Ακόμη υψηλότερα σε σχέση με πέρσι εξελίσσεται η τουριστική ζήτηση από το εξωτερικό, όπως φαίνεται από τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, που για το Μάιο καταγράφουν άνοδο 6,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι.
Ειδικότερα, αυτό το μήνα οι διαθέσιμες θέσεις από το εξωτερικό ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια, με τη μεγαλύτερη κίνηση να καταγράφεται την εβδομάδα από 12 έως τις 18 Μαΐου (765 χιλιάδες), σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata tracker.
Εντυπωσιακή άνοδο καταγράφει η αγορά του Ισραήλ με την άνοδο να φτάνει το 60% σε σύγκριση με πέρσι το Μάιο (145 χιλιάδες θέσεις), όπως και η αγορά των ΗΠΑ με άνοδο 23% (107 χιλιάδες θέσεις). Σχεδόν 800 χιλιάδες θέσεις είναι διαθέσιμες από το Ηνωμένο Βασίλειο (άνοδος 6,6%) και 680 χιλιάδες θέσεις από τη Γερμανία (άνοδος 6,3%).
Όσο όμως ανεβαίνει η ζήτηση από το εξωτερικό, τόσο εντείνεται το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων, την ώρα που έχουμε μπει για τα “καλά” στην τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το χώρο των ξενοδοχείων, οι ελλείψεις φέτος αναμένεται να προσεγγίζουν τις πενήντα χιλιάδες.
Πριν λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τις ελλείψεις στα ξενοδοχεία την προηγούμενη σεζόν. Από την έρευνα προκύπτει ότι για το έτος 2024, οι ελλείψεις προσωπικού εκτιμώνται στις 53.817 έναντι των 278.188 θέσεων εργασίας που προβλέπονται στο οργανόγραμμα.
Επομένως το ποσοστό των ελλείψεων εκτιμάται στο 19%, παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Σε σχέση με την κατηγορία των ξενοδοχείων το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στα ξενοδοχεία 2* (38%) και το μικρότερο τα ξενοδοχεία 5* (12%). Σε απόλυτους αριθμούς οι περισσότερες ελλείψεις καταγράφονται στα 4* ξενοδοχεία (13.583).
Επίσης, από τις 37 εξεταζόμενες ειδικότητες η κατεξοχήν περιζήτητη διαχρονικά είναι αυτής της καμαριέρας καθώς αποτελεί το 16% των προβλεπόμενων θέσεων βάσει οργανογράμματος, το 17% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 9% του συνόλου των ελλείψεων. Το 61% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος καλύπτουν οι ειδικότητες της Καμαριέρας, του Σερβιτόρου, του Receptionist, του Βοηθού Σερβιτόρου, του Barista, του Λαντζέρη της Τεχνικής Υποστήριξης και του Μάγειρα (όλων των βαθμίδων). Οι ειδικότητες αυτές αντιστοιχούν στο 63% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 52% του συνόλου των ελλείψεων.
Πηγή:capital.gr