Συγκοινωνιολόγοι δεν είμαστε (πρώτος εγώ), συγκοινωνιολόγοι γίναμε…
Η επιστήμη της στατιστικής ωστόσο μπορεί να χρησιμεύσει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.΄Οπου εφαρμόστηκε το μέτρο, τα τροχαία ατυχήματα- δυστυχήματα μειώθηκαν σημαντικά. Μειώθηκε φυσικά και η μέση ωριαία ταχύτητα, αποτέλεσμα της αναγκαστικής κίνησης των οχημάτων σε στοίχο.
Γράφει ο Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης*
Επομένως, ως προσωρινό μέτρο οδικής ασφάλειας κρίνεται αναγκαίο, αν όχι επιβεβλημένο στο τμήμα του ΒΟΑΚ μέχρι το Κολυμπάρι που μετράμε -φευ- εικονοστάσια.
Προφανώς και δεν αποτελεί πανάκεια. Επίσης προφανώς και για να λειτουργήσει το μέτρο πρέπει άμεσα να γίνει και καθαρισμός του δρόμου από τα κλαδιά και τα σκουπίδια που μειώνουν το πλάτος του. Ακόμη, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε να αφήσουμε μερικά κενά ανά συγκεκριμένη απόσταση στα κολονάκια για γρήγορη κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, τα οποία ούτως ή άλλως όμως όταν τρέχουν σε περιστατικό μπορούν ακόμη και πάνω από αυτά να κινηθούν.
Επειδή το ζητούμενο πρέπει να είναι έστω και μία ανθρώπινη ζωή να κερδηθεί, ας αφήσουμε στην άκρη την γκρίνια και ας προσπαθήσουμε να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι οδηγοί, όπως δηλαδή μεταμορφωνόμαστε όταν οι ίδιοι άνθρωποι οδηγάμε στο εξωτερικό και αίφνης σεβόμαστε όλους τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, για τους οποίους αδιαφορούμε στον τόπο μας…
Υ.Γ.1: Μην επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα. Άλλο οι προσωρινές λύσεις και άλλο η αυτονόητη διεκδίκησή μας για έναν σύγχρονο, κλειστό, ασφαλή αυτοκινητόδρομο στην Κρήτη χθές!
Υ.Γ. 2: Δεν γίνεται να θέλουμε τουρισμό (από τον οποίο ζούμε όλο το χρόνο, εμμέσως ή αμέσως, αφού έχουμε πάψει να παράγουμε προ πολλού), αλλά κάθε καλοκαίρι να διαμαρτυρόμαστε για την κίνηση των ενοικιαστικών στον δρόμο. Το ένα φέρνει το άλλο, το ένα είναι το τίμημα του άλλου. Για σκεφτείτε και λίγο αυτήν την οπτική…
*Είναι δικηγόρος Χανίων