Χιλιάδες ψάρια ξεβράστηκαν στην ακτή κατά μήκος της ακτής του Κόλπου του Τέξας εξαιτίας «ενός συμβάντος χαμηλού διαλυμένου οξυγόνου» σε θερμά νερά, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Το περιστατικό έγινε στην Quintana και στην παραλία Bryan, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους επισκέπτες. Ο λόγος για το μαζικό θάνατο, σύμφωνα με τους αρμόδιους, έχει να κάνει αποκλειστικά με τις καιρικές συνθήκες. Ενώ κάποιοι αποκαλούν το φαινόμενο κόκκινη παλίρροια, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί πολλές φορές το χρόνο, ειδικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες – ένα φαινόμενο χαμηλής διάλυσης οξυγόνου.
Τι συνέβη στο Τέξας
«Δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα και έρευνες σχετικά με αυτό. Πραγματικά, έχουμε», δήλωσε ο διευθυντής των πάρκων της κομητείας Μπραζόρια, Bryan Frazier. «Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Στην πραγματικότητα δεν είναι τρομερά ασυνήθιστο. Αυτή την εποχή του έτους είχαμε ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας – το ζεστό νερό δεν συγκρατεί το οξυγόνο τόσο καλά – και στη συνέχεια είχαμε αρκετές ημέρες με συννεφιά και χαμηλό άνεμο όπου το κύμα είναι πραγματικά επίπεδο. Δεν υπάρχει πραγματικά η δράση των κυμάτων που υπάρχει συνήθως».
Ο Κόλπος τείνει να έχει λιγότερη χλωρίδα από ό,τι κάποια άλλα υδάτινα σώματα, αλλά εκείνες τις συννεφιασμένες ημέρες, ό,τι υπάρχει εκεί τείνει να έχει ελάχιστη φωτοσύνθεση για τη δημιουργία νέου, διαλυμένου οξυγόνου.
Εκτός από τα ακίνητα νερά, η κομητεία Μπραζόρια έχει βιώσει έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες – βροχή που προκαλεί την αλατότητα του υφάλμυρου νερού να τρέχει πιο φρέσκο και συμβάλλει στην εξόντωση των φυκιών, τα οποία επίσης αφαιρούν οξυγόνο από το νερό καθώς αποσυντίθενται.
Ωστόσο, δεν πρόκειται επίσης για μια μόνιμη κατάσταση.
«Ο άνεμος θα δυναμώσει. Πάντα το κάνει. Ένα μέτωπο θα περάσει. Η δράση των κυμάτων θα βοηθήσει σε αυτό. Έτσι, ως επί το πλείστον, τα ψάρια μπορούν να κολυμπήσουν έξω από αυτές τις περιοχές με χαμηλό οξυγόνο και να βρουν περιοχές με καλύτερο οξυγόνο, αλλά είναι σαν ένα σοκ για το περιβάλλον όταν συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Frazier. «Είναι απλώς ένα νεκρό σημείο στο νερό όπου δεν υπάρχει διαλυμένο οξυγόνο».
Αυτά τα μικρότερα ψάρια στην περιοχή, τα οποία περιέγραψε ως πιο ευαίσθητα, είναι αυτά που παρασύρονται αμέσως μετά από ένα τέτοιο περιστατικό. Όσο για το από πού προέρχονται, πιθανότατα έκαναν κάποιο ταξίδι μετά τη θανάτωσή τους.
Η σύνθεση των ψαριών που πεθαίνουν είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ένα είδος, στην προκειμένη περίπτωση, το menhaden, πιο γνωστό ως shad, ένα πολύ κοινό ψάρι με τυπικό μέγεθος ενηλίκου μικρότερο από 7 κιλά.
«Κατά κύριο λόγο επηρεάζονται – και αυτό δεν σημαίνει αποκλειστικά, αλλά κατά κύριο λόγο – τα ψάρια στο κατώτερο άκρο της τροφικής αλυσίδας, όπως τα menhaden, αυτά θα επηρεαστούν πρώτα και πιθανώς περισσότερο», δήλωσε ο Frazier.
Αυξάνονται τα περιστατικά υποξίας λόγω της κλιματικής αλλαγής
Σύμφωνα με τους nytimes το ζεστό νερό περιέχει πολύ λιγότερο οξυγόνο από το κρύο νερό, είπε, και η ήρεμη θάλασσα και ο συννεφιασμένος ουρανός στην περιοχή είχαν εμποδίσει τους τρόπους με τους οποίους το οξυγόνο συνήθως διοχετεύεται στο νερό του ωκεανού. Τα κύματα προσθέτουν οξυγόνο στο νερό και οι συννεφιασμένοι ουρανοί μειώνουν την ικανότητα των μικροσκοπικών οργανισμών να παράγουν οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης.
Όταν κοπάδια ψαριών παγιδεύονται σε ρηχά, ζεστά νερά, μπορεί να αρχίσουν να συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα καθώς στερούνται οξυγόνου, γεγονός που μειώνει περαιτέρω το οξυγόνο στο νερό.
Η Katie St. Clair, υπεύθυνη των εγκαταστάσεων για τη θαλάσσια ζωή στο Πανεπιστήμιο Texas A&M στο Galveston, δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων της ακτής του Κόλπου λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να έχει συμβάλει στον θάνατο των ψαριών.
Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε το 2019 στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών προκαλεί πολλά περισσότερα περιστατικά υποξίας – ή χαμηλών επιπέδων οξυγόνου – στα παράκτια ύδατα, απειλώντας τους πληθυσμούς των ψαριών.
Πηγή: ieidiseis.gr