Αίτημα για διόρθωση διατύπωσης που καθιστά μη οικοδομήσιμα πλήθος νομίμως υφιστάμενων οικοπέδων
Παρέμβαση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με αφορμή την υπό ψήφιση τροπολογία που αφορά στην οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων και προ του 1923.
Σε κατεπείγον έγγραφο προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Στέφανο Παπασταύρου, και τον Υφυπουργό, Νίκο Ταγαρά, ο κ. Καλογερής εκφράζει την ικανοποίησή του για τη γενική κατεύθυνση της τροπολογίας (369/22, 1.7.2025), η οποία –όπως σημειώνει– αποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό τη νομική συνέχεια στη δόμηση των παραδοσιακών οικισμών. Ωστόσο, επισημαίνει την ανάγκη διόρθωσης μιας κρίσιμης διατύπωσης, η οποία, όπως τονίζει, θέτει υπό αμφισβήτηση την οικοδομησιμότητα σημαντικού ποσοστού οικοπέδων που μέχρι σήμερα θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα.
Συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης ζητά την αφαίρεση της υποχρεωτικής προϋπόθεσης για ελάχιστο πρόσωπο 10 μέτρων σε κοινόχρηστη οδό για τα οικόπεδα εντός Ζώνης Ανάπτυξης Οικισμού (Ζ.Α.Ο.), που είχαν δημιουργηθεί νομίμως βάσει προηγούμενων ρυθμίσεων. Όπως υποστηρίζει, η προϋπόθεση αυτή εισάγει νέο περιορισμό που δεν προβλέπεται στο προεδρικό διάταγμα της 15/4/2025 (ΦΕΚ 194Δ) και ακυρώνει στην πράξη τον στόχο της ρύθμισης, καθώς οδηγεί σε απώλεια οικοδομησιμότητας για πολλά ήδη υφιστάμενα οικόπεδα.
Ο κ. Καλογερής τεκμηριώνει το αίτημά του, επισημαίνοντας ότι:
-
Η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο είναι ήδη αναγκαία συνθήκη για τη δόμηση.
-
Στην περίπτωση οικοπέδων που δημιουργήθηκαν πριν την 4η Νοεμβρίου 2011, δεν τίθεται περιορισμός ως προς το ελάχιστο μήκος προσώπου.
-
Το σχετικό άρθρο 9 του Π.Δ. 11/15.4.2025 δεν περιλαμβάνει την απαίτηση των 10 μέτρων, αλλά κάνει λόγο γενικά για «πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο».
Καταλήγοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης ζητά την αντικατάσταση της επίμαχης διατύπωσης με εκείνη που ισχύει ήδη για τις λοιπές ζώνες οικισμών:
«εφόσον έχουν πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο».
Όπως υπογραμμίζει, μια τέτοια αλλαγή θα διασφαλίσει την αναγκαία ισορροπία μεταξύ του σεβασμού στη νομιμότητα και της ανάγκης προστασίας των ιδιοκτησιών που μέχρι σήμερα θεωρούνταν οικοδομήσιμες με βάση σαφείς και μακροχρόνιες πολεοδομικές διατάξεις.
Διαβάστε ακόμη: Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων – Τι αλλάζει με τη νέα ρύθμιση