Κώστας Συνολάκης; Αυτά είναι τα τρία σενάρια για τους σεισμούς – Κάθε 17.000 χρόνια;

3'

Στην έκτακτη σύσκεψη χτες στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης.

 

Ο κ. Συνολάκης σε συνεντεύξεις που παραχώρησε για το αποτέλεσμα της σύσκεψης είπε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής υπάρχουν τρία σενάρια.

Το πρώτο είναι η ενεργοποίηση του ρήγματος μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού που έδωσε τον ισχυρό σεισμό του 1956 που έφτασε τα 7,5 Ρίχτερ.

Το δεύτερο σενάριο είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου της νέα καμένης γης , του νησιού, που βρίσκεται στην Καλντέρα της Σαντορίνης και

το τρίτο σενάριο είναι η ενεργοποίηση του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπο που βρίσκεται στα βόρεια της Σαντορίνης σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων προς της Ίο.

Ο κ. Συνολάκης εκτιμά πως αν ένα από αυτά τα τρία σενάρια επιβεβαιωθεί δε θα δόσει τις ισχυρές εντάσεις του παρελθόντος, όπως φαίνεται και στατιστικά.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα:

«Αυτό που μπορούμε να πούμε ουσιαστικά είναι ότι η Σαντορίνη κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε περίπου 17.000 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Τηρουμένων των αναλογιών, λοιπόν, βρισκόμαστε μακριά. Η Σαντορίνη κάνει μικρότερες εκρήξεις κάθε περίπου πενήντα χρόνια. Η τελευταία έκρηξη που είχε κάνει ήταν το 1950. Πριν από αυτό ήταν το 1922, οπότε τηρουμένων των αναλογιών, η Σαντορίνη είναι στη τροχιά να κάνει μια μικρότερη έκρηξη, αλλά δεν μπορούμε με σαφήνεια να πούμε πόσο μεγάλη θα είναι. Και μάλλον δεν θα είναι κάτι όπως η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Μάλλον, θα είναι κάτι πιο ανάλογο με τις εκρήξεις που έχουμε δει, όπως την τελευταία το 1950 ή το 2022 και μετά μου φαίνεται πάλι το ’28 (…)», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν