Πιο πολλοί κάυσωνες, τροπικές νύχτες και φωτιές, λιγότερο χιόνι :πως επηρεάζεται ο ελληνικός τουρισμός

9'

Το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό ήταν μια από τις θεματικές ενότητες του Philoxenia Helexpo Forum, στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia 2023, που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη. Το 2023 φάνηκαν στη χώρα μας οι δυσάρεστες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές, ενώ επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των επιστημόνων. Οι κρίσιμες συνθήκες μάς έδειξαν ότι και ο τουρισμός επηρεάζεται από την αλλαγή του κλίματος.

Η Άντζελα Γκερέκου, πρόεδρος του ΕΟΤ, απευθυνόμενη στο ακροατήριο, σε εκπροσώπους φορέων και αυτοδιοικητικούς, τόνισε πως «η κλιματική αλλαγή προχωρά, αλλά ευτυχώς υπάρχει ένα οπλοστάσιο νέων τεχνολογιών για την πρόληψη και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η χρονιά έδειξε νέες τάσεις λόγω των καιρικών συνθηκών. Χτύπησε ένα καμπανάκι για όλους μας. Μας δίνεται η δυνατότητα να το διαχειριστούμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις. Προς το παρόν, το φετινό ελληνικό φθινόπωρο φαίνεται να αποτελεί σταδιακά και το ιδανικό καλοκαίρι. Ο φετινός Σεπτέμβριος και Οκτώβριος κινήθηκαν πιο καλά από ποτέ και επιμήκυνση της σεζόν φαίνεται ότι εδραιώνεται πλέον».

Η κ. Γκερέκου αναφέρθηκε και στην οικολογική προσέγγιση για την προβολή του προϊόντος από τον ΕΟΤ. «Το Sustainable Greece είναι η κεντρική μας επιλογή και αναδεικνύουμε το οικολογικό πρόσημο που αφορά, μεταξύ άλλων, την ορθή διαχείριση των πόρων. Ας ελαχιστοποιήσουμε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε η κ. Γκερέκου.

Ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Σταμάτης Αγγελόπουλος, εξήγησε πώς βλέπει η εκπαιδευτική κοινότητα την κλιματική αλλαγή, ενώ τόνισε τη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών από μικρή ηλικία.

«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας σε όλα τα προγράμματα σπουδών έχει δύο μεταπτυχιακά που εξειδικεύονται στον βιώσιμο τουρισμό. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε του ανθρώπους και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Τη μετατόπιση της τουριστικής περιόδου πρέπει να την προσαρμόσουμε αναλόγως. Πέρα από αυτό μπορεί να έχουμε ζητήματα όπως της διατροφής, της ενεργειακής κρίσης, τα καιρικά φαινόμενα, όλα αυτά το Πανεπιστήμιο πρέπει να βρει τρόπους να τα αντιμετωπίσει. Πιστεύω ότι η συνδεσιμότητα της εκπαίδευσης με την ειδικότητα της κλιματολογίας μας βοηθά για να κατανοήσουν τις κρίσεις του κλίματος», ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος.

Ο Δρ. Μετεωρολογίας, καθηγητής στο ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας, παρουσίασε τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής με χρονικό ορίζοντα το 2050. «Τα γεγονότα των προηγούμενων μηνών έδειξαν πώς πλήττεται ο τουρισμός από την αλλαγή του κλίματος. Ωστόσο, η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο κλίμα στην περιοχή μας και αυτό μας δείχνει ότι χώρα θα είναι ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο κ. Σιούτας.

Πιο πολλοί καύσωνες

«Στη χώρα, με ορίζοντα το 2050, περιμένουμε αύξηση στον αριθμό καυτών ημερών που θα ξεπερνά τους 35 βαθμούς και θα είναι της τάξης των 10 με 15 ημερών ετησίως, κατά μέσο όρο, κυρίως στα παράλια της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, όπως Αττική, βόρεια Κρήτη και βόρεια Ρόδο, και μικρότερη αύξηση των καυτών ημερών, 5 έως 10, στο Ιόνιο», σημείωσε ο κ. Σιούτας και πρόσθεσε πως «οι Κυκλάδες δεν φαίνεται να επηρεάζονται, λόγω της θάλασσας».

20 περισσότερες αφόρητες τροπικές νύχτες

«Σημαντικά αυξημένες θα είναι οι τροπικές νύχτες σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένεται να έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να είναι πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, σε 20 περισσότερες ημέρες κάθε χρόνο, σε σχέση με τον μέχρι σήμερα μέσο όρο. Πρόκειται για μία κατάσταση που, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές υγρασίας, θα κάνει τις νύχτες πιο αφόρητες. Αυτό είναι ένα δυσμενές στοιχείο που θα επηρεάζει όλες τις περιοχές της χώρας», προειδοποίησε ο γνωστός μετεωρολόγος.

Έως και ένας μήνας παραπάνω με 40+ βαθμούς Κελσίου

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θερμές ημέρες με πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου θα αυξηθούν κατά 20 με 30 ημέρες σε όλους τους προορισμούς, το οποίο, εν μέρει, «είναι ένα θετικό στοιχείο που μπορεί να συσχετιστεί με την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν την Άνοιξη και το Φθινόπωρο».

Ποιες περιοχές θα κινδυνεύουν περισσότερο από πυρκαγιές και ποιες λιγότερο

Αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές, ο κ. Σιούτας επισήμανε ότι οι ημέρες κατά τις οποίες οι συνθήκες υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, π.χ. σε Αττική και Εύβοια, θα αυξηθούν κατά 10 με 15 ημέρες.

Στον αντίποδα, όπως είπε, μικρότερος θα είναι έως το 2050 ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Κρήτη, Ρόδο και Θάσο, ενώ λιγότερες θα είναι σε αριθμό, κατά 5 έως 10, οι ημέρες με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Χιόνι με το… κιάλι

Υπογράμμισε, δε, ότι όλα τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν περαιτέρω μείωση των χιονοπτώσεων, με επιπτώσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Σιούτας, όλα αυτά θα ισχύσουν αφού ξεπεραστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, κι ενώ σήμερα βρισκόμαστε στους 1,2 βαθμούς Κελσίου. «Αν καταστήσουμε δυνατή την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και τη συγκράτηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, όπου μπορεί να συμβάλλει και ο τουρισμός, θα έχουμε καλύτερα σενάρια με ορίζοντα το 2050», εξήγησε.

«Για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή απαιτείται ανθεκτικότητα των υποδομών, κατασκευές με νέα δεδομένα, εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, ορθές πρακτικές στις καλλιέργειες, διαχείριση των αποβλήτων, αύξηση πρασίνου και ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων», κατέληξε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

του Νίκου Αβουκάτου

Πηγή: greenagenda.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν