που αφορά το 40% του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται (35 δισ. ευρώ GBV). Στόχος είναι, όπως είπε ο Τ. Πανούσης, να προσφέρονται βιώσιμες λύσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι το 80% των ανακτήσεων προέρχεται από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις, και το 20% από πλειστηριασμούς. Υπογράμμισε ότι σε κάθε πλειστηριασμό (αναγκαστική εκτέλεση) αντιστοιχούν 30 επιτυχημένες ρυθμίσεις.
Πηγή:imerisia.gr