Κρίνεται η τύχη 200.000 δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη – Έρχεται η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου

5'

Το κρίσιμο θέμα του τρόπου υπολογισμού του επιτοκίου των μηνιαίων δόσεων για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη θα συζητηθεί, εκτός απροόπτου, στις 27 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Το θέμα εισάγεται στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου για οριστική κρίση καθώς δεν έχει αποφανθεί σχετικά ο Άρειος Πάγος και κρίνεται ως δυσχερές και γενικού ενδιαφέροντος ζήτημα με συνέπειες σε ευρύτερο κύκλο προσώπων.

Βασικό ερμηνευτικό ζήτημα είναι το εάν ο υπολογισμός των τόκων για τις δόσεις της ρύθμισης θα γίνεται επί του ποσού κάθε δόσης και όχι επί της συνολικής οφειλής, νομική ερμηνεία που επιφέρει σημαντικές ελαφρύνσεις σε πολλούς ευάλωτους δανειολήπτες που έβλεπαν τις ρυθμισμένες με δικαστική απόφαση δόσεις τους να εκτοξεύονται.

Το παράδειγμα που δημοσιοποίησε η Λούκα Κατσέλη

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οικογένειας με δυο ΑΜΕΑ, που δημοσιοποίησε η Λούκα Κατσέλη, για την οποία το Εφετείο καθόρισε δόση 504 ευρώ.

«Σήμερα, η Τράπεζα εκτοξεύει την οφειλή στα 1.100 ευρώ το μήνα. Η Τράπεζα προεξοφλεί μάλιστα την μη συμμόρφωση του οφειλέτη με την δικαστική απόφαση, καθώς στην πρώτη ενημέρωση αφήνει κενό στο πινάκιο το ποσό πέναλτυ και το συμπληρώνει με 54 ευρώ στην δεύτερη. Μετά από νομικές διαδικασίες ετών, και παρά την απόφαση του Εφετείου, η οικογένεια αυτή αντιμετωπίζει πάλι τον κίνδυνο πλειστηριασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, η οικογένεια αυτή από τον Φεβρουάριο 2010 έως και το 2018 έχει πληρώσει 305.000 ευρώ!» αναφέρει η κ. Κατσέλη η οποία σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις Τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ο υπολογισμός του εκτοκισμού στη δόση θα οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων. Ισχυρίζονται ότι μια τέτοια απόφαση που εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, ότι αφορά 200.000 δανειολήπτες με συνολικά δάνεια ύψους 12,5 δισ. τα οποία τιτλοποιήθηκαν μέσω του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπτωση των εγγυήσεων και αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος».

Η αντίστροφη μέτρηση για να κριθεί το θέμα από τον Άρειο Πάγο ξεκίνησε όταν η αρμόδια επιτροπή του Ανώτατου Δικαστηρίου κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικό προδικαστικό ερώτημα του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων αποσαφηνίζοντας το τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου, με αφορμή απόφαση που επέβαλλε σε δανειολήπτρια την υποχρέωση να ικανοποιήσει το υπόλοιπο των απαιτήσεων της τράπεζας με μηνιαίες δόσεις για διάστημα 300 μηνών.

Από το νόμο ορίζεται πως «αν απόφαση είναι διατυπωμένη με τρόπο που γεννά αμφιβολίες ή είναι ασαφής το δικαστήριο που την έχει εκδώσει μπορεί, αν το ζητήσει κάποιος διάδικος, να την ερμηνεύσει με νέα του απόφαση, έτσι που η έννοιά της να γίνει αναμφίβολη, η ερμηνεία όμως δεν μπορεί ποτέ να αλλάξει το διατακτικό της απόφασης που ερμηνεύεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών εκδόθηκαν δεκάδες αποφάσεις από Ειρηνοδικεία για ανάλογες περιπτώσεις αλλά στη συνέχεια οι διάδικοι ζητούσαν ερμηνεία του διατακτικού της απόφασης σε σχέση με τον τρόπο εκτοκισμού των μηνιαίων δόσεων, με αντικρουόμενες μεταξύ τους κρίσεις. Είναι εκατοντάδες οι δανειολήπτες οι οποίοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι η τοκοχρεολυτική εξόφληση επιβαρύνει υπέρμετρα τις οφειλές τους. Το ζήτημα, εκτιμάται ότι αφορά περίπου 200.000 δανειολήπτες με συνολικά δάνεια ύψους 12,5 δισ. ευρώ.

 

πηγή: newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν