Μπορεί η μουσική των AC/DC να σας κάνει πιο χαρούμενους, πιο αθλητικούς, πιο ήρεμους ή να θεραπεύσει τον καρκίνο;
Το «AC/DC Beyond The Thunder», το podcast που λατρεύει το ροκ συγκρότημα από την Αυστραλία, τόλμησε να περιηγηθεί στις αίθουσες του Χάρβαρντ για μια πρωτοποριακή αναζήτηση σε ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Σε αυτή την ειδική έκδοση του podcast, οι δύο παρουσιαστές, Kurt Squiers και Gregg Ferguson συναντήθηκαν με τον διακεκριμένο Dr. Mark Jude Tramos, πρώην διευθυντή του Institute For Music & Brain Science του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Ο Dr. Tramos, διάσημος για την πρωτοποριακή του έρευνα και αναγνωρισμένος ως ένας από τους καλύτερους γιατρούς στην Αμερική για την εργασία του στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, προσέφερε την δική του μοναδική οπτική για την σχέση μεταξύ της μουσικής των AC/DC και του ανθρώπινου εγκεφάλου.
«Οι AC/DC προκαλούν πιθανώς τόση απελευθέρωση ενδορφινών και ντοπαμίνης σε βασικά μέρη του εγκεφάλου όσο κάθε άλλο συγκρότημα», δήλωσε ο Tramos, καταρρίπτοντας την ιδέα ότι η μουσική του συγκροτήματος είναι απλή. Διευκρινίζει, «Είναι αποτελεσματική και είναι πολύ, πολύ δύσκολο να γίνει. Αν και φαίνεται εύκολη, στην πραγματικότητα είναι αρκετά περίπλοκη».
Το podcast αποκαλύπτει σημαντικά ανέκδοτα περιστατικά για τη μουσική των AC/DC, συμπεριλαμβανομένου του υποτιθέμενου ρόλου της στη θεραπεία του καρκίνου (με την βοήθεια του κομματιού «Thunderstruck»), την ενίσχυση της χειρουργικής ακρίβειας και ταχύτητας και την ηρεμία των ασθενών με Αλτσχάιμερ μέσω της μουσικοθεραπείας. Σύμφωνα με το podcast, ακόμα και οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες έγιναν πιο ήρεμοι ακούγοντας την μουσική των AC/DC («If You Want Blood You’ve Got It»), ενώ ασθενείς που πάσχουν από επιληψία ή όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό μπορούν επίσης να βοηθηθούν.
Ο Dr. Tramos, ένας βιρτουόζος τόσο της μουσικής όσο και της νευροεπιστήμης, τονίζει τη γκάμα των συναισθηματικών συνδέσεων που δημιουργήθηκαν από τα τραγούδια των AC/DC. Από τη χρήση του «Hells Bells» από τον διάσημο παίχτη του baseball, Trevor Hoffman, για να ξεσηκώσει το πλήθος, μέχρι τον στρατηγό Manuel Noriega του Παναμά που άντεξε το «You Shook Me All Night Long» ως μέσο ψυχολογικού πόλεμου, η επιρροή των αυστραλών εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις.
Ο Tramos, συγκεκριμένα αναλύει εις βάθος το «You Shook Me All Night Long» σε συνδυασμό με τη χρήση του πλάγιου ρυθμού (plagal cadence), μιας τεχνικής που συνδέεται πιο συχνά με την εκκλησιαστική μουσική. Αυτή η τεχνική προκαλεί απροσδόκητες συναισθηματικές αντιδράσεις σε εκατομμύρια ακροατές ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας οποιαδήποτε πολιτισμικά όρια.
Παρακάτω μπορείτε να ακούστε ολόκληρο το επεισόδιο του «AC/DC Beyond the Thunder Podcast» με καλεσμένο τον Dr. Tramos:
Πηγή: apotis4stis5.com