ΥΠΕΝ: Παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα για να πέσει το ενεργειακό κόστος

6'

Παρέμβαση σε τρία επίπεδα για να μειώσει το ενεργειακό κόστος προτίθεται να κάνει άμεσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο στόχος όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές είναι το ΥΠΕΝ να «κάψει το λίπος» στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος με αξιολόγηση όλων των δεδομένων μέσα τουλάχιστον στο επόμενο δίμηνο.

Προτεραιότητα θα δοθεί από το υπουργείο στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, και αναζητούνται τρόποι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος με ξεκάθαρο και σταθερό τρόπο για όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.

Οι ευάλωτοι καταναλωτές, τονίζεται ότι πρέπει να στηριχθούν διότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αρμόδιες πηγές του υπουργείου τόνιζαν χθες ότι υπάρχουν λογαριασμοί που ανεβάζουν το κόστος και η διαχείρισης τους θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις για τους τελικούς καταναλωτές και να εξορθολογίσει το κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό έμφαση θα δοθεί στις απώλειες από τις ρευματοκλοπές, στον Λογαριασμό Προσαυξήσεων, ο οποίος όπως απέδειξε πρόσφατη μελέτη της Grant Thornton έχει διπλασιαστεί το τελευταίο εξάμηνο, καθώς επίσης και στο κόστος της ενέργειας που παράγεται στα νησιά.
Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ τόνιζαν χθες ότι η ηλεκτροδότηση των νησιών έχει ένα μεγάλο κόστος που θα ψαλιδίζεται με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.

Μαγικές λύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν, τονίζουν παράγοντες του υπουργείου αλλά χρειάζεται να τεθούν στόχοι μετριασμού του ενεργειακού κόστους. Σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες και πολυπλοκότητα, ο στόχος που τίθεται δεν είναι μείωση του κόστους της τάξης του 1%-2%, αλλά σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να γίνει αισθητή στους τελικούς καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθούν παρεμβάσεις στους εξής τομείς:

Απώλειες δικτύων

Τα στοιχεία δείχνουν ραγδαία επιδείνωση των δεικτών καθώς από 5,9% πριν από μια δεκαετία στην Ελλάδα, οι απώλειες δικτύων αυξήθηκαν στο 11,4% το 2023. Με την Ελλάδα να καταγράφει την πέμπτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 33 ευρωπαϊκών χωρών σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ενέργειας (CEER) και αρνητική πρωτιά στην ΕΕ. Η εικόνα αυτή συνδέεται από το υπουργείο και με τις χαμηλές επενδύσεις στα δίκτυα κατά τη δεκαετία των μνημονίων, η οποία βελτιώνεται από το 2019 και έπειτα.

Κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά

Το κόστος αυτό που καθορίζεται από το κόστος του ακριβού καυσίμου που καίνε οι τοπικές μονάδες, δηλαδή το πετρέλαιο, το σταθερό λειτουργικό κόστος και την τιμή των δικαιωμάτων CO2 που κινείται ανοδικά το τελευταίο διάστημα και έχει προσεγγίσει τα 70 ευρώ / τόνος.

Λογαριασμοί προσαυξήσεων

Περιλαμβάνουν χρεώσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης, τις απώλειες του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.α. Το θέμα της επιβάρυνσης που προκύπτει από τους εν λόγους λογαριασμούς ανέδειξε πρόσφατα ο σύνδεσμος των ενεργοβόρων βιομηχανιών (ΕΒΙΚΕΝ) που εκπόνησε σχετική έρευνα και στη βάση των συμπερασμάτων ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση του πώς διαμορφώνεται ο συγκεκριμένος λογαριασμός από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και από τον ΑΔΜΗΕ. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα η ετήσια επιβάρυνση ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ στη Γερμανία, αγορά πολύ μεγαλύτερη από την ελληνική, το αντίστοιχο κόστος υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτής της σύγκρισης και σε πρώτη ανάγνωση το ποσό δεν φαίνεται «εκτός πραγματικότητας», ωστόσο το ΥΠΕΝ θέλει να διερευνήσει πιο διεξοδικά πώς διαμορφώνεται ο εν λόγω λογαριασμός.

Πηγή:newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν