Το μυστήριο με τα δισεκατομμύρια αγνοούμενα καβούρια του χιονιού στην Αλάσκα

7'

Δισεκατομμύρια καβούρια του χιονιού έχουν εξαφανιστεί από τον ωκεανό γύρω από την Αλάσκα τα τελευταία χρόνια και οι επιστήμονες λένε ότι βρήκαν την αιτία. Η αυξημένη θερμοκρασία των ωκεανών πιθανότατα τα οδήγησε σε λιμοκτονία.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση του Τμήματος Αλάσκας για τα ψάρια και τα θηράματα, σύμφωνα με την οποία η περίοδος συγκομιδής των καβουριών του χιονιού ματαιώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τα στοιχεία της υπηρεσίας παρουσιάζουν έναν τεράστιο αριθμό εξαφανισμένων από τα τυπικά ψυχρά νερά της Βερίγγειου Θάλασσας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, διαπίστωσε σημαντική σχέση μεταξύ των πρόσφατων θαλάσσιων θερμικών κυμάτων στην ανατολική Βερίγγειο Θάλασσα και της ξαφνικής εξαφάνισης των καβουριών του χιονιού που άρχισαν να εμφανίζονται σε έρευνες το 2021.

Το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά που διακόπηκε η αμερικανική αλιεία καβουριού του χιονιού στην Αλάσκα. Οι ψαράδες έχουν αποδώσει τη μείωση του πληθυσμού στην υπεραλίευση, αλλά η «υπεραλίευση» είναι ένας τεχνικός όρος που παραπέμπει σε μέτρα συντήρησης, εξήγησαν οι ειδικοί στο CNN. Ωστόσο, δεν εξηγεί τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου.

Η έρευνα έγινε στα βόρεια της Βερίγγειου Θάλασσας, δυτικά προς τα ρωσικά ύδατα και ακόμη και σε βαθύτερα επίπεδα των ωκεανών, και «τελικά κατέληξαν (σ.σ. οι επιστήμονες) στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο τα καβούρια να μετακινήθηκαν και ότι η θνησιμοτητα είναι μάλλον ένας μεγάλος παράγοντας».

Διαπίστωσαν ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες και η πυκνότητα του πληθυσμού συνδέονταν σημαντικά με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ώριμων καβουριών.

Τα καβούρια του χιονιού είναι είδη ψυχρού νερού και συναντώνται κατά κύριο λόγο σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες του νερού είναι κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, αν και μπορούν να ζήσουν σε νερά έως και 12 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη μελέτη. Το θερμότερο νερό των ωκεανών πιθανότατα προκάλεσε χάος στο μεταβολισμό των καβουριών και αύξησε τις θερμιδικές τους ανάγκες, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης, με αποτέλεσμα να πεθάνουν κατά δισεκατομμύρια από την πείνα.

Η ποσότητα ενέργειας που χρειάζονταν τα καβούρια από την κατανάλωση τροφής το 2018 μπορεί να ήταν έως και τετραπλάσια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αλλά με τη ζέστη να διαταράσσει μεγάλο μέρος του τροφικού πλέγματος της Βερίγγειου Θάλασσας, τα καβούρια του χιονιού δυσκολεύτηκαν να βρουν τροφή και δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις θερμιδικές απαιτήσεις, εξηγείται.

Άλλα είδη επωφελήθηκαν από αυτή τη δεινή κατάσταση, δήλωσε ο Kerim Aydin, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και βιολόγος αλιευτικής έρευνας του Κέντρου Αλιευτικής Επιστήμης της Αλάσκας του NOAA.

Πώς εξαλείφθηκαν τα καβούρια

Κανονικά, υπάρχει ένα φράγμα θερμοκρασίας στον ωκεανό που εμποδίζει είδη όπως ο μπακαλιάρος του Ειρηνικού να φτάσουν στο εξαιρετικά ψυχρό περιβάλλον των καβουριών. Αλλά κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα, ο μπακαλιάρος του Ειρηνικού μπόρεσε να πάει σε αυτά τα θερμότερα από το συνηθισμένο νερά και έφαγε ένα μέρος από ό,τι είχε απομείνει από τον πληθυσμό των καβουριών.


“Αυτό ήταν ένα τεράστιο φαινόμενο καύσωνα”, δήλωσε ο Aydin στο CNN. “Όταν πέρασε το κύμα καύσωνα, δημιούργησε μια τεράστια ποσότητα πείνας. Άλλα είδη μπορεί να μετακινήθηκαν για να επωφεληθούν από αυτό, και στη συνέχεια, όταν πέρασε το κύμα καύσωνα, τα πράγματα ίσως επέστρεψαν λίγο περισσότερο στο φυσιολογικό – αν και τα καβούρια έχουν μακρύ δρόμο για να το ξεπεράσουν αυτό ακόμη και σε φυσιολογικούς καιρούς”.

Οι θερμοκρασίες γύρω από την Αρκτική έχουν θερμανθεί τέσσερις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη, αναφέρουν οι επιστήμονες. Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει ταχεία απώλεια των θαλάσσιων πάγων στην περιοχή της Αρκτικής, ιδίως στη Θάλασσα Μπέρινγκ της Αλάσκας, η οποία με τη σειρά της έχει ενισχύσει την παγκόσμια θέρμανση.

«Το 2018 και το 2019 ήταν μια ακραία ανωμαλία στους θαλάσσιους πάγους στη Θάλασσα Μπέρινγκ, κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί», δήλωσε ο ένας άλλος ερευνητής, ο Cody Szuwalski. «Απουσίαζε ίσως το 4% της έκτασης του πάγου που έχουμε δει ιστορικά, και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτό θα συνεχιστεί ή όχι και στο μέλλον».

Αυτό που συμβαίνει με τα καβούρια της Αλάσκας είναι η απόδειξη ότι η κλιματική κρίση επιταχύνεται ραγδαία και επηρεάζει τα μέσα διαβίωσης, δήλωσε ο Szuwalski. Ήξερε ότι αυτό θα συνέβαινε κάποια στιγμή, αλλά «δεν περίμενε ότι θα συνέβαινε τόσο σύντομα».

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν