Το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων με στόχο την μετατροπή της σε ΑΕ και την απόκτηση πανελλαδικής άδειας λειτουργίας, έγινε με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του επενδυτικού fund Wenger Capital Sicav από την Τσεχία, το οποίο εδρεύει στη Μάλτα.
Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση μεριδίου 9% έναντι ποσού περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ το fund επενδύει στην προοπτική ανάπτυξης της τράπεζας για την απόκτηση πανελλαδικής άδειας κι έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του, να αποκτήσει μεγαλύτερο ποσοστό.
Στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της περασμένης Κυριακής, ήταν παρών και ο Karel Hlaváček, Director της Wenger Capital Sicav, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Συνεταιριστικής Χανίων Μιχαήλ Μαρακάκη “για την εξαιρετική συνεργασία”. Ανέφερε ότι η Χανίων, “είναι μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία και εργαζόμαστε μαζί με βλέμμα προς το μέλλον”
Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές και ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης, κινείται δραστήρια για να εξασφαλίσει συμφωνία καταρχήν με Έλληνες επενδυτές, αν και αναφέρει πως υπάρχουν πλέον και άλλες προτάσεις, από το εξωτερικό επίσης. Αλλά θα προτιμούσε ιδανικά, να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της τράπεζας και να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των μετοχικών δυνάμεων, με τη συμμετοχή ελληνικών κεφαλαίων, όπως γράφει το capital.gr..
Το σχέδιο της τράπεζας για φέτος, προβλέπει την αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή ξένων και Ελλήνων επενδυτών, που θα αυξήσει τα ίδια κεφάλαια επιτρέποντας να επιταχύνει την δραστηριότητά της.
Επίσης δανεισμό με έκδοση επταετούς κοινού ομολογιακού δανείου 10 εκατ. ευρώ μειωμένης εξασφάλισης.
Και τέλος, την εισαγωγή της 100% θυγατρικής ΑΕΕΑΑΠ στο ΧΑ καθώς και τη δημιουργία και απορρόφηση Holding των θυγατρικών εταιριών, που αναμένεται να γίνει φέτος. Όλα με στόχο να ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφάλαιά της και να επιτύχει καλύτερη οργάνωση η εταιρία.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, έχει μεγάλο μέγεθος στην κρητική οικονομία και ως συνεταιριστική τράπεζα, αλλά πολύ μικρό μέγεθος σε σχέση με τις συστημικές τράπεζες. Διαθέτει πλήθος θυγατρικών εταιριών και συμμετοχών που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και συσκευασία αγροτικών και διατροφικών προϊόντων και στην ακίνητη περιουσία, με αξιοποίηση κυρίως εμπορικών ακινήτων. Έχει επίσης περισσότερους από 28.000 μετόχους-μεριδιούχους.
Η ισχύς από τις θυγατρικές και η απορρόφηση της Holding
Μεγάλη ισχύ αντλεί η τράπεζα από τις συμμετοχές της σε θυγατρικές. Οι θυγατρικές περιλαμβάνουν πέραν της ΑΕΕΑΠ, τις Κρητικές Συμμετοχές ιδιοκτησίας 100% της τράπεζας που θα απορροφηθούν μέχρι τον Οκτώβριο, τα Κρητικά Ακίνητα με συμμετοχή 74,46%, την ΑΒΕΑ-ΒΙΟΧΥΜ με ποσοστό 71,97% και την ενεργειακή κατασκευής-εγκατάστασης και εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών PRIME ENERGY.
Η διοίκηση του κ. Μαρακάκη διαπιστώνει ότι το μέγεθος αυτό, “κάπου στη μέση”, είναι περιοριστικό πλέον για την τράπεζα και θέλει να αναδιοργανωθεί και να αναπτυχθεί. Για να το επιτύχει θα χρειαστεί κεφάλαια γιατί τα “κόκκινα δάνεια”, περιορίζουν τις δυνατότητές της, καθώς με ΜΕΑ στο 42%, η Χανίων έχει παραμείνει στον μέσο όρο κόκκινων δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος της εποχής του 2018, πριν τις τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών και τον “Ηρακλή”, στον οποίο θα ήθελε να ενταχθεί η τράπεζα, όπως γράφει το capital.gr.
Σε ένα σύνολο δανειακού χαρτοφυλακίου άνω των 540 εκατ. ευρώ με κύριους δανειολήπτες, ΜμΕ, επαγγελματίες -αγρότες και ακολούθως στεγαστικά δάνεια, τα ΜΕΑ φθάνουν πλέον τα 228 εκατ. ευρώ και περί τα 203 εκατ. ευρώ καταχωρούνται ως οριστικές καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών. Από αυτά τα ΜΕΑ σταδίου 3 του επιχειρηματικού τομέα φθάνουν τα 141 εκατ. ευρώ και αφορούν δάνεια σε ΜμΕ. Η τράπεζα έχει υποβάλει τριετές πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2027 στην ΤτΕ.
Ωστόσο από την άλλη πλευρά οι μεγάλες προβλέψεις που έχει κάνει η τράπεζα και η μεγάλη αξία των εγγυήσεων- καλυμμάτων που υπερβαίνει το 100% της αξίας των δανείων (αξία καλυμμάτων δανείων 578 εκατ. ευρώ, συν σωρευμένες προβλέψεις 105 εκατ. ευρώ). Η τράπεζα ως εκ τούτου έχει υψηλό δείκτη επάρκειας κεφαλαίων 16%.
Στις μη συστημικές τράπεζες ο απαιτούμενος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι 8% αλλά λόγω των ΜΕΑ, έχει επιβληθεί απαίτηση για επάρκεια 15,23%, (με απόθεμα ασφαλείας 2,50% πρόσθετες απαιτήσεις 2,98%, συν τις απαιτήσεις του 2ου πυλώνα 1,75%), την οποία υπερκαλύπτει η τράπεζα.
Αλλά με τόσο υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις, η δυνατότητά της να κινηθεί επιχειρηματικά και συνεπώς να χτίσει νέα κεφάλαια από τα κέρδη νέων δανείων είναι περιορισμένες σε αυτή τη φάση και γι αυτό η κεφαλαιακή ενίσχυση είναι απαραίτητη αφού θα απελευθερώσει δυνάμεις, δεδομένου ότι η Χανίων που δούλεψε με μέσο επιτόκιο δανείων 5,50% πέρυσι, έκλεισε τη χρονιά με καθαρά έσοδα τόκων 25,8 εκατ. ευρώ, αλλά καθαρά κέρδη 2,18 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και 1,66 εκατ. ευρώ για την τράπεζα, αυξημένες καταθέσεις στα 633 εκατ. ευρώ και αυξημένο σύνολο ενεργητικού άνω των 735 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη: Η Τράπεζα δεν είναι πολιτικός φορέας να υπόσχεται «θα, θα, θα»! Η Τράπεζα προχωρά σε πράξεις ουσιαστικές…