Σε στάση αναμονής η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον σχεδιασμό διαχείρισης του νερού – «Κόκκινη γραμμή» οι συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ
Σε ανοιχτή αναμονή, αλλά και με διάχυτη ανησυχία, βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενόψει των επίσημων κυβερνητικών ανακοινώσεων για τον σχεδιασμό διαχείρισης του νερού και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, εν μέσω της ενεργειακής πίεσης και της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
Τόσο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όσο και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) διατηρούν σταθερή και τεκμηριωμένη αντίθεση στον σχεδιασμό συγχωνεύσεων, ο οποίος – σύμφωνα με διαρροές από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – προβλέπει τη δημιουργία ελάχιστων υπερδομών (ακόμα και τριών) ανά την επικράτεια, με τη «σφραγίδα» του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη.
Οι πληροφορίες αυτές, όπως αναφέρει το cretalive.gr, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργη Μαρινάκη, να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να ενισχυθούν οι ΔΕΥΑ, αλλά πρέπει να ερωτηθούμε. Δεν μπορεί να αποφασίζουν κάποιοι σε γραφεία, αγνοώντας την εμπειρία μας από το πεδίο».
Η θέση της ΚΕΔΕ: Καμία απόφαση χωρίς την Αυτοδιοίκηση
Η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει το ομόφωνο ψήφισμα του Νοεμβρίου 2024, όπου διατυπώνεται κατηγορηματικά η αντίθεση σε συγχωνεύσεις άνω των ΔΕΥΑ ανά νομό. Αντιπροτείνει την εθελοντική συνένωση σε επίπεδο νομού ή κατ’ εξαίρεση σε δύο ΔΕΥΑ, με απόλυτο έλεγχο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Το ΥΠΕΝ προβαίνει σε αποσπασματικές και μη συνεκτικές δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ, που αντίκεινται στο Σύνταγμα και στους νόμους», αναφέρει το σχετικό απόσπασμα του ψηφίσματος.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα νησιά και ειδικά στις Κυκλάδες, όπου φέρεται να σχεδιάζεται 11μελές διοικητικό σχήμα με πλειοψηφία της ΕΥΔΑΠ Νήσων, εξέλιξη που η ΚΕΔΕ απορρίπτει.
Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Νίκος Γιαλιτάκης, δηλώνει: «Η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει την κάθετη διαφωνία της με τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ. Είναι αυτονόητο ότι καμία απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών».
Επιφυλακτικότητα και από τους εργαζόμενους – φόβοι για ιδιωτικοποίηση
Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Μανώλη Σκεπασιανό, πρόεδρο του Σωματείου ΔΕΥΑ Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, εκφράζουν έντονο προβληματισμό για πιθανή μελλοντική ιδιωτικοποίηση με «συνταγή… αλά ΔΕΗ».
Ο κ. Μαρινάκης επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αναφορά σε ιδιωτικοποίηση, ωστόσο δηλώνει επιφυλακτικός: «Αν οι λεπτομέρειες του σχεδίου υποκρύπτουν άλλες προθέσεις, θα το δούμε όταν ξεδιπλωθεί ο πλήρης σχεδιασμός».
Τι ζητά η Αυτοδιοίκηση: Ενίσχυση, όχι διάλυση
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ καταλήγει ζητώντας σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία και στον ρόλο της ανεξάρτητης αρχής, που έχει την αρμοδιότητα να αξιολογήσει τις ΔΕΥΑ. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη στήριξης των ΔΕΥΑ απέναντι στο δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος και την χρόνια υποστελέχωση. «Δεν χρειαζόμαστε άλλη μία τεχνητή κρίση σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Χρειαζόμαστε διάλογο, σχέδιο και σεβασμό στην εμπειρία μας».
Τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στον ΣKAΪ, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο θα εξειδικευθούν οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
«Θα παρουσιαστεί» – πρόσθεσε, «ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει μέτρα για το επόμενο εξάμηνο προκειμένου να τρέξουν γρηγορότερα τα έργα καθώς και μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις. Σίγουρα μία παράμετρος θα είναι ο κατακερματισμός.
Σήμερα έχουμε 739 φορείς που ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση. Πρέπει να δει κανείς το θέμα με πιο ολιστική ματιά. Για παράδειγμα η Ιρλανδία έχει έναν φορέα. Κι εμείς στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60 προχωρήσαμε στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών με μία εταιρεία. Πρέπει όλα αυτά να τα δούμε και θα τα δούμε σε συνεννόηση προφανώς με την αυτοδιοίκηση, τους ΤΟΕΒ, τους ΓΟΕΒ, κλπ.. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε άποψη γιατί εδώ είναι ένα κοινωνικό και εθνικό θέμα, μια μεταρρύθμιση που θα έχει ορίζοντα τριακονταετίας. Αλλά εδώ ο υπέρτατος στόχος είναι να κρατήσουμε ψηλά την ποιότητα ζωής μας και να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον τουλάχιστον εξίσου καλό με το δικό μας για τα παιδιά μας. Αν αφήσουμε το πράγμα να εξελιχθεί χωρίς έλεγχο ο απλός πολίτης θα κατηγορήσει όλους μας».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Ακόμα και να θέλαμε δεν θα μπορούσε να γίνει. Υπάρχει από το 2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είπε όχι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Άρα καθώς η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται επί πραγματικών δεδομένων και όχι φαντασιώσεων».