Το τρισδιάστατο διάγραμμα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου βορειοανατολικά της Σαντορίνης. Τι είχε γίνει το 1650 αμέσως μετά την τελευταία έκρηξη του «Κολούμπο».
Κάτι παραπάνω από 370 χρόνια πέρασαν από την πρώτη -και τελευταία έως σήμερα- υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου «Κολούμπο» βορειοανατολικά της Σαντορίνης και οι επιστήμονες δεν έχουν σταματήσει να το μελετούν προκειμένου να αντλήσουν νέα στοιχεία για το συμβάν, αλλά και να χαράξουν νέους δρόμους για την παρακολούθηση των ηφαιστειακών εκρήξεων.
Την ιστορική έκρηξη του «Κολούμπο» -που συνέβη το 1650 προκαλώντας ένα καταστροφικό τσουνάμι- ανακατασκεύασαν ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου GEOMAR σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Τα ευρήματα που μαρτυρούν ότι το ηφαίστειο Κολούμπο είναι πολύ ενεργό
Η τρισδιάστατη απεικόνιση του ηφαιστείου έδωσε νέα στοιχεία για το ιστορικό γεγονός, στα οποία αναφέρθηκε σήμερα, Δευτέρα (30/10) στην ΕΡΤ η Ηφαιστειολόγος του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού.
«Είναι ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο βορειοανατολικά της Σαντορίνης και σε περίπου 500 μέτρα έχουμε βρει πάρα πολλά υδροθερμικά πεδία, που σημαίνει ότι αυτό το ηφαίστειο είναι πολύ ενεργό» ανέφερε η επιστήμονας περιγράφοντας το πώς φτάσαμε στην τρισδιάστατη απεικόνιση που ανοίγει νέους δρόμους για την παρακολούθηση των ηφαιστειακών εκρήξεων.
«Το 2019 με το ωκεανογραφικό πλοίο ΠΟΣΕΙΔΩΝ, σε συνεργασία με την GEOMAR μπορέσαμε να κάνουμε να κάνουμε τρισδιάστατη απεικόνιση της στρωματογραφίας του ηφαιστείου και να ανακαλύψουμε κάτι το οποίο ήταν εκπληκτικό: ότι η μεγάλη έκρηξη και το τσουνάμι το οποίο προκλήθηκε, οφειλόταν σε μια τεράστια κατολίσθηση στην βορειοδυτική πλευρά του κόλπου» επισήμανε.
«Ανοιχτές» οι πιθανότητες για νέα έκρηξη του ηφαιστείου
Μιλώντας για τα μυστικά του παρελθόντος που αποκαλύφθηκαν, η ηφαιστειολόγος δήλωσε ότι πλέον οι καινούριες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να τα αποκρυπτογραφήσουν.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μπορεί να επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο η κα Νομικού απάντησε ότι «όλες οι πιθανότητες είναι ανοικτές». Γι’ αυτό όπως εξήγησε οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει στην καρδιά του ηφαιστείου ηλεκτρονικούς αισθητήρες για να εντοπίσουν εγκαίρως μια ηφαιστειακή κατολίσθηση.
«Το χρώμα του νερού είχε αλλάξει και το νερό έβραζε»
Η έκρηξη ήταν ορατή στη Σαντορίνη για αρκετές εβδομάδες.
Τον Σεπτέμβριο του 1650 οι άνθρωποι ανέφεραν ότι το χρώμα του νερού είχε αλλάξει και το νερό έβραζε. Περίπου επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο είχε αναδυθεί από τη θάλασσα και άρχισε να εκτοξεύει πυρακτωμένους βράχους. Σύννεφα καπνού σκοτείνιαζαν τον ουρανό και μπορούσαν να παρατηρηθούν φωτιές και αστραπές.
Στη συνέχεια, το νερό υποχώρησε ξαφνικά για να ορμήσει προς την ακτογραμμή λίγα λεπτά αργότερα «χτυπώντας» την με κύματα ύψους έως και 20 μέτρων.
Ένας τεράστιος κρότος ακούστηκε σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων, ελαφρόπετρα και τέφρα έπεσαν στα γύρω νησιά και ένα θανατηφόρο σύννεφο δηλητηριωδών αερίων στοίχισε τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους στη Σαντορίνη.
Πηγή: ieidiseis.gr