Φουκουσίμα: Την Πέμπτη θα αρχίσει η απόρριψη του ραδιενεργού νερού στον ωκεανό

7'

Η ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό επεξεργασμένων υδάτων που χρησιμοποιήθηκαν στο κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (βορειοανατολική Ιαπωνία) θα αρχίσει μεθαύριο Πέμπτη «αν το επιτρέπουν οι μετεωρολογικές συνθήκες», δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Το σχέδιο αυτό έλαβε πράσινο φως στις αρχές Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και το Τόκιο διαβεβαιώνει πως δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον ή για την ανθρώπινη υγεία.

Όμως το εγχείρημα αυτό, το οποίο αναμένεται ότι θα διαρκέσει δεκαετίες, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και επικρίσεις, ειδικά από πλευράς της Κίνας.

Το Χονγκ Κονγκ θα ενεργοποιήσει αμέσως ελέγχους στις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία – Η Νότια Κορέα δεν βλέπει να τίθεται πρόβλημα από επιστημονική ή τεχνική άποψη

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιτίθεται σφόδρα στην απόρριψη στον ωκεανό επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και ότι η πόλη θα “ενεργοποιήσει αμέσως” ελέγχους στις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία.

Το Τόκιο θα αρχίσει την Πέμπτη τη απόρριψη πάνω από ενός εκατομμυρίου τόνων υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται βόρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας ότι είναι ασφαλές να το κάνει. Ο ηλεκτροπαραγωγικός πυρηνικός σταθμός καταστράφηκε το 2011 από το τσουνάμι που προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό και το νερό αυτό είχε χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του που είχαν υποστεί ζημιές.

Αν και το σχέδιο της απόρριψης των υδάτων αυτών στον ωκεανό εγκρίθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ιαπωνίας και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ο Τζον Λι σημείωσε ότι η ρίψη των υδάτων στη θάλασσα είναι “ανεύθυνη” και θέτει “κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και την ανεπανόρθωτη μόλυνση και καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος”.

Ο Λι σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook σημείωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Οικολογίας και στις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργοποιήσουν αμέσως ελέγχους στις εισαγωγές για να προστατευθεί η ασφάλεια των τροφίμων και η δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι η απαγόρευση θα εφαρμοστεί στα εισαγόμενα θαλασσινά προϊόντα από τις ιαπωνικές περιφέρειες Τόκιο, Φουκουσίμα, Σίμπα, Τοσίγκι, Ιμπαράκι, Γκούνμα, Μιγιάγκι, Νιιγκάτα, Ναγκάνο και Σαϊτάμα.

Η απαγόρευση καλύπτει ζωντανά, κατεψυγμένα, ψυγμένα, αποξηραμένα θαλασσινά προϊόντα, θαλασσινό αλάτι και φύκια.

Το Χονγκ Κονγκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ιαπωνία, μετά την ηπειρωτική Κίνα, για τις εξαγωγές αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων.

Τα ιαπωνικά εστιατόρια είναι δημοφιλή στο Χονγκ Κονγκ και η Ιαπωνία αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό για πολλούς κατοίκους του.

Πολλά ιαπωνικά εστιατόρια στην πρώην βρετανική αποικία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την επικείμενη απαγόρευση, με κάποια να προγραμματίζουν να προσθέσουν περισσότερο κρέας στα μενού τους καθώς αναμένουν απώλειες έως και 40%.

“Δεν υπάρχουν επιστημονικά ούτε τεχνικά προβλήματα”, λέει η Σεούλ

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε από την πλευρά της σήμερα ότι δεν βλέπει να τίθεται πρόβλημα όσον αφορά τις επιστημονικές ή τεχνικές πτυχές του σχεδίου της Ιαπωνίας να απορρίψει τα ύδατα αυτά στον ωκεανό, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το υποστηρίζει.

Σε ανακοίνωσή της, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση αναφέρει ότι ενημερώθηκε από την Ιαπωνία για την απόφασή της και ότι πιστεύει πως το Τόκιο θα εκτελέσει την απόρρίψη των υδάτων βάσει του προγράμματος.

“Αξιολογήσαμε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά ούτε τεχνικά προβλήματα με το σχέδιο απόρριψης του μολυσμένου νερού”, σημείωσε.

“Ωστόσο θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η κυβέρνησή μας δεν συμφωνεί ή δεν υποστηρίζει απαραίτητα το σχέδιο ρίψης μολυσμένων υδάτων”, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ προσπαθεί να τηρήσει λεπτές ισορροπίες στο ζήτημα αυτό, καθώς επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ιαπωνία ενώ παραμένει ο κίνδυνος ευρύτερης αντίδρασης των καταναλωτών στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι η “μάχη” του να σταματήσει την απόρριψη των υδάτων από τον σταθμό της Φουκουσίμα στον ωκεανό θα συνεχιστεί, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο της Ιαπωνίας “εγωιστικό και ανεύθυνο”. Κάποια μέλη του θα επισκεφθούν την ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ για να επιδώσουν διαμαρτυρία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν