Μειώσεις φόρων, νέες φοροαπαλλαγές και αυξήσεις αποδοχών φέρνει το 2025

16'

Νέες φοροαπαλλαγές, καταργήσεις φόρων, αύξηση αποδοχών και μείωση του ΕΦΝΙΑ φέρνει το νέο έτος για εκατομμύρια φορολογουμένους. Οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ενεργοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2025, περιορίζοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις που κουβαλούν οι φορολογούμενοι από την εποχή των Μνημονίων.

Παράλληλα, το 2025 ενεργοποιούνται νέα ψηφιακά εργαλεία για τη διευκόλυνση τόσο των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων όσο και της φορολογικής διοίκησης, που στοχεύει στον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής. Έτσι, λοιπόν, εντός του 2025 ενεργοποιούνται η ηλεκτρονική τιμολόγηση, το ψηφιακό πελατολόγιο, η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA και το ψηφιακό δελτίο αποστολής.

Ταυτόχρονα, θα τεθούν σε λειτουργία και ειδικές εφαρμογές μέσω κινητών τηλεφώνων, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι θα μπορούν να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA.

Οι αλλαγές που έρχονται το 2025

Καταργείται οριστικά το τέλος επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Οι επαγγελματίες που είχαν φορολογηθεί με τον νέο τεκμαρτό τρόπο θα διαπιστώσουν μείωση 325 ευρώ το 2025 από την κατάργηση του τέλους. Επίσης, όσοι αμείβονται με “μπλοκάκι” θα διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό της δήλωσης μείωση φόρου κατά 400-500 ευρώ λόγω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. H κατάργηση αφορά όσους απασχολούνται σε έως 3 εργοδότες ή το 75% του εισοδήματός τους προέρχεται από έναν εργοδότη. Η κατάργηση αφορά τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και μετά.

2. Μικρότερο φόρο θα πληρώσουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις. Οι διορθώσεις στο καθεστώς της τεκμαρτής φορολόγησης, σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, θα σβήσουν τις επιβαρύνσεις που προκαλεί η αύξηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από τα 10.920 ευρώ το 2023 στα 11.620 ευρώ το 2024, λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, και η επαναφορά στο 100% της προκαταβολής φόρου. Με τις αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων, κερδισμένοι θα είναι το επόμενο έτος οι επαγγελματίες με έδρα και κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, καθώς το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50%, όσοι απασχολούν εργαζομένους και όσοι έχουν υψηλότερο του μέσου όρου τζίρο.

3. Έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ θα κερδίσουν όσοι εντός του 2024 ανακαίνισαν ή επισκεύασαν ακίνητα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων μειώνουν –ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών– τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι, εάν κάποιος έχει δαπανήσει 16.000 ευρώ το 2024 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 16.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται ισόποσα σε πέντε χρόνια (3.200 ευρώ κάθε έτος), αρχής γενομένης με το εκκαθαριστικό του 2025, έως το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2029. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που διέθεσε 10.000 ευρώ για να επισκευάσει την κατοικία του και ο φόρος εισοδήματος που θα κληθεί να πληρώσει με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2025 ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, θα δει τον λογαριασμό της φορολογικής δήλωσης να περιορίζεται στα 1.000 ευρώ, λόγω της έκπτωσης των 2.000 ευρώ (10.000:5 = 2.000) που προβλέπεται για τις δαπάνες ανακαίνισης του ακινήτου του.

4. Διπλάσια μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2025 (από 10% σε 20%) για κατοικίες φυσικών προσώπων, φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ, που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα).

5. Παράταση αναστολής ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως τις 31/12/2025 και παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2026 της αναστολής επιβολής φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακινήτων.

6. Μόνιμη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για διατηρητέα κτίρια αξίας έως 400.000 ευρώ.

7. Αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

8. Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί θα διαπιστώσουν από τον Ιανουάριο του 2025 αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους.

9. Μηδενικός φόρους για κλειστά ακίνητα που θα ανοίξουν και για όσους ιδιοκτήτες επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις από τις βραχυχρόνιες. Για ορισμένους, μάλιστα, οι μειώσεις στον φόρο θα φανούν στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2025. Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, έχει ήδη ενεργοποιηθεί, και μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οι οποίοι από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 και μετά άνοιξαν κλειστές κατοικίες και τις ενοικίασαν ή όσοι επέστρεψαν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα ενοίκια που εισέπραξαν το τελευταίο τετράμηνο του 2024. Η νέα ρύθμιση ορίζει ότι η φοροαπαλλαγή επί των μισθωμάτων εφαρμόζεται για τους 36 πρώτους μήνες μετά τον μήνα κατά τον οποίο συνάπτεται η σχετική σύμβαση μίσθωσης.

Ειδικότερα, επωφελούνται από τη νέα ρύθμιση:

– Ιδιοκτήτες που για τουλάχιστον τρία χρόνια διατηρούσαν κλειστά τα ακίνητά τους και δεν τα είχαν εκμεταλλευτεί. Στην περίπτωση που πρόλαβαν και τα εκμίσθωσαν από την 8η Σεπτεμβρίου 2024 και μετά, τα έσοδα από την ενοικίαση θα είναι πλήρως απαλλαγμένα από φόρο.

– Ιδιοκτήτες που γύρισαν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν μηδενικό φόρο για τα εισοδήματα που θα εισπράξουν από τη νέα μακροχρόνια μίσθωση για το τελευταίο τετράμηνο του 2024, εφόσον η μίσθωση αυτή ξεκινήσει από την 8η Σεπτεμβρίου 2024 και μετά.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Α) Η ρύθμιση αφορά μισθώσεις που έχουν ημερομηνία υπογραφής από 8 Σεπτεμβρίου 2024 και έως και 31 Δεκεμβρίου 2025. Η φοροαπαλλαγή χάνεται οριστικά για τα μισθώματα από κατοικίες που μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2025 δεν θα έχουν συμπληρώσει την τριετία κενότητας ή την ετήσια διάθεση σε βραχυχρόνια μίσθωση.

Β) Η φοροαπαλλαγή επί των μισθωμάτων εφαρμόζεται για:

– Κατοικίες επιφανείας έως 120 τ.μ.

– Μίσθωση τριετούς διάρκειας για χρήση κατοικίας.

Γ) Κενή κατοικία. Θα πρέπει:

– Να έχει δηλωθεί στο έντυπο Ε2 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ως ΚΕΝΟ ακίνητο ή

– Να μην έχει δηλωθεί ως μισθωμένο ακίνητο, ούτε ως κύρια, ούτε ως δευτερεύουσα κατοικία του εκμισθωτή, ούτε ως ιδιοχρησιμοποιούμενο, ούτε ως δωρεάν παραχωρούμενο ακίνητο, στα έντυπα Ε1 και Ε2 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των φορολογικών ετών 2022 και 2023, και για το έτος 2024, αν εκμισθωθεί το έτος 2025.

– Να μην έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ δήλωση πληροφοριακών στοιχείων άλλης μίσθωσης του ακινήτου κατά το έτος της μίσθωσης και μέχρι την έναρξή της.

Δ) Κατοικία τύπου Airbnb. Θα πρέπει:

– Να έχει διατεθεί νόμιμα και αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση κατά το φορολογικό έτος 2023, ή κατά το φορολογικό έτος 2024 αν η μίσθωση καταρτιστεί κατά το 2025.

– Να έχουν δηλωθεί στη φορολογική διοίκηση οι συναφθείσες βραχυχρόνιες μισθώσεις.

– Να έχει υποβάλει δήλωση βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά το έτος της μίσθωσης και μέχρι την έναρξή της.

10. Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis θα ανοίξει στις 15 Μαρτίου και θα κλείσει στις 15 Ιουλίου, με την πρώτη δόση του φόρου να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου 2025. Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ αποφάσισαν οι προ-εκκαθαρισμένες να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή να μην ξεπεράσουν τις 1,4 εκατ. δηλώσεις, για να αποφευχθούν τα λάθη. Η έκπτωση για όσους καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε έτους θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ως εξής:

– 4% έκπτωση για όποιον υποβάλλει δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

– 3% έκπτωση από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

– 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Με στόχο να κερδίσουν όλοι την έκπτωση του 4% (όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα), μέχρι τα μέσα Απριλίου θα υποβληθούν αυτόματα από την ΑΑΔΕ και θα εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίες προηγουμένως θα προσυμπληρωθούν από την ΑΑΔΕ με τα στοιχεία που θα διαβιβάσουν οι εργοδοτικοί φορείς, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές και άλλοι φορείς.

Τα νέα ψηφιακά εργαλεία

Ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακό πελατολόγιο, καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA, ψηφιακό δελτίο αποστολής είναι οι αλλαγές που προωθούνται από τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Παράλληλα, θα τεθούν σε λειτουργία και ειδικές εφαρμογές μέσω κινητών τηλεφώνων, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι θα μπορούν να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται το προσεχές διάστημα μια νέα κοινή επιχειρησιακή μονάδα για φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις, που θα χειρίζεται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου στο πεδίο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ΑΑΔΕ. Η νέα μονάδα θα φέρει την ονομασία “Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ)” .

Τα νέα ψηφιακά εργαλεία είναι:

• Καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025. Παράλληλα, τίθεται σε λειτουργία η νέα εφαρμογή myDATAapp, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.

• Έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Πελατολογίου. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.

• Έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Με το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.

• Καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο είναι ήδη στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Προηγουμένως, αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του 2ου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Πηγή:capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν