Τον Μιχάλη Μπερκάκη τον γνωρίσαμε πρώτα, πριν από αρκετά χρόνια, μέσα από τη συχνότητα της τηλεόρασης Κύδων, όπου παρουσίαζε τη δική του εκπομπή.
Σήμερα, μετρώντας πάνω από 250.000 ακόλουθους στο Facebook, με γιο σεφ και αδέλφια επίσης μάγειρες, μιλά στην “Π” για τις γαστρονομικές ρίζες του, τη Σμυρνιά γιαγιά που μετέδωσε στην οικογένεια το πάθος για τη μαγειρική, και πώς το «DNA της γεύσης» έγινε κοινή κληρονομιά για τα παιδιά και τα εγγόνια της.
Οι πρώτες του αναμνήσεις από μυρωδιές καλομαγειρεμένων φαγητών, τον οδηγούν κατευθείαν στη κουζίνα της γιαγιάς του, της Ράφταινας, όπως ήταν γνωστή στη Μεσσαρά.
Αλλά φαίνεται ότι το απίστευτο ταλέντο της Σμυρνιάς γιαγιάς πέρασε μέσω του DNA της στους απογόνους της. Γιατί δεν είναι μόνο ο Μιχάλης Μπερκάκης που μαγειρεύει εξαιρετικά, είναι και ο γιος του ο Γιώργος που είναι γνωστός σεφ, τα δύο του αδέρφια που ασχολούνται επαγγελματικά με τη μαγειρική, αλλά και ο γιος του ο Αντώνης που επίσης μαγειρεύει πολύ καλά.
Ο Μιχάλης Μπερκάκης, όπως αναφέρει το patris.gr, ζει σε ένα μικρό παράδεισο δίπλα στη θάλασσα στον Κόκκινο Πύργο που έχει τα πάντα, κήπους, φούρνους και άλλες ευκολίες που εξυπηρετούν τη μαγειρική. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που κάνει τη ζωή του ενδιαφέρουσα. Γιατί ο ίδιος δεν μαγειρεύει μόνο, μοιράζεται και όσα κάνει με τους φίλους του, τους κανονικούς και τους διαδικτυακούς. Και είναι τόσο πολλοί, όσοι δε χωρά ο ανθρώπινος νους, αφού έχει στη σελίδα του «Κρήτη των γεύσεων», 155.000 ακολούθους κι άλλους 96.000 στην ομάδα με το ίδιο όνομα.
Ο ίδιος δεν «κυνηγούσε» και πολύ το διαδίκτυο. Στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με εκπομπές περιηγητικές και παράδοσης στην Κρήτη – μέσα από την συχνότητα της Τηλεόρασης Κύδων στα Χανιά, ενώ παλαιότερα είχε και σχολή οδήγησης. Από το 2011 ως το 2014 έζησε στην Κύπρο, όπου ασχολήθηκε με το χώρο της παραγωγής βίντεο.
«Είμαστε καλοφαγάδες»
Όσο γίνονταν όλα αυτά, ο Μιχάλης Μπερκάκης μαγείρευε κάτι που είχε ξεκινήσει από μικρή ηλικία, αφού όπως λέει ο ίδιος: « η γιαγιά μου με τα υπέροχα φαγητά που μαγείρευε ήταν αυτή που με έκανε να αγαπήσω τη μαγειρική. Και αυτό που με έκανε τελικά να μαγειρεύω ήταν γιατί μου άρεσε το καλό φαγητό και από νωρίς κατάλαβα ότι μόνο αν το έφτιαχνα μόνος μου θα μπορούσα να το έχω».
Όμως, μαγειρεύοντας ο Μιχάλης, κοντά του «κόλλησαν» με εξαιρετική επιτυχία, όπως έδειξε η ζωή, και τα υπόλοιπα αγόρια της οικογένειας, παιδιά και αδέλφια. Ο ίδιος θα πει: «Νομίζω πως τελικά είμαστε μάγειρες, γιατί είμαστε καλοφαγάδες».
Η γιαγιά, αν σήμερα ήταν εδώ, προφανώς θα ήταν περήφανη για εγγόνια και δισέγγονα, που όλοι τους ζηλεύουν για τη μαγειρική τους, ενώ ο γιος του Μιχάλη ο Γιώργος είναι γνωστός σεφ και μάλιστα έφθασε ως τον τελικό του Game of Chefs.
Πάντως μέχρι ενός σημείου δεν ήξερε κι όλος ο κόσμος πόσο καλά μαγειρεύει ο Μιχάλης, μέχρι να αρχίσει να βγάζει τα φαγητά του στο διαδίκτυο.
Όμως πριν από αυτό προηγήθηκε μια δραστική αλλαγή στη ζωή του, αφού γυρίζοντας το 2014 από την Κύπρο πήγε να ζήσει σε ένα όμορφο σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Γι’ αυτόν ήταν ένα όνειρο και όπως λέει: «Χαίρομαι πολύ που κατάφερα να το πραγματοποιήσω, όπως χαίρομαι και για όσα ακολούθησαν στη συνέχεια».
Το ξεκίνησαν τα παιδιά
Ήταν τότε το 2014, που τα παιδιά του έφτιαξαν γι’ αυτόν σελίδα στο facebook και στη συνέχεια τη σελίδα «Κρήτη των γεύσεων» και την ομώνυμη ομάδα. Του είπαν λοιπόν ότι είναι πολύ ωραία όσα κάνει και καλό θα ήταν να τα μοιραζόταν με άλλους ανθρώπους.
Πριν πούμε όμως για όσα γίνονται εκεί, με πάνω από 250.000 ανθρώπους που έχει συγκεντρώσει ο Μιχάλης και αλληλεπιδρά, ο ίδιος σταματά σε ένα άλλο στοιχείο, που του «έμαθε» η ενασχόλησή του με τα κοινωνικά δίκτυα: «Είχα την ευκαιρία να μάθω τους ανθρώπους με έναν άλλο τρόπο, από αυτόν που ως τότε ήξερα. Είδα ανθρώπους που εξυψώνουν την έννοια του ανθρώπου και ανθρώπους που τελικά είναι πολύ“λίγοι”.
Καθημερινά στη σελίδα και στην ομάδα μπορεί να έρχονται 100 άτομα. Σίγουρα κάθε μέρα διαγράφω δέκα που είναι κακεντρεχείς και δε σέβονται. Υπάρχει ένας σκοπός αυτής της παρουσίας και όταν μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με τους οποίους μοιραζόμαστε τα ίδια πράγματα, θα πρέπει να προστατεύσω αυτό που γίνεται και να φροντίσω ώστε να υπάρχει ένα επίπεδο».
Βίντεο με 1,5 εκατ.views
Στη σελίδα «Κρήτη των γεύσεων» εδώ και εννιά χρόνια ο Μιχάλης Μπερκάκης, δημιουργεί τις δικές του συνταγές και γεύσεις και τις «ανεβάζει» με βίντεο, ενώ διατηρεί και κανάλι στο youtube. Πρόκειται για δικές του συνταγές που εκτελεί, δίνοντας βάση στα αγνά υλικά και στην κρητική παράδοση και όπως λέει ο ίδιος: «Σε αυτά τα εννιά χρόνια δεν πρέπει να υπάρχει παραδοσιακή συνταγή του τόπου μας που δεν την έχω φτιάξει. Βρίσκεται στη σελίδα μου σύνολο της κρητικής γαστρονομίας».
Και μην φανταστείτε ότι ο Μιχάλης ασχολείται μόνο με εύκολα φαγητά ή γλυκά. Κάνει τα πάντα, ακόμα και αυτά που απαιτούν χειροποίητο φύλλο. Το σίγουρο πάντως για όποιον δει τη δουλειά του είναι πως δεν θα πιστέψει πώς τα κάνει όλα μόνος του. Μαγειρική, βίντεο και φωτογραφίες.
Είναι εκπληκτικό πάντως πόσοι βλέπουν τα βίντεο, αφού η παρασκευή του ρακόμελου έχει 1,5 εκατομμύριο views ενώ ο ξυνόχοντρος 800.000.
Στη σελίδα δημοσιεύει μόνο δικές του συνταγές αλλά υπάρχει και η ομώνυμη ομάδα που ο καθένας μπορεί να μαγειρέψει και να ανεβάσει το δικό του φαγητό, να συνομιλήσει μέσω σχολίων με τους υπόλοιπους και να μάθει καινούρια πράγματα. Όπως θα πει και ο δημιουργός της ομάδας: «Οι άλλοι μαθαίνουν από μένα και εγώ από αυτούς. Κανείς δεν τα ξέρει όλα και ποτέ δεν σταματάμε να μαθαίνουμε».
Ο ίδιος έχει πάθος με τη αυθεντικότητα και υποστηρίζει την πνευματική ιδιοκτησία. Έτσι δεν επιτρέπει σε όσους συμμετέχουν στην ομάδα να ανεβάζουν κλεμμένες φωτογραφίες.
Επίσης υποστηρίζει φανατικά τα γνήσια τοπικά προϊόντα που καλλιεργεί και ο ίδιος στον παράδεισο που ζει αλλά και προμηθεύεται από άλλους παραγωγούς. Επειδή μάλιστα ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αυτό, ξοδεύοντας πολλές φορές και 20 ώρες το 24ωρο, τον τελευταίο καιρό άρχισε να διαφημίζει προϊόντα μέσα από τις σελίδες του. Δεν πρόκειται όμως για κλασικές διαφημίσεις, αφού καταλήγοντας λέει ο Μιχάλης Μπερκάκης: «Στην ουσία προτείνω προϊόντα μόνο αφού τα έχω δοκιμάσει εγώ και μάλιστα για αρκετό καιρό και έχω μείνει ικανοποιημένος από την ποιότητά τους».