Η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτο δυναμισμό, με αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 4,9% το πρώτο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση “European Tourism: Trends & Prospects” του European Travel Commission (ETC).
Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 2,2%, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη δυναμική που έχει αποκτήσει ο κλάδος μετά την πανδημία.
Οι νέες ταξιδιωτικές συνήθειες ενισχύουν τη ζήτηση
Η ζήτηση για προορισμούς που προσφέρουν «value-for-money» εμπειρίες και ταξίδια εκτός υψηλής σεζόν παραμένει έντονη. Οι καταναλωτές είναι πιο προσεκτικοί στις δαπάνες τους, ωστόσο εξακολουθούν να επιλέγουν να ταξιδεύουν, επιλέγοντας οικονομικότερες και αυθεντικότερες εμπειρίες.
+14% η ταξιδιωτική δαπάνη
Εξετάζοντας τις ταξιδιωτικές δαπάνες, η τελευταία εκτίμηση για το 2025 είναι ότι οι ταξιδιώτες αναμένεται να δαπανήσουν περίπου 14% περισσότερα σε όλη την Ευρώπη από ό,τι το 2024. Καθώς η αύξηση των δαπανών προβλέπεται να ξεπεράσει την αύξηση των αφίξεων, αυτό προδιαθέτει υψηλότερη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη φέτος.
Οι χειμερινές αποδράσεις ενισχύουν τις αφίξεις στις αρχές του έτους
Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν οι χειμερινοί προορισμοί της Ευρώπης στις αρχές του 2025. Η Σλοβακία (+14,3%) και η Νορβηγία (+13,2%) ξεχώρισαν σε αφίξεις, με τη δεύτερη να σημειώνει επίσης σημαντική άνοδο στις διανυκτερεύσεις (+15,3% σε σχέση με το 2024 και +35% από το 2019). Η Ιταλία, λόγω της εικόνας της ως οικονομικός προορισμός για σκι, κατέγραψε επίσης θετικά αποτελέσματα (+8% διανυκτερεύσεις), σε αντίθεση με την Αυστρία (-3,5%) και την Ελβετία (+4,5%).
Ανακάμπτει η Ανατολική Ευρώπη
Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σημείωσαν αξιοσημείωτη ανάκαμψη, ενισχυμένες από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και της συνδεσιμότητας. Η Πολωνία (+16,2%), η Λετονία (+27,8%) και η Ουγγαρία (+18,2%) παρουσίασαν θεαματική αύξηση αφίξεων σε σχέση με το 2024, παρότι προέρχονται από χαμηλότερη βάση λόγω της εγγύτητάς τους στον πόλεμο της Ουκρανίας. Επιπλέον, η Ρουμανία (+11,7%) και η Βουλγαρία (+1,4%) ωφελήθηκαν από την είσοδό τους στη Ζώνη Σένγκεν, διευκολύνοντας την ελεύθερη μετακίνηση.
Ανάπτυξη για τη Μεσόγειο χάρη στην εκτός σεζόν ζήτηση
Οι μεσογειακοί προορισμοί συνεχίζουν να επωφελούνται από τη στροφή των ταξιδιωτών προς πιο ήπια κλίματα και εκτός θερινής αιχμής ταξίδια. Η Ισπανία προσέλκυσε πάνω από 10 εκατ. διεθνείς αφίξεις μέσα σε μόλις δύο μήνες, σχεδόν 2 εκατ. περισσότερες σε σύγκριση με το 2019. Άλλοι προορισμοί με ισχυρή άνοδο ήταν η Κύπρος (+15,4%) και η Μάλτα (+12,6%), επωφελούμενοι από αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα και τάσεις όπως τα «cool-cations» – ταξίδια για αποφυγή ακραίων καλοκαιρινών θερμοκρασιών.
Η τιμή ως βασικός παράγοντας επιλογής προορισμού
Οι αυξημένες τιμές στις τουριστικές υπηρεσίες καθιστούν την οικονομικότητα καθοριστικό παράγοντα επιλογής. Πακέτα διακοπών έχουν αυξηθεί έως και 12% εσωτερικά και 10% διεθνώς σε σχέση με πέρυσι. Προορισμοί όπως η Ρουμανία, που προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, καταγράφουν αύξηση στις αφίξεις, ενώ πιο ακριβοί προορισμοί, όπως η Ισλανδία (-5,7%) και το Μονακό (μόλις +0,8%), παρουσιάζουν στασιμότητα ή πτώση.
Αβεβαιότητα στον διατλαντικό τουρισμό λόγω των αμερικανικών δασμών
Οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ δημιουργούν περαιτέρω αβεβαιότητα για τον διατλαντικό τουρισμό, με την Ευρώπη να αναμένει πιθανή κάμψη από την αμερικανική αγορά. Παρότι το 2024 οι ΗΠΑ αποτέλεσαν βασική αγορά για την Ευρώπη (άνω του 1/3 των long-haul αφίξεων), η συναλλαγματική ισοτιμία και η αύξηση του κόστους ταξιδιού ενδέχεται να ανακόψουν τη ζήτηση. Ωστόσο, τα στοιχεία του α’ τριμήνου δείχνουν θετικό πρόσημο, με πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών προορισμών να καταγράφουν άνοδο από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξουν εξισορροπητικές εξελίξεις, όπως η στροφή περισσότερων ταξιδιωτών προς ενδοευρωπαϊκά ταξίδια μικρών αποστάσεων, περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις των διεθνών αβεβαιοτήτων.
Ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα
Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο πρόεδρος του ETC, Miguel Sanz, δήλωσε:
«Ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και τα τελευταία στοιχεία αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο ευρωπαϊκός τουρισμός ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες των ταξιδιωτών.
Παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για προορισμούς που προσφέρουν αξία σε σχέση με το κόστος, καθώς και αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια εκτός της παραδοσιακής περιόδου αιχμής.
Αυτές οι τάσεις αντανακλούν τη μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς το κόστος, αλλά και μια ευρύτερη επιθυμία για πιο ισορροπημένες και αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Καθώς η αβεβαιότητα αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, η ικανότητα της Ευρώπης να προσφέρει ποικιλομορφία, συνδεσιμότητα και αξιόπιστη ποιότητα καθιστά την περιοχή ισχυρό ανταγωνιστή για να παραμείνει προτιμώμενος ταξιδιωτικός προορισμός παγκοσμίως.»
Πηγή:tornosnews.gr