Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη μετανάστευση πτηνών

5'

Δεδομένα 17 ετών για τις μετακινήσεις σχεδόν 800 απειλούμενων πτηνών του είδους Malurus coronatus, με τη χαρακτηριστική μοβ «κορόνα», μελέτησαν διεθνείς επιστήμονες για να καταλήξουν ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά αρνητικά στη μετανάστευσή τους.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μονάς στην Αυστραλία, του Πανεπιστημίου Βαγκενίνγκεν στην Ολλανδία, και του Παρατηρητηρίου Άγριας Ζωής στην περιοχή Κίμπερλι της Δυτικής Αυστραλίας, οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης είναι ακόμα περισσότερες από όσες υπολόγιζαν οι ειδικοί.

Για πρώτη φορά και έπειτα από την πολυετή συγκέντρωση δεδομένων οι επιστήμονες προσδιόρισαν ακριβώς πώς η υποβάθμιση των οικοτόπων και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τη μετακίνηση των πτηνών που ζουν δίπλα σε κολπίσκους και ποτάμια στη βόρεια Αυστραλία.

Τα πτηνά του είδους μετακινούνται από το σημείο όπου γεννήθηκαν σε νέα σημεία για να αποκτήσουν τα μικρά τους, σε μία διαδικασία που ονομάζεται βιολογική διασπορά, εξηγούν οι ειδικοί του Μονάς.

Εντούτοις, όσα από αυτά γεννήθηκαν σε ενδιαιτήματα χαμηλής ποιότητας ή κατακερματισμένους βιότοπους αναγκάστηκαν να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις αναζητώντας περιοχές με ευνοϊκότερες συνθήκες για να αναπαραχθούν.

Σαν να μην έφταναν οι δυσκολίες που συνδέονται με τέτοιου είδους ταξίδια, τώρα εξαιτίας της συρρίκνωσης του πληθυσμού τους και των μεταβαλλόμενων κλιματικών συνθηκών η διασπορά απειλείται.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ενώ ο κατακερματισμός και η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων μπορεί να προωθήσει τη διασπορά, η διασπορά αυτή, ιδίως σε μεγαλύτερες αποστάσεις, μπορεί να απαιτεί ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες για να περιοριστούν οι επιπτώσεις», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Ecology.

Οι επιστήμονες καλούν σε λήψη μέτρων ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να περιοριστεί η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους, με στόχο την ενίσχυση του πληθυσμού τους καθώς και τη διατήρηση συνοχής και σύνδεσης ανάμεσα στις αποικίες ώστε τα πουλιά να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Η Νίκι Τούνισεν, επικεφαλής ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο Μονάς δήλωσε ότι είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν δράσεις διατήρησης, καθώς χωρίς αυτές «τα πουλιά αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση του πληθυσμού λόγω της κλιματικής αλλαγής, ελαττώνοντας τη συνοχή τους και θέτοντάς τους σε αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Αν Πίτερς από το τμήμα Βιολογικών Επιστημών του αυστραλιανού πανεπιστημίου, εξήγησε ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διασπορά επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές αλλαγές είναι κρίσιμης σημασίας για τον σχεδιασμό των πρωτοβουλιών διατήρησης.

Όπως είπε, η διαδικασία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των ειδών, ιδίως τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή απειλεί τη βιοποικιλότητα σε όλο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα για το πτηνό με τη μοβ κορόνα, ανέφερε ότι η πιο απομακρυσμένη διασπορά καταγράφηκε σε απόσταση 68 χλμ. αρκετά μεγάλη «για ένα πουλί 10 γραμμαρίων που περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε μια μικρή περιοχή που καταλαμβάνει ίσως μερικές εκατοντάδες μέτρα γραμμής σε έναν κολπίσκο».

Πηγή:newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν