Τουριστικές κρατήσεις 2025: Η Κρήτη κερδίζει πάλι το στοίχημα

6'

Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, αλλά με διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, κινήθηκε ο αριθμός των απευθείας προκρατήσεων από μεμονωμένους ταξιδιώτες στις ιστοσελίδες ελληνικών ξενοδοχείων έως τον Φεβρουάριο του 2025.

Η εικόνα παρουσιάζει σταθερότητα, με εκπλήξεις τόσο για δημοφιλείς όσο και για ανερχόμενους προορισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Nelios, η μέση τιμή διανυκτέρευσης και το μέσο έσοδο ανά κράτηση παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 9% για το 2025, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα δεδομένα βασίζονται σε προκρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πάνω από 350 ξενοδοχεία κάθε μεγέθους και κατηγορίας, σε όλη την Ελλάδα, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Μειωμένες κρατήσεις στο ξεκίνημα – Άνοδος από το καλοκαίρι και μετά

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με μείωση 15% στις απευθείας κρατήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, η τάση αλλάζει σταδιακά: στο δεύτερο τρίμηνο παρατηρείται μικρή άνοδος 1%, το τρίτο τρίμηνο –που αντιστοιχεί στο καλοκαίρι– οι κρατήσεις αυξάνονται κατά 8%, ενώ το τέταρτο τρίμηνο σημειώνεται εντυπωσιακή άνοδος 25%.

Αντίστοιχα, τα έσοδα ακολουθούν ανοδική πορεία, με +10% στο τρίτο τρίμηνο και +35% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι τιμές ανά διανυκτέρευση καταγράφουν αύξηση 5% και 18% αντίστοιχα, για τους ίδιους περιόδους.

Ποιοι προορισμοί κερδίζουν το στοίχημα

Μεγάλοι νικητές στις προκρατήσεις για το 2025 αναδεικνύονται η Θεσσαλία και η Χαλκιδική, με αύξηση κρατήσεων που ξεπερνά το 100%. Η Ήπειρος καταγράφει επίσης σημαντική άνοδο 62%. Δυναμική εμφάνιση σημειώνεται και για την Κρήτη (+48%), τα Επτάνησα (+38%) και τα Δωδεκάνησα (+21%). Σταθερότητα επικρατεί για το Βόρειο Αιγαίο.

Η Κρήτη παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις, με τον Άγιο Νικόλαο να ξεχωρίζει (+100%), ενώ ακολουθούν το Ρέθυμνο (+45%) και τα Χανιά (+40%). Στην ηπειρωτική Ελλάδα, ισχυρή άνοδος εμφανίζεται για το Πήλιο (+73%), την Πάργα (+35%), την Κατερίνη (+24%), το Πόρτο Χέλι (+17%) και την Αράχωβα (+6%).

Στα νησιά, θετικά κινείται η Ίος (+38%), η Κέρκυρα (+27%), η Νάξος (+14%) και η Ρόδος (+9%).

Κυκλάδες και Σαντορίνη στο «κόκκινο» λόγω σεισμών

Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη προκαλεί ανησυχία και επηρεάζει εμφανώς τη ζήτηση. Οι προκρατήσεις για τις Κυκλάδες υποχωρούν κατά 21%, με τη Σαντορίνη να σημειώνει πτώση 27%, τη Μύκονο 23% και την Πάρο 11%. Μειώσεις καταγράφονται και στην Κεφαλονιά (-8%) και τη Ζάκυνθο (-9%).

Η αρνητική εικόνα για τη Σαντορίνη φαίνεται να επηρεάζει έμμεσα και άλλες περιοχές, όπως η Αθήνα, όπου οι κρατήσεις μειώνονται κατά 9%, καθώς και τα νησιά του Σαρωνικού (-6%) και την Πελοπόννησο (-15%).

Η Κύπρος σε τροχιά απογείωσης

Αντίθετα, η Κύπρος καταγράφει σχεδόν διπλασιασμό των κρατήσεων (+87%), κάτι που αποδίδεται τόσο στις ενισχυμένες αεροπορικές συνδέσεις όσο και στην αυξημένη επένδυση των ξενοδοχείων στη στρατηγική των άμεσων κρατήσεων.

Last minute κρατήσεις και εξάρτηση από online πλατφόρμες

Σχολιάζοντας τα δεδομένα, ο CEO της Nelios Δημήτρης Σερίφης επισήμανε πως ενώ η ζήτηση σε επίπεδο αναζητήσεων εμφανίζεται αυξημένη, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται ακόμα σε κρατήσεις, υποδηλώνοντας ότι το 2025 θα είναι άλλη μια χρονιά έντονης last minute κινητικότητας.

Ταυτόχρονα, οι κρατήσεις μέσω OTA (Online Travel Agencies) ξεπερνούν σε ρυθμό τις απευθείας κρατήσεις, απορροφώντας μεγαλύτερο μερίδιο του τουριστικού ρεύματος. Αυτό ενδέχεται να εγκλωβίσει ξενοδοχεία σε πλατφόρμες, περιορίζοντας την αυτονομία τους, κάτι που οι επιχειρηματίες του χώρου καλούνται να διαχειριστούν με προσοχή και ευελιξία.

Πηγή:newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν