Ελληνικός τουρισμός: Μείωση της εποχικότητας από το 2019 δείχνει η ETC – Πώς κινήθηκαν οι 4 μεγάλες αγορές

9'

Θετικά εξελίσσονται οι προοπτικές για την άμβλυνση της εποχικότητας του Ελληνικού τουρισμού, καθώς η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) για το δ’ τρίμηνο του 2024 εμπεριέχει ενδείξεις επέκτασης της σεζόν συγκριτικά με την προπανδημική περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024 η αύξηση πτήσεων στη χώρα ανήλθε σε 23,7% έναντι των επιπέδων του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, και ήταν ισχυρότερη από την αντίστοιχη του τρίτου τριμήνου.

Η ETC επισημαίνει ότι εάν οι προσπάθειες της Ελλάδας να επεκτείνει την τουριστική σεζόν στους shoulder μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, προς όφελος της ανθεκτικότητας του κλάδου, ευοδωθούν, θα υπάρξει άμβλυνση ορισμένων πιέσεων που σχετίζονται με τον υπερτουρισμό που γίνονται αισθητές στην περίοδο αιχμής (Ιούλιος-Αύγουστος).

Μάλιστα, η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 5 Ευρωπαϊκούς προορισμούς χωρών που συγκεντρώνουν τα περισσότερα θετικά σχόλια των επισκεπτών αναφορικά με το Value for Money που προσφέρουν. Οι υπόλοιποι προορισμοί με θετικά σχόλια είναι το Σαν Μαρίνο, η Λεττονία, η Μάλτα και η Εσθονία, και οι διαδικτυακές ιστορίες για αυτούς αναφέρουν ότι προσφέρουν ελκυστικές τιμές σε εστίαση, ατραξιόν, διαμονή και δημόσιες συγκοινωνίες.

Παράλληλα, για το σύνολο του έτους, η Ελλάδα βρίσκεται στις 5 Ευρωπαϊκές χώρες με την πιο δυναμική ανάκαμψη μετά την πανδημία σε επίπεδο διεθνών αφίξεων.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα το 2024 (Ιανουάριος – Οκτώβριος), παρουσίασαν αύξηση 13,7% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 (και αύξηση 9,2% έναντι του 2023).

Η αύξηση αυτή, τοποθετεί την Ελλάδα στη δυναμικότερη πεντάδα της Ευρώπης έναντι του 2019, μετά τη Μάλτα (+31,7%), την Πορτογαλία (+17.8%), την Τουρκία (+16.6%) και την Ισλανδία (+13.9%).

Η αύξηση αφίξεων στην Ελλάδα ανά αγορά από το 2019

Σημαντικά ενισχυμένες από το 2019 εμφανίζονται οι αφίξεις στην Ελλάδα για το σύνολο του 2024 από τις κυριότερες αγορές, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ, καθώς η χώρα μας βρίσκεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, ανάμεσα στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων. Συγκεκριμένα…

-Οι αφίξεις των Γερμανών στην Ελλάδα το 2024 σε σχέση με το 2019, παρουσίασαν αύξηση άνω του 30%, με πρωταθλήτρια την Κύπρο (+50,7%), ενώ ακολούθησε η Τουρκία (περίπου +30%), η Ολλανδία και η Σλοβενία (από 20% περίπου για καθεμία).

-Οι αφίξεις των Γάλλων στην Ελλάδα το 2024 σε σχέση με το 2019, αυξήθηκαν άνω του 20%. Πάλι η Κύπρος είχε εκτίναξη στις αφίξεις των Γάλλων κατά 198% και ακολούθησαν η Σλοβακία, η Μάλτα και η Ελλάδα.

– Η άνοδος των αφίξεων των Βρετανών στη χώρα μας άγγιξε το 28,3%, με εκτίναξη στην Τουρκία (+73,1%) και σημαντική ενίσχυση για το Μαυροβούνιο (+38.3%). Η αύξηση αυτή συνεχίστηκε και μετά την καλοκαιρινή σεζόν, κάτι που αποδίδεται στην τάση των Βρετανών να αναζητούν το value και στην αυξανόμενη επιθυμία τους να αποφεύγουν την υπερσυγκέντρωση πλήθους και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Σημειώνεται ότι η αύξηση αφίξεων και διανυκτερεύσεων των Βρετανών στην Πορτογαλία συνεχίζει να ξεπερνά τους ρυθμούς της Ισπανίας.

-Η άνοδος αφίξεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα ξεπέρασε το 20% σε σχέση με το 2019, όμως η δυναμική της εμφανίζεται μειωμένη τους τελευταίους μήνες του 2024 συγκριτικά με το 2019, από +32,5% το γ’ τρίμηνο, σε +23,8% το δ’ τρίμηνο. Παράλληλα, από την αγορά των ΗΠΑ για το 2024 παρατηρείται εκτόξευση των αφίξεων για Τουρκία (+152%), για Πορτογαλία (περίπου +90%) και για Λιθουανία (περίπου +70%).

Η Ευρώπη ανακάμπτει από τα επίπεδα του 2019

Τα συμπεράσματα της έκθεσης για την Ευρώπη είναι τα ακόλουθα…

  • Τα τελευταία δεδομένα από την πλατφόρμα TourMIS επιβεβαιώνουν ότι τόσο οι αφίξεις όσο και οι διανυκτερεύσεις στην Ευρώπη είναι αυξημένες σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, κατά 6,3% και 5,9% αντίστοιχα (με βάση τα στοιχεία Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου στους περισσότερους προορισμούς).
  • Η δυναμική των ταξιδιών συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, με τις αφίξεις να παρουσιάζουν άνοδο κατά 6,7% σε σχέση με το 2023 και τις διανυκτερεύσεις κατά +4,8%.

Η ταχύτερη αύξηση των αφίξεων υποδηλώνει ότι η συνολική μέση διάρκεια παραμονής στους προορισμούς αρχίζει να μειώνεται, αλλά αυτό διαφέρει ανά υποπεριοχή και ανά προορισμό.

  • Η Ισλανδία αναδείχθηκε για άλλη μια φορά δημοφιλής προορισμός κατά το δ’ τρίμηνο, ενισχυμένη από τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες που επέτρεψαν μεγαλύτερη ορατότητα για το Βόρειο Σέλας ως βασικό αξιοθέατο. Πιθανόν επίσης να επωφελήθηκε από κάποια ταξίδια που είχαν αναβληθεί από την αρχή του έτους λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας.
  • Η Νότια/Μεσογειακή Ευρώπη είχε ένα πιο ήσυχο «κλείσιμο» της χρονιάς σε σύγκριση με ορισμένους άλλους προορισμούς, μετά από μια πολύ δυνατή καλοκαιρινή σεζόν. Το Μαυροβούνιο ξεχώρισε με ολίσθηση στις αφίξεις, ωθώντας το κάτω από τα επίπεδα του 2019.
  • Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, του χιονιού και των πολλαπλών καταιγίδων επηρέασαν τα αεροπορικά ταξίδια τους τελευταίους 3-4 μήνες του έτους, επηρεάζοντας πολλούς βασικούς τουριστικούς κόμβους, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Η ανακοίνωση ότι θα αρθούν οι έλεγχοι για τους τουρίστες που ταξιδεύουν οδικώς και με τρένο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στην έναρξη του έτους, είναι ενθαρρυντική για την περιοχή που εξακολουθεί να υστερεί σε ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Πηγή:tornosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν