Να κάνει εκ νέου το «θαύμα» του και να αφήσει έξω από το κάδρο των ευθυνών για το πολύκροτο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καλείται ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης που ενεργοποιήθηκε για να κάνει damage control και να περιορίσει την αξιοσημείωτη δημοσκοπική ζημιά την οποία υφίσταται η κυβερνητική παράταξη από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την καταλήστευση των αγροτικών ενισχύσεων από γαλάζια «τρωκτικά».
Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο διαχείρισης της κρίσης με δύο άξονες: πρώτον, να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση «θα φέρει πίσω τα κλεμμένα», κάτι το οποίο ήδη ξεκίνησε να «επικοινωνεί» ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατά την περιοδεία που έκανε τις προηγούμενες ημέρες στην Ευρυτανία.
Και, δεύτερον, να βρεθούν στην ίδια γραμμή και οι πέντε «γαλάζιοι» που θήτευσαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2019 και οι οποίοι τώρα καλούνται επίσημα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να δηλώσουν ότι «η εντολή που έλαβαν από τον Πρωθυπουργό ήταν να θωρακίσουν θεσμικά το κράτος απέναντι στις παρατυπίες και να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές».
Η συγκεκριμένη επικοινωνιακή στρατηγική χαράχθηκε με βάση τα ευρήματα ερευνών που δείχνουν ότι το πλήγμα για την κυβέρνηση είναι ισχυρό, αφού «στη διάρκεια των τριών εβδομάδων που κυριαρχεί στην επικαιρότητα το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ απωλέσθηκαν σχεδόν όλα τα κέρδη που είχε συσσωρεύσει το κυβερνών κόμμα το τελευταίο τρίμηνο, οπότε ξεκίνησε η επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου μετά τον περιορισμό της πολιτικής και κοινωνικής έντασης από τα μαζικά συλλαλητήρια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου για την τραγωδία των Τεμπών».
Επικοινωνική διαχείριση
Από την ανάλυση των πιο πρόσφατων δημοσκοπικών δεδομένων που τέθηκαν υπ’ όψιν της κυβερνητικής ηγεσίας προέκυψε ότι «μια καμπάνια με τίτλο «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» θα μπορούσε να περιορίσει την υφιστάμενη ζημιά και να συγκρατήσει τις διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ ώστε να μην κάνουν άλλη κομματική επιλογή».
Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί από την αναπόφευκτη φθορά και η εικόνα του Πρωθυπουργού, ο κύκλος των συνεργατών του επιχειρεί να θέσει στο απυρόβλητο τον κ. Μητσοτάκη και, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας γύρω του, να δικαιολογήσει και την παλινωδία στο ζήτημα της διερεύνησης των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη από προανακριτική επιτροπή, όπως απαιτούν το Σύνταγμα και η ισχύουσα έννομη τάξη της χώρας.
«Το μήνυμα της μηδενικής ανοχής αποτυπώθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα ΑΦΜ για τον εντοπισμό παράνομων πληρωμών που οδήγησαν χιλιάδες υποθέσεις στις διωκτικές αρχές ή στις δικαστικές αίθουσες» ισχυρίστηκε την Πέμπτη ο Παύλος Μαρινάκης, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να ομαδοποιηθούν οι ευθύνες στους διατελέσαντες υπουργούς Ανάπτυξης από το 2019. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προσκρούει όχι μόνο στα στοιχεία της δικογραφίας που σχημάτισε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά, όπως σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος, και στα «πραγματικά περιστατικά».
Επισημαίνεται χαρακτηριστικά από γνώστες της υπόθεσης η άνευ προηγουμένου εκτίναξη των βοσκοτόπων που εντάχθηκαν στο λεγόμενο «εθνικό απόθεμα» το 2020, «οπότε απογειώθηκαν οι δηλώσεις εικονικών εκτάσεων μετά την απομάκρυνση των διοικούντων του ΟΠΕΚΕΠΕ που προέβαλαν αντιρρήσεις».
Αντιθέτως, επί της θητείας των δύο επόμενων υπουργών, που ήταν οι Σπήλιος Λιβανός και Γιώργος Γεωργαντάς, οι δηλώσεις εικονικών βοσκοτόπων και ανύπαρκτων κοπαδιών μετριάστηκαν εξαιτίας των ελέγχων που έγιναν αλλά και δύο υπουργικών αποφάσεων τις οποίες υπέγραψε ο πρώτος και συνέχισε να εφαρμόζει ο δεύτερος.
«Ούτε ο Λιβανός ούτε ο Γεωργαντάς μακροημέρευσαν όμως στο υπουργείο…» παρατηρεί με νόημα γαλάζια πηγή, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «πολλά από τα ΑΦΜ που κόπηκαν επί των ημερών τους μπήκαν στη συνέχεια ξανά στο σύστημα, αφού απομακρύνθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στελέχη που ανθίσταντο».
Τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν σκέψεις για σύγκληση σύσκεψης με όλους όσοι διετέλεσαν υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2019 έως και σήμερα.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι δεν είναι όλοι στο ίδιο κλίμα, γαλάζιοι βουλευτές εκτιμούν ότι ήταν δύσκολο να βρεθούν άπαντες γύρω από το ίδιο τραπέζι. Ενώ ερωτηματικό είναι και το αν και κατά πόσο θα τηρήσουν ενιαία στάση και στις καταθέσεις που πιθανότατα θα κληθούν να δώσουν στην εξεταστική επιτροπή.
Υπό ασφυκτική πίεση
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δείχνει να είναι εγκλωβισμένος και στριμωγμένος περισσότερο παρά ποτέ στη διάρκεια της εξαετούς θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς με την επιλογή της Εξεταστικής υποχρεώθηκε να υποκύψει στις βουλήσεις συνεργατών του και να αναιρέσει για πρώτη φορά με τόσο κραυγαλέο τρόπο τις κατά καιρούς – παλαιότερες αλλά και πρόσφατες – διακηρύξεις του για διαφάνεια στον δημόσιο βίο και σεβασμό στους θεσμούς και στις πρωτοβουλίες της Δικαιοσύνης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καρατόμησε με συνοπτικές διαδικασίες τον στενότερο συνεργάτη και ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, έκανε rotation στους υπουργούς του κάθε φορά που έπρεπε να μείνει ο ίδιος στο απυρόβλητο της κριτικής για τις κακές επιδόσεις της κυβέρνησης και δεν δίστασε να διαγράψει, λόγω της κριτικής που του ασκούσε, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που είχε συμβάλει αποφασιστικά στην εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει πλέον εμφανή αδυναμία να ελέγξει την κατάσταση στο εσωτερικό της ίδιας της παράταξής του.
Η ουσιαστική υπαγόρευση από τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη της εισήγησης να μη συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, όπως επιβάλλει η συνταγματική τάξη, έδειξαν τα περιορισμένα όρια των κινήσεων που διαθέτει ο Πρωθυπουργός. Ο οποίος εκών άκων έσπευσε να υιοθετήσει τη στρατηγική του συμψηφισμού και της διάχυσης ευθυνών την οποία μέχρι πρότινος αποδοκίμαζε.
Συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις από γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε ρότα εξαιτίας της κατηγορηματικής άρνησης που εκφράστηκε πρωτίστως από τον κ. Βορίδη και δευτερευόντως από τον κ. Αυγενάκη να δεχθούν ρόλο «Ιφιγένειας», συναινώντας στην εφαρμογή του λεγόμενου «μοντέλου Τριαντόπουλου – Καραμανλή» που εφευρέθηκε στην υπόθεση της τραγωδίας Τεμπών, ώστε να πέσουν «στα μαλακά» οι εγκαλούμενοι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Μπροστά στον φόβο για μαζικές διαρροές γαλάζιων βουλευτών στην ψηφοφορία για προανακριτική επιτροπή (που είναι μυστική και με κάλπη), ο Πρωθυπουργός αποφάσισε την υπεκφυγή της εξεταστικής επιτροπής (στην οποία η ψηφοφορία είναι φανερή).
Εκτιμώντας, ωστόσο, ότι και αυτή η επιλογή έχει ρίσκο και μπορεί να του στοιχήσει σε αποδοχή, έθεσε σε κινητοποίηση το επικοινωνιακό επιτελείο του, ευελπιστώντας ότι θα πειστούν οι πολίτες ότι ο ίδιος δεν είχε γνώση του σκανδάλου και τώρα που το έμαθε θα ηγηθεί της προσπάθειας για επιστροφή των κλεμμένων.
Μέχρι το επόμενο κύμα των έγκυρων δημοσκοπήσεων, που αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας προς το τέλος Αυγούστου, στο Μέγαρο Μαξίμου θα ζουν με την αγωνία για το συνολικό αρνητικό αποτύπωμα που θα αφήσει και τη δυνατότητα για μια νέα πορεία ανάκαμψης με επίκεντρο τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.