Κ. Πρώιμος: Η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει καταστροφική πολιτική που πλήττει την μικρομεσαία επιχείρηση στον τουρισμό – Τι λέει στη συνέντευξη του StinPena.gr

14'

Συνέντευξη Stin Pena.gr παραχώρησε ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Χανίων Άπτερα για την εικόνα που παρουσιάζει φέτος ο τουρισμός. Όντως έχουν ακριβύνει τα Χανιά και οι τουρίστες δεν αφήνουν τα ίδια χρήματα με άλλες χρονιές, ενώ σε ότι αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στα καταλύματα και τα ξενοδοχεία από 1 έως 3 αστέρια, τη χαρακτηρίζει σκανδαλώδη.

Ακρίβεια και άναρχη ανάπτυξη απειλούν το τουριστικό προϊόν της χώρας, λέει ο κ. Πρώιμος ο οποίος αναφέρθηκε και στη συνεργασία του με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη.

Ερ.: Πως θα τον χαρακτηρίζατε τον τουρισμό φέτος, που για την Κρήτη οδεύουμε, από ότι δείχνουν τα στοιχεία των αφίξεων, σε άλλη μια πολύ καλή χρονιά και στο τέλος της σεζόν θα δούμε αν είναι και χρονιά ρεκόρ.

Πράγματι αυτό το καλοκαίρι έχουμε πάρα πολλές αφίξεις, ίσως περισσότερες και από κάθε άλλη φορά. Βέβαια εδώ πρέπει να πούμε ότι η περίοδος φέτος δεν ξεκίνησε πολύ καλά για όσους κατέχουν βίλες. Δεν έχουμε σαφή εικόνα για το πώς είναι οι βίλες τώρα που έχουμε εισέλθει στην υψηλή περίοδο. Οι πολλές αφίξεις βέβαια δε χρειάζεται να μας κάνουν να θριαμβολογούμε. Πρέπει να μείνουμε σε εγρήγορση για να προστατεύσουμε την τουριστική βιομηχανία της Κρήτης από τον υπερτουρισμό και από άλλα συναφή προβληματικά φαινόμενα και πρέπει επίσης να μη χάσουμε το στόχο να γίνουν τα Χανιά city break τουριστικός προορισμός όλο το χρόνο με πιο ήπιες μορφές τουρισμού το χειμώνα.

Ερ.:πάρχει η αίσθηση ότι δεν αφήνουν οι επισκέπτες τα χρήματα που ξόδευαν παλιότερα στις τοπικές επιχειρήσεις, ισχύει;

Πράγματι η γενικευμένη αίσθηση ότι δεν αφήνουν οι τουρίστες τα χρήματα που άφηναν παλιά είναι σωστή και διαπιστωμένη από πολλές πλευρές. Ωστόσο κι εμείς ως χώρα δεν είμαστε ίδιοι όπως παλιά, δηλαδή θέλω να πω ότι έχουμε ακριβύνει πολύ. Είναι επόμενο λοιπόν οι πελάτες μας να είναι προσεκτικοί, ιδιαίτερα όσοι έρχονται με τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Ερ.:Σε ότι αφορά στα καταλύματα εσείς ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας επιχειρηματιών ενοικιαζόμενων καταλυμάτων Χανίων “Απτερα”, έχετε κατά καιρούς εκφράσει την αντίδραση σας για τον αποκλεισμό του κλάδου σας από χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου. Έχει αλλάξει κάτι από την κυβέρνηση;

Απ: Εμείς στην Ομοσπονδία Άπτερα αλλά και στη Συνομοσπονδία Ελλάδας ΣΕΤΚΕ έχουμε πολλές φορές παραπονεθεί στην κυβέρνηση για την πολιτική της η οποία με το πρόσχημα της ποιότητας, ευνοεί σε όλους τους τομείς μόνο τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Δε θα κρυφτώ και θα πω ευθαρσώς ότι δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα της πολιτικής αυτής. Είναι άσχετοι με τον τουρισμό ή ευνοούν ημέτερους, στην κυβέρνηση;

Όλοι ξέρουν ότι η ποιότητα στον τουρισμό δεν εξασφαλίζεται μόνο από τα πεντάστερα και τα τετράστερα ξενοδοχεία αλλά στον τουρισμό χρειάζονται όλων των ειδών τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα τα οποία όταν ανταποκρίνονται καλά στην διαβάθμιση και αξιολόγησή τους, εξασφαλίζουν την ποιότητα που θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι το ζητούμενό της. Εμείς δεν έχουμε φτηνό νόμισμα να μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ προσωπικό, μπάτλερ κλπ σε κάθε δωμάτιο αλλά ούτε έχουμε πολλούς τέτοιου τύπου ακριβούς πελάτες, έτσι κι αλλιώς. Δεν μπορεί ο γνώμονάς μας για τον τουρισμό να προέρχεται μόνο από χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος ή η Τουρκία.

Η κυβέρνηση δεν εννοεί να το καταλάβει και εξακολουθεί να έχει καταστροφική πολιτική που πλήττει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στον τουρισμό. Και στο νέο χωροταξικό σχέδιο που έβγαλε πρόσφατα το υπουργείο τουρισμού, για παράδειγμα, απαγορεύεται η ίδρυση ενοικιαζομένων δωματίων και καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και επιτρέπεται να γίνονται μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Η Ελλάδα άραγε έγινε γνωστή από τα καταλύματα τεσσάρων και πέντε αστέρων; Στις ειδικές επιτροπές τουρισμού είχαν “ξεχάσει” να βάλουν εκπροσώπηση από τα καταλύματα και μετά από πίεση είπαν ότι μπορεί να είναι ένας είτε από τα καταλύματα είτε από τα ξενοδοχεία. Μην έχοντας την ίδια δύναμη προφανώς τη θέση θα την παίρνουν οι ξενοδόχοι. Κι εδώ θα ήθελα να πω ότι την ίδια απαξίωση εισπράττουν και όλα τα μικρά ξενοδοχεία ειδικά όσα είναι τριών, δύο ή και ενός αστεριού τα οποία η κυβέρνηση προφανώς θεωρεί παρακατιανά και χωρίς λόγο ύπαρξης. Η πολιτική τους είναι σκανδαλώδης.

Ερ.:Τι ποσοστό καταλαμβάνουν τα καταλύματα στην αγορά και πόσο η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης σας έχει πλήξει. Τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για να σας προστατέψει;

Απ: Τα καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και επιπλωμένα διαμερίσματα αποτελούν περίπου το 40% της τουριστικής αγοράς, ήτοι 39.000 επιχειρήσεις στο σύνολο της χώρας. Η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης όντως μας έχει πλήξει αλλά θα θέλαμε να σημειώσουμε και τη θετική της πλευρά που είναι οι δεκάδες μικροί ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν επωφεληθεί από τη βραχυχρόνια μίσθωση εξασφαλίζοντας ένα συμπλήρωμα στο εισόδημά τους. Επιπρόσθετα, τα καταλύματα τύπου Airbnb έχουν συμβάλει στην αναγέννηση μικρών και ξεχασμένων οικισμών και χωριών, στο νοικοκύρεμά τους και στην βελτίωση της εικόνας τους.

Τέλος, η βραχυχρόνια μίσθωση έχει δώσει τη δυνατότητα σε οικογένειες να κάνουν διακοπές σε καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές τιμές, έχει δηλαδή δημοκρατικοποιήσει τον τουρισμό. Δε θέλω να αγνοήσω και άλλες πλευρές, αρνητικές, όπως η υπέρμετρη αύξηση των ενοικίων και ενίοτε η μη επαρκής ποσότητα διαμερισμάτων για να νοικιάσει κανείς μακροχρόνια. Θα πρέπει και στη βραχυχρόνια μίσθωση να υπάρξουν μέτρα που να εξασφαλίζουν τον ισότιμο ανταγωνισμό στην τουριστική αγορά και βλέπουμε όλο και περισσότερο δήμους να προβαίνουν σε τέτοιου είδους μέτρα. Δε βλέπω ισχυρά αντανακλαστικά από πλευράς κυβέρνησης για να εξισορροπήσει την αγορά.

Ερ.:Πόσο έχουν αυξηθεί φέτος οι τιμές στα καταλύματα και αν τα διαμερίσματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ή τα ξενοδοχεία επηρεάζουν το πως καθορίζετε εσείς τις τιμές;

Απ: Έχουν αυξηθεί οι τιμές στα καταλύματα φέτος, ειδικά στις πιο περιζήτητες περιοχές όπως οι Κυκλάδες. Είναι επόμενο όταν ο πληθωρισμός καλπάζει και όταν η ακρίβεια μαστίζει τον κόσμο και το κόστος συντήρησης των καταλυμάτων έχει εκτοξευθεί να ανεβαίνουν οι τιμές. Πρέπει βέβαια να πούμε κιόλας ότι πολλοί από τους επιχειρηματίες των καταλυμάτων έχουν κρατήσει τις τιμές τους χαμηλές ή τέλος πάντων κοντά σε αυτό που ήταν την προηγούμενη χρονιά προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. 

Ερ.:Πριν λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ αποχώρησε από το τιμόνι του Οργανισμού μετά από μια πενταετία. Είστε ευχαριστημένος από τη διαχείριση του Δημήτρη Φραγκάκη και τι είδους συνεργασία είχατε μαζί του. 

Απ: Ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης υπήρξε ένας πολύ καλός γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και πάντα ήταν πρόθυμος να μας συναντήσει και να μας ακούσει. Είχαμε καλή συνεργασία και λυπόμαστε που αφήνει τη θέση αυτή. Του ευχόμαστε επίσης καλή συνέχεια στη σταδιοδρομία του. 

Ερ.:Τί παράπονα ακούτε φέτος από τους τουρίστες; Σχολιάζουν την κατάσταση με τα έργα ή την έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης των Χανίων;

Απ: Τα παράπονα που διαχρονικά ακούμε από τους τουρίστες έχουν να κάνουν με τις υποδομές. Τόσα χρόνια που έχουμε ξεκινήσει τη ανακύκλωση π.χ. ακόμα δεν έχουμε την αίσθηση ότι το εγχείρημα προχωρά καλά, δεν έχουμε κάδους και δε βλέπουμε μια καμπάνια που θα ευαισθητοποιούσε τον κόσμο και θα τον μάθαινε στα νέα δεδομένα.

Επίσης άλλο διαχρονικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού ακόμα και στις περιοχές που είναι τουριστικά πολύ ανεπτυγμένες. Βλέπουμε για παράδειγμα σήμερα στις περιοχές των Αγίων Αποστόλων και της Χρυσής Ακτής την έλλειψη πεζοδρομίων για να περπατούν με ασφάλεια οι τουρίστες αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι. Η Αγία Μαρίνα έχει αφεθεί στο έλεος της μοίρας της. Από την άλλη πλευρά η δημαρχία Χανίων έχει κάνει καλό έργο στο κέντρο της πόλης. 

Όντως οι θέσεις στάθμευσης έχουν περιοριστεί αλλά θα πρέπει να συνηθίσουμε να χρησιμοποιούμε τα πάρκινγκ της πόλης και να μην απαιτούμε να σταθμεύουμε στους δρόμους.

Ερ.:Από τι κινδυνεύουμε να χάσουμε τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες.. 

Απ: Άν συνεχίσει ανεξέλεγκτη η ακρίβεια και η άναρχη ανάπτυξη χωρίς κατάλληλες υποδομές και αν η κυβέρνηση δεν καταλάβει ότι είναι κυβέρνηση όλων και όχι μόνο των λίγων και ισχυρών, τότε κινδυνεύει να απαξιωθεί ο κάθε ανεπτυγμένος ελληνικός προορισμός και να υποκατασταθεί από άλλους που δυναμικά καταλαμβάνουν την τουριστική σκηνή. Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση για να διατηρήσουμε ό,τι έχουμε και για να εξακολουθήσουμε να είμαστε ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι οι σωστές επενδύσεις στις υποδομές ωφελούν όχι μόνο τους τουρίστες αλλά κι εμάς τους μόνιμους κατοίκους. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν