Κατώτατος μισθός: Πώς τρώει η Εφορία την αύξηση στον κατώτατο μισθό – Ποιοι την «πληρώνουν»

7'

Η Εφορία και οι κρατήσεις τρώνε τη μηνιαία μεικτή αύξηση των 50 ευρώ στους κατώτατους μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από 1/4/2025.

«Τέτοιες προκάτ διαδικασίες πενιχρών αυξήσεων αφήνουν την κοινωνία παγερά αδιάφορη.

Κανέναν εργαζόμενο δεν ενδιαφέρει πώς η κυβέρνηση θα μοιράσει τα “προγραμματισμένα” 120 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και καλεί τους εργαζόμενους στη γενική απεργία της 9ης Απριλίου.

Επισημαίνεται ότι άγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και ζευγάρια που έχουν ένα παιδί θα διαπιστώσουν πως με την αναπροσαρμογή των αποδοχών αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης και το ποσό που θα τους αναλογεί θα είναι ως και διπλάσιο σε σχέση με εκείνο που πληρώνουν σήμερα.

Αιτία είναι η διαφορά του πρώτου κλιμακίου με το δεύτερο, καθώς ο φόρος για ποσά ως και 10.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 9% και εκτοξεύεται στο 22% για εισοδήματα από 10.000,01 ευρώ και πάνω. Ετσι, τις αυξήσεις που θα δοθούν τις «ροκανίζει» η Εφορία.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός άγαμου μισθωτού του ιδιωτικού τομέα ή έγγαμου χωρίς παιδιά, ο οποίος αμείβεται με 14 μισθούς.

Αν σήμερα λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 830 ευρώ μεικτά, ο φόρος που του αναλογεί διαμορφώνεται στα 137 ευρώ ή σε 9,8 ευρώ τον μήνα. Από 1ης Απριλίου οι αποδοχές του εν λόγω εργαζομένου ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τα 880 ευρώ μεικτά.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να γνωρίζει πως ο ετήσιος φόρος θα ανέβει στα 270 ευρώ ή τα 19 ευρώ τον μήνα, διπλασιάζεται δηλαδή, καθώς μεγαλύτερο «κομμάτι» των αποδοχών του θα φορολογείται με τον συντελεστή 22%, ο οποίος ενεργοποιείται από τα 10.000,01 ευρώ και πάνω. Eτσι η τελική επιβάρυνση θα είναι 133 ευρώ τον χρόνο.

Για τους μισθωτούς με ένα παιδί με το αυξημένο αφορολόγητο (στα 10.000 ευρώ) ο ετήσιος φόρος με τις νέες αποδοχές θα είναι 137 ευρώ αντί για 2 ευρώ που είναι με μισθό στα 830.

Υψηλότερο φόρο θα καταβάλλουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, άγαμοι ή έγγαμοι χωρίς παιδιά, οι οποίοι αμείβονται με 12 μισθούς.

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες εκτιμάται ότι είναι οι άμεσα ωφελούμενοι από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ έμμεσα ακόμη θα κερδίσουν ακόμα περισσότεροι. Οπως υπενθύμισε, ο κατώτατος μισθός ξεκίνησε στα 650 ευρώ το 2019, σήμερα είναι στα 830 και από την 1η Απριλίου θα είναι στα 880, με στόχο τα 950 ευρώ.

Επιδόματα

Μιλώντας για ωφελημένους από την αύξηση του κατώτατου μισθού, η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι «περισσότεροι από 570.000 είναι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με κατώτατο μισθό. Ωφελούνται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας, όλοι θα δουν αύξηση στον μισθό τους.

Ωφελούνται όσοι λαμβάνουν επιδόματα και παροχές που υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Και αναφέρομαι στο επίδομα μητρότητας, το επίδομα γάμου, το επίδομα γονικής άδειας, το επίδομα ανεργίας. Ολα αυτά τα επιδόματα είναι συνυφασμένα με τον κατώτατο μισθό.

Για παράδειγμα, η άδεια μητρότητας, την οποία, θυμίζω, αυτή η κυβέρνηση έχει επεκτείνει σε 9 μήνες και έχει επεκτείνει και στα πρόσωπα εκείνα που λαμβάνουν άδεια μητρότητας, αντί να είναι 830 ευρώ, πλέον θα είναι 880 ευρώ.

Αρα οι ωφελούμενοι δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό, δεν είναι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι και όλοι εκείνοι που λαμβάνουν επιδόματα στη βάση του κατώτατου μισθού.

Και βεβαίως οι τριετίες, οι οποίες υπολογίζονται στη βάση του κατώτατου μισθού.

Αυτοί που ωφελούνται άμεσα, λοιπόν, είναι πάνω από 1,6 εκατομμύρια. Ωφελούνται όμως και έμμεσα διότι έχει αποδειχθεί ότι αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και τον μέσο μισθό».

Κεραμέως για 13η σύνταξη

Ανοιχτό παράθυρο για επαναφορά της 13ης σύνταξης αφήνει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.

Προσοχή, όχι του 13ου μισθού, αλλά της 13ης σύνταξης.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 και όταν ρωτήθηκε για τη 13η σύνταξη τόνισε: «Αυτά είναι ζητήματα που άπτονται του δημοσιονομικού χώρου. Προφανώς τη διαχείριση την κάνει συνολικά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει τη συνολική επισκόπηση των οικονομικών της χώρας.

Οσο περισσότερα εισπράττει το κράτος, τόσο περισσότερα μπορεί να δίνει πίσω στην κοινωνία, άρα αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται, θα συνεχίσει να γίνεται. Οσο καλύτερα πηγαίνουν τα φορολογικά έσοδα, τόσο αυτό μας δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για να επιστρέψουμε πίσω στην κοινωνία».

Πηγή:ot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν