Το ChatGPT σε ρόλο συγγραφέα; Μήνυση κατά ChatGPT από δύο συγγραφείς

3'

Μήνυση κατά της OpenAI, της εταιρείας ερευνών που εξελίσσει το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, κατέθεσαν σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο δύο συγγραφείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα βιβλία τους «αφομοιώθηκαν» παρανόμως από το συγκεκριμένο λογισμικό

Μήνυση κατά της OpenAI, της εταιρείας ερευνών που εξελίσσει το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, κατέθεσαν σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο δύο συγγραφείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα βιβλία τους «αφομοιώθηκαν» παρανόμως από το συγκεκριμένο λογισμικό.

Η Καναδή Μόνα Αουάντ και ο Αμερικανός Πολ Τρεμπλέ, συγγραφείς ιστοριών τρόμου και οι δύο, υποστηρίζουν ότι τα βιβλία τους χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την άδειά τους από την OpenAI, με στόχο την «εκπαίδευση» του λογισμικού ChatGPT στην παραγωγή λόγου. Προς απόδειξη των ισχυρισμών τους παραθέτουν το γεγονός ότι, όταν του ζητήθηκε, το ChatGPT παρήγαγε «πολύ ακριβείς περιλήψεις» των βιβλίων τους.

Το ChatGPT αξιοποιεί ένα τεράστιο σώμα κειμένων προκειμένου να αναπαράγει με ακρίβεια τον γραπτό λόγο, ωστόσο αυτά τα κείμενα υποτίθεται ότι διατίθενται ελεύθερα στο Διαδίκτυο.

Η μήνυση των Αουάντ και Τρεμπλέ είναι η πρώτη, σύμφωνα με τον Guardian, που εγκαλεί το λογισμικό για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Καθώς επίσης η εταιρεία OpenAI παραμένει μυστικοπαθής ως προς το ακριβές περιεχόμενο του σώματος των κειμένων που αξιοποιεί, αλλά και λόγω του δεδομένου μεγάλου μεγέθους του τελευταίου, οι δικηγόροι των Αουάντ και Τρεμπλέ εκτιμούν ότι σε αυτό περιλαμβάνονται έργα και άλλων συγγραφέων, που δεν είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν