Νομοσχέδιο –  «Μπλόκο» σε χιλιάδες ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση – Οι προδιαγραφές και τα βαριά πρόστιμα

7'

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα δρομολογούνται με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπλοκάρει μεγάλο αριθμό ακινήτων από τις μεγάλες πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού.

Το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε χωρίς αλλαγές την Τετάρτη στη Βουλή, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι για να ενταχθεί ένα ακίνητο στο καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί ως χώρος κύριας χρήσης κατοικίας, αποκλείοντας τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011, αλλά και να έχει φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.

Ως εκ τούτου, τα ακίνητα που αποκλείονται είναι…

-όσα δεν έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι κύριας χρήσης κατοικίας ή τακτοποιήθηκαν μετά τις 28 Ιουλίου του 2011, βάσει της νομοθεσίας. Δεν αποκλείονται οι χώροι για τους οποίους είχαν κατατεθεί έγγραφα για αλλαγή χρήσης πριν από την ημερομηνία αυτή.

-υπόγεια, ημιυπόγεια και αποθήκες που ανακαινίστηκαν για να μετατραπούν σε κατοικήσιμα ακίνητα.

-διαθέσιμοι χώροι σε κενά και εγκαταλελειμμένα επαγγελματικά κτίρια γραφείων και βιοτεχνικών χώρων σε πρώην βιοτεχνικές περιοχές των πόλεων.

Επιπλέον, ερωτηματικά εγείρονται για το εάν η διάταξη αποκλείει από το καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα υπόσκαφα ακίνητα της Σαντορίνης ενώ είναι βέβαιο ότι «εκτός» θα βρεθούν και ακίνητα τα οποία είχαν δηλώσει οι κατασκευαστές ως βοηθητικούς χώρους προκειμένου να αποφύγουν τέλη.

STAMA : Kαταστροφικές οικονομικές συνέπειες στο επιχειρείν

Ως προς το σκέλος της διάταξης χαρακτηρισμού του χώρου ως κύριας χρήσης κατοικίας που αποκλείει τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece) είχε ζητήσει από την περίοδο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, με υπόμνημά του προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, την πλήρη κατάργησή της ως αντισυνταγματική, με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες στο επιχειρείν και ως «ταφόπλακα» για την εναλλακτική αξιοποίηση των εν λόγω ακινήτων.

Τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στο νομοσχέδιο, θα πρέπει να…

-είναι χώροι κύριας χρήσης κατοικίας με φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό

-διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,

– διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής, και

– διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Αστική ευθύνη

Ο ΣΤΑΜΑ στηλιτεύει επίσης το ζήτημα της ασφάλισης έναντι αστικής ευθύνης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι που δεν προβλέπεται και για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, ανεβάζοντας την ετήσια επιβάρυνση των εκμισθωτών.

ΠΟΜΙΔΑ : Αναγκαστική αύξηση των τιμών διανυκτέρευσης,

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η εξασφάλιση των νέων προδιαγραφών συνοδεύεται από όχι ευκαταφρόνητο οικονομικό κόστος, το οποίο προστιθέμενο στα πρόσφατα νέα και αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα σε βάρος των βραχυχρονίων μισθώσεων, δημιουργεί ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες στους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων και αναγκαστική αύξηση των τιμών διανυκτέρευσης, γεγονός που πληγώνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προιόντος και ως εκ τούτου και τον αριθμό των τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας. Προτείνει δε να προστεθεί στη διάταξη, το οικονομικό κόστος όλων αυτών των νέων προδιαγραφών, όπως και οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες τους, να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών των καταλυμάτων.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), κ. Νάσος Γαβαλάς, η διάταξη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δημιουργεί και κλίμα αβεβαιότητας με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει και οι νεές επενδύσεις στην αγορά. Μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν έρθει τρία νομοσχέδια για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα καθώς και ένα παράνομο τέλος επιτηδεύματος, όπως επισημαίνει.

Αστυνομικές έφοδοι για ελέγχους

Επιπλέον, η διάταξη προβλέπει τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων από υπαλλήλους του υπουργείου Τουρισμού και μικτά συνεργεία ελέγχου με υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και του υπουργείου και, εάν κρίνεται απαραίτητο, οι υπάλληλοι αυτοί θα ζητούν τη συνδρομή της ΕΛΑΣ. Η ρύθμιση αυτή ανοίγει τη δυνατότητα για αστυνομικές εφόδους και δημιουργεί ερωτηματικά για το πώς θα διενεργείται ο έλεγχος εάν την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια κράτηση, ενώ η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για ελέγχους «αμφίβολης συνταγματικότητας».

Τα διοικητικά πρόστιμα στους διαχειριστές φτάνουν τις 5.000 ευρώ εάν δεν επιτραπεί η είσοδος στο ελεγχόμενο ακίνητο, δεν πληρούται κάποια από τις προδιαγραφές και δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις, με περιθώριο συμμόρφωσης 15 ημερών. Ωστόσο εάν σε νέο έλεγχο εντός ενός έτους διαπιστωθεί παράβαση των προδιαγραφών, το πρόστιμο θα είναι διπλάσιο, και σε  περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης τεραπλάσιου του αρχικού.

Πηγή:tornosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν