Η Κρήτη είναι το νησί που μαζεύει… όλο το «χαρτί» στην αγορά Airbnb – Η μέση ημερήσια τιμή την περίοδο υψηλής ζήτησης

6'

Τα 195 ευρώ προσεγγίζει η μέση ημερήσια τιμή διάθεσης ενός καταλύματος τύπου Airbnb στην Κρήτη την περίοδο που κορυφώνεται η ζήτηση, με το αντίστοιχο ποσό στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να διαμορφώνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Ακόμη και την περίοδο χαμηλής ζήτησης, δηλαδή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ένα κατάλυμα που διατίθεται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κρήτη κινείται γύρω στα 120 ευρώ, σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η μέση ημερήσια τιμή διάθεση ενός Airbnb στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της PriceLabs σχετικά με την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας, δεν ξεπερνά τα 95 ευρώ, ενώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται η μέση τιμή διανυκτέρευσης στη Θεσσαλονίκη, αφού δεν υπερβαίνει τα 70 ευρώ.

Ως προς την πληρότητα, όμως, η Αθήνα ξεκάθαρα καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά και φτάνει το 80% τον Σεπτέμβριο. Ακολουθεί η Κρήτη, η οποία τον Αύγουστο κινείται κοντά στο 80% και τελευταία κατατάσσεται η Θεσσαλονίκη με το ποσοστό πληρότητας να μην ξεπερνά 70%.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι η Κρήτη χαρακτηρίζεται από υψηλή εποχικότητα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη αγορά, δεδομένου ότι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο η πληρότητα δεν υπερβαίνει το 25%.

Σε επίπεδο εσόδων ανά διαθέσιμο κατάλυμα, Αθήνα και Κρήτη ακολουθούν παρόμοιες πορείες, καταγράφοντας τις υψηλότερες τιμές τους, πάνω από 70 ευρώ, τον Μάιο και τον Αύγουστο. Αντίστοιχα, η βορειοελλαδίτικη πόλη σημειώνει τα υψηλότερα έσοδα ανά κατάλυμα τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο, με το σχετικό ποσό να μην ξεπερνά τα 45 ευρώ.

Η σύγκριση μεταξύ χωρών

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση της Ελλάδας με τις βασικές ανταγωνίστριές της σε επίπεδο τουρισμού, η χώρα μας καταγράφει την υψηλότερη μέση ημερήσια τιμή σε σχέση με την Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Κροατία.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταγράφει μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σχεδόν στα 190 ευρώ στο peak του καλοκαιριού, τον Αύγουστο, με την Κροατία να έπεται στα 180 ευρώ τον Ιούλιο. Ακολουθούν Μάλτα και Πορτογαλία με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 170 ευρώ, επίσης στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Αύγουστο.

Σε επίπεδο πληρότητας Μάλτα και Πορτογαλία κατέγραψαν υψηλότερες επιδόσεις στο 90% και 80% αντίστοιχα στην κορύφωση της ζήτησης, με την Ελλάδα να ακολουθεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας στη χώρα μας σημειώθηκε τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε κοντά στο 80%.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που αποτυπώνεται στα αυξημένα κατά 60% έσοδα που καταγράφηκαν το 2024 σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ShortStay Conference 2025, τα δηλωθέντα εισοδήματα διαμορφώθηκαν σε 874 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι 746 εκατ. ευρώ το 2023 και 544 εκατ. ευρώ το 2022.

Σε ό,τι αφορά στις καταχωρήσεις, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί από τις 139.000 το 2022, στις 177.000 το 2023, ενώ στο κλείσιμο του 2024 έφτασαν τις 213.000 στο σχετικό μητρώο. Οι αριθμοί παραπέμπουν σε αύξηση 20% σε ετήσια βάση, καθώς λόγω της απαγόρευσης έκδοσης νέων ΑΜΑ στο κέντρο της Αθήνας που ισχύει από την αρχή του 2025, πολλοί έσπευσαν να εκδώσουν Αριθμό Μητρώου, χωρίς απαραίτητα να έχουν καταχωρηθεί στις πλατφόρμες.

Βάσει των στοιχείων της PriceLabs, o αριθμός των διανυκτερεύσεων σε Airbnb τους τελευταίους 12 μήνες έχει αυξηθεί κατά 16%, με το πιο «δυνατό» τρίμηνο για την αγορά να είναι εκείνο του Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Στον αντίποδα, το πιο «αδύναμο» διάστημα είναι το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Πηγή:euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν