Παράκτιος τουρισμός – WTTC: Η κλιματική κρίση απειλεί με αφανισμό προορισμούς και αξιοθέατα

5'

Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των παγκόσμιων τουριστικών δαπανών.

Το 2023 δημιούργησε, άμεσα και έμμεσα, 3,3 τρισ. δολάρια σε όλη την αλυσίδα αξίας του κλάδου, ενώ προσέφερε περισσότερες από 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αυτά τα έσοδα και οι θέσεις εργασίας απειλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την παγκόσμια περιβαλλοντική πλατφόρμα EFEverde. Η έκθεση στηρίζεται στην έρευνα που εκπονήθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), σε συνεργασία με τον ισπανικό όμιλο Iberostar και την εταιρεία συμβούλων Oxford Economics.

Η έρευνα υπογράμμιζε ότι απαιτούνται επενδύσεις 65 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2030 εάν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία  από την κλιματική αλλαγή. Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Έρευνας και Αειφορίας του WTTC, Κρίστοφερ Ίμπσεν, το ποσό φαίνεται υψηλό, όμως, εάν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, το κόστος θα είναι τεράστιο όχι μόνο οικονομικά αλλά και σε ζωές, καθώς προβλέπεται η εξαφάνιση ειδών, τόπων κλπ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο παράκτιος τουρισμός είναι υπεύθυνος για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι κίνδυνοι

Οι κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους παράκτιους και θαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς, είναι: η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η αυξημένη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων και η απώλεια «βασικών αξιοθέατων» όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, οι επιπτώσεις αυτές απειλούν την ύπαρξη ορισμένων προορισμών, ιδιαίτερα των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών.

Σύμφωνα με μελέτες που διενήργησε το WTTC, η αυξημένη ένταση των τυφώνων στην Καραϊβική θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσια μείωση 1% στις αφίξεις τουριστών, κάτι που θα σήμαινε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε χαμένο τουριστικό εισόδημα ετησίως.

Οι εκτιμήσεις των μελετών του WTTC είναι ότι έως το 2050, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις όπου η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να ανέβει περισσότερο από μισό μέτρο. Μεταξύ αυτών των πόλεων που κινδυνεύουν είναι το Μαϊάμι, η Γκουανγκζού, η Νέα Υόρκη, η Μπανγκόκ, η Τζακάρτα και η Βομβάη.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η λήψη των απαραίτητων μέτρων είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της οικονομικής και πολιτιστικής αξίας των προορισμών που επηρεάζονται.

Μεταξύ των απαραίτητων μέτρων είναι η χρήση βιώσιμων καυσίμων στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές και η προμήθεια πιο βιώσιμων αγαθών και υπηρεσιών. Το WTTC υπογραμμίζει επίσης την ανάπτυξη λύσεων βασισμένων στη φύση, όπως η αποκατάσταση και η διατήρηση των μαγγροβίων, που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προστασία των ακτών, μειώνοντας τις επιπτώσεις των καταιγίδων και των τυφώνων και αποτρέποντας τη διάβρωση.

Ένα από τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση είναι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα για τους δύτες.

Πηγή:tornosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν