Πάνω από ενάμιση μήνα μετά τη διακοπή των εργασιών του έργου κατασκευής αντλιοστασίου λυμάτων στην Παχιά Άμμο, ο Σταυρός Ακρωτηρίου εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες μιας σοβαρής περιβαλλοντικής και θεσμικής εκτροπής.
Ενώ η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη και το εργοτάξιο αφημένο, καμία ουσιαστική ενέργεια αποκατάστασης δεν έχει γίνει.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού κρούει για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, καταγγέλλοντας αδιαφορία των αρμόδιων αρχών, έλλειψη ενημέρωσης και παραβίαση βασικών περιβαλλοντικών νόμων και δημοκρατικών διαδικασιών.
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση:
Έχει ήδη παρέλθει πάνω από ενάμιση μήνας από τη διακοπή των εργασιών του έργου κατασκευής αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44 στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων, έπειτα από σοβαρές καταγγελίες για ανεξέλεγκτη απόρριψη εργοταξιακών αποβλήτων στη θάλασσα και την παραλία στις 5 Ιουνίου. Το γεγονός συνοδεύτηκε από αστυνομική παρέμβαση, κάτι που επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα των παραβάσεων. Δυστυχώς, έως σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς (αποκατάσταση αμμοθινών, απομάκρυνση της λάσπης που εξακολουθεί να υπάρχει στην παράκτια ζώνη), ούτε έχει τεθεί προς συζήτηση η αδήριτη ανάγκη αλλαγής της χωροθέτησης του έργου, παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη επιλογή θέσης βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με παραλία λουομένων και συνιστά απειλή για το φυσικό περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την τουριστική δραστηριότητα. Παράλληλα ο λάκκος που έχουν σκάψει τα συνεργεία παραμένει γεμάτος στάσιμο πράσινο νερό, το εργοτάξιο είναι παρατημένο χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση για τις περαιτέρω ενέργειες, και η κύρια πρόσβαση από την παγκοσμίως γνωστή παραλία του Ζορμπά προς την παραλία της Παχιάς Άμμου από την πάροδο Ηπείρου παραμένει κλειστή εν μέσω τουριστικής περιόδου. Καμία ενημέρωση δεν έχουμε λάβει σχετικά με τα δείγματα που πήραν οι αρμόδιοι φορείς μετά από καταγγελίες που κάναμε στις αρχές του καλοκαιριού.
Οι παραλείψεις αυτές ενδέχεται να παραβιάζουν βασικές διατάξεις του Ενωσιακού και Εθνικού Δικαίου για την περιβαλλοντική προστασία, όπως:
-Τον Ν. 1650/1986 και τον Ν. 4014/2011 που προβλέπουν την ανάγκη αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας και την επανεξέταση έργων σε περιπτώσεις παραβάσεων.
-Τις Οδηγίες 2004/35/ΕΚ και 2000/60/ΕΚ της Ε.Ε., που επιβάλλουν την αποφυγή υποβάθμισης των υδάτων και των οικοσυστημάτων, καθώς και την Οδηγία 2011/92/ΕΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον.
-Τον Ν. 3199/2003 για τη διατήρηση της καλής οικολογικής κατάστασης των παράκτιων υδάτων.
Και ενώ αυτή η απαράδεκτη κατάσταση υποβάθμισης παραμένει σε μία από τις πιο παρθένες και δημοφιλείς παραλίες του Βόρειου Άξονα του Νομού Χανίων, όπως πληροφορηθήκαμε, ο Δήμος Χανίων αρνήθηκε στους τοπικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης στη Δημοτική Κοινότητα Κουνουπιδιανών (στην οποία ανήκει η περιοχή του Σταυρού) τη δυνατότητα να φέρουν προς συζήτηση και γνωμοδότηση το θέμα της τυχόν αλλαγής χωροθέτησης, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και το “πάγωμα” του έργου. Η στάση αυτή συνιστά απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών και φίμωση των τοπικών κοινωνιών και των αιρετών!
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και τη ΔΕΥΑΧ:
-Να προχωρήσουν σε επανεξέταση της χωροθέτησης του έργου Α44, όπως ζητούν δεκάδες οργανώσεις και ομάδες και δεκάδες χιλιάδες πολίτες από Ελλάδα και εξωτερικό.
-Να επιλέξουν το δρόμο του διαλόγου, της διαφάνειας και του σεβασμού του νόμου, του περιβάλλοντος, και των πολιτών.
Η Παχιά Άμμος δεν είναι χώρος εργοταξιακού πειραματισμού, είναι κοινή φυσική κληρονομιά!