Κρήτη | Θλίψη και οργή στον κλάδο του τουρισμού για το θάνατο του 30χρονου

ξενοδοχοϋπαλλήλους

Νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σε ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο – Θλίψη και οργή στον κλάδο του τουρισμού

Ένας ακόμη ξενοδοχοϋπάλληλος, μόλις 30 ετών και πατέρας τριών παιδιών, έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς σε ξενοδοχειακή μονάδα στο Ρέθυμνο, έπειτα από ηλεκτροπληξία. Το τραγικό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα εργατικών δυστυχημάτων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε τουριστικές περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, ο Άγιος Νικόλαος και η Χερσόνησος — συνθέτοντας μια ανησυχητική εικόνα για τις συνθήκες εργασίας στον πιο κερδοφόρο τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Το νέο δυστύχημα έχει προκαλέσει έντονη κινητοποίηση στους κόλπους των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση. Η Ταξική Ενότητα Ξενοδοχοϋπαλλήλων καταγγέλλει την εργοδοτική αυθαιρεσία και την κυβερνητική αδιαφορία για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, τονίζοντας ότι το περιστατικό στο Ρέθυμνο δεν είναι μια «άτυχη στιγμή», αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών και εργοδοτικών πρακτικών που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση:

 

Άλλος ένας ξενοδοχοϋπάλληλος που χάνει τη ζωή του την ώρα της δουλειάς! Μετά τα εργοδοτικά εγκλήματα σε Ρόδο, Σαντορίνη, Κω , Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο , έρχεται να προστεθεί ακόμα ένας συνάδελφος , που έχασε τη ζωή του σε ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο. Ο συνάδελφος 30 χρονών ,πατέρας 3 παιδιών πέθανε από ηλεκτροπληξία την ώρα της δουλειάς στην ξενοδοχειακή μονάδα στο Ρέθυμνο.   

Αυτά είναι τα δικά μας «Τέμπη» μέσα στα σύγχρονα κάτεργα της λαμπερής βιομηχανίας του Τουρισμού, της ναυαρχίδας της ελληνικής οικονομίας. Φτάνει πια! Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι το 2025 άνθρωποι ξεκινούν να πάνε στη δουλειά τους για το μεροκάματο και να καταλήγουν να το πληρώνουν με τη ζωή τους.Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων, δουλειά μέχρι τα γεράματα, ξεζούμισμα των εργαζομένων, πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους.

Είναι απαράδεκτο το 2025 σε ξενοδοχειακές μονάδες με εκατοντάδες εργαζόμενους και τουρίστες να μην υπάρχει μόνιμα γιατρός ή έστω νοσηλευτής για να μπορούν άμεσα να δώσουν τις πρώτες βοήθειες. 

Καθημερινά στους χώρους δουλειάς γίνεται ένα πραγματικό μακελειό, με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους, με λιποθυμίες, εργατικά ατυχήματα. «Για να βγει η δουλειά» με κάθε κόστος, ακόμα και της ίδιας μας της ζωής. Μια δουλειά που δε βγαίνει με τίποτα, αφού και φέτος οι χιλιάδες ελλείψεις σε προσωπικό στα ξενοδοχεία οδηγούν στην εντατικοποίηση, τα γνωστά 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ή με ελάχιστα ρεπό και ξεκούραση.

Σε αυτές τις εξαντλητικές συνθήκες έρχεται να προστεθεί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τον νέο νόμο που ετοιμάζει  η Κυβέρνηση για το 13ωρο!!

Αυτή είναι η «τουριστική ανάπτυξη». Οι εργοδότες να συνεχίζουν να βγάζουν δισεκατομμύρια και οι εργαζόμενοι να χάνουν συνεχώς δικαιώματα και να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους των συναδέλφων. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσει αυτό το έγκλημα ενάντια στις ζωές μας.

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους αύριο στις 10π.μ. στην Αντιπεριφέρεια Χανίων σε παράσταση διαμαρτυρίας .Φτάνει πια με τα εγκλήματα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

 

Απαιτούμε:

  • Να γίνει άμεσα ο απαραίτητος έλεγχος για τα αίτια των θανάτων των συναδέλφου μας.
  • Να πραγματοποιηθεί έλεγχος στις επιχειρήσεις σχετικά με την τήρηση μέτρων ασφάλειας και υγείας των συναδέλφων, χορήγηση διαλείμματος, ύπαρξη εξαερισμού, δηλωμένο πρόγραμμα κλπ.
  • Άμεση στελέχωση όλων των επιχειρήσεων με Ιατρό Εργασίας και απινιδωτές.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Επαναφορά της Επιθεώρησης Εργασίας ως ελεγκτικού μηχανισμού με αύξηση κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση μέσων.
  • 8ωρο-5ημερο με δυο συνεχόμενα ρεπό και αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, για να μην αναγκάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να δουλεύουν παραπάνω.
  • Επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών.
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν