Ισχυρή ζήτηση δείχνουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (καταλύματα τύπου Airbnb) για την φετινή θερινή σεζόν σύμφωνα με τα δεδομένα της AirDNA.
Οι κρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) δείχνουν ότι η σεζόν θα είναι καλή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Οι κρατήσεις Airbnb
Δεκαοκτώ από τις 20 κορυφαίες αγορές της ηπείρου παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης κατά 10% ή περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε αρκετές από αυτές η αύξηση είναι σημαντικά υψηλότερη, με την Ελλάδα να δείχνει άνοδο της ζήτησης κατά 22% περίπου ενώ στις χώρες με τις ισχυρότερες επιδόσεις περιλαμβάνονται οι – Πολωνία (+37% σε ετήσια βάση), Τσεχική Δημοκρατία (+30% σε ετήσια βάση), Νορβηγία (+27% σε ετήσια βάση), Βέλγιο και Γερμανία (και οι δύο +24% YoY)
Αντίθετα, μερικές χώρες της Βόρειας Ευρώπης υστερούν ελαφρώς: όπως η Φινλανδία (+8% ), η Δανία (+9% ), το Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία (+10%), η Ουγγαρία (+12%)
Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, οι πρώτοι δείκτες δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα είναι εύρωστο. Ο αυξανόμενος όγκος των κρατήσεων, τα ισχυρά εγχώρια ταξίδια και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι η ταξιδιωτική ζήτηση θα παραμείνει ανθεκτική στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, σημειώνει η AIRDNA.
Επίσης σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα διαθέσιμα καταλύματα έφτασαν τα 3,6 εκατ. (+7,1% σε ετήσια βάση), η ζήτηση σε Διανυκτερεύσεις τα 36,6 εκατ. (+27,4%), η Μέση ημερήσια τιμή (ADR) αυξήθηκε κατά 4,2% στα 150 ευρώ και η μέση πληρότητα αυξήθηκε κατά 18%, στο 59% παρά την αύξηση των διαθέσιμων καταλυμάτων.
Τέλος τα έσοδα ανά διαθέσιμη νύχτα (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 23% στα 88 ευρώ.
Η καλή φετινή θερινή σεζόν έρχεται μετά από ένα ισχυρό Απρίλιο ο οποίος έφερε ισχυρή αύξηση των εσόδων σε όλες τις 20 κορυφαίες αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης ( STR) της Ευρώπης. Ενώ η υψηλότερη πληρότητα ήταν ένας κοινός παράγοντας, ο βαθμός στον οποίο αυτό μεταφράστηκε σε αύξηση των εσόδων διέφερε ανά χώρα (συχνά επηρεαζόμενος από τις αλλαγές στις ADR και την προσφορά καταχωρίσεων).
Οι επιδόσεις
Στις κορυφαίες επιδόσεις περιλαμβάνονται: Η Γερμανία και η Δανία, οι οποίες είδαν αύξηση της πληρότητας κατά 30% και εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων κατά +55% και +49%, αντίστοιχα.
Η Νορβηγία, παρά την πιο μέτρια αύξηση της πληρότητας, ηγήθηκε των εσόδων με αύξηση 68,5% – που οφείλεται στην αύξηση της ADR κατά 10,1% και στην επέκταση των διαθέσιμων καταχωρίσεων κατά 27,1%. Η Ελλάδα και η Ελβετία κατάφεραν οι επίσης μικρές αυξήσεις πληρότητας να μετατραπούν σε αυξήσεις εσόδων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ADR έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο σε αυτές τις αγορές.
Πηγή:ot.gr