Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει για να λειτουργήσει σωστά.
Οι ερευνητές στη Σχολή Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής Friedman διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, μπορεί να συμβάλει στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αντίστασης στις λοιμώξεις.
Τι γνωρίζουμε για τη σχέση διατροφής και ανοσοποιητικού
Βιταμίνη E
Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, από οξειδωτικές βλάβες.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας και εγκεφαλικού επεισοδίου, η πρόσληψή της μέσω της διατροφής όμως, είναι απολύτως ασφαλής.
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα φυτικά έλαια (ιδιαίτερα το ηλιέλαιο, το σαφράν και το έλαιο φύτρων σιταριού), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
Αυτή η βιταμίνη προστίθεται μερικές φορές σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά πρωινού. Τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, παρέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε.
Βιταμίνη D
Οι υποδοχείς της βιταμίνης D βρίσκονται στα περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα επαρκή επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.
Το ανθρώπινο σώμα συνθέτει βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως. Το γάλα παρέχει το μεγαλύτερο ποσοστό διατροφικής βιταμίνης D. Παίρνουμε επίσης βιταμίνη D από άλλα εμπλουτισμένα τρόφιμα (όπως ορισμένα δημητριακά πρωινού και γάλατα φυτικής προέλευσης) και λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί).
Οι μελέτες που έχουν εξετάσει τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στις λοιμώδεις νόσους ποικίλλουν, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να μην μπορούν να δηλώσουν με σαφήνεια αν τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Είναι προτιμότερο να συμβουλεύεστε γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης D.
Ψευδάργυρος
Τόσο η ανεπάρκεια, όσο και η υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου, μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες σε ανθρώπους που εξέτασαν τη λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου για την ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης δεν έδειξαν κανένα όφελος.
Τα στρείδια είναι η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ενώ καλές πηγές είναι επίσης τα πουλερικά, τα καβούρια, ο αστακός, το κόκκινο κρέας και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Ψευδάργυρο λαμβάνουμε επίσης από τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά.
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα εντέρου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ηλικιωμένοι που έλαβαν γάλα εμπλουτισμένο με ζωντανά βακτήρια, ανάρρωσαν γρηγορότερα από ιώσεις και λοιμώξεις.
Είναι χρήσιμο να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας το γιαούρτι, το κεφίρ, ξινολάχανο, τουρσιά και άλλες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση.
Η μελέτη της διατροφικής ανοσολογίας βοηθά τους επιστήμονες να προσδιορίσουν τον ρόλο που παίζουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις στην υποστήριξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.
Συμβουλές για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα
- Φυτικά λίπη: Χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους αντί για ζωικά λίπη για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Ε.
- Γαλακτοκομικά: Το γάλα ζωικής προέλευσης είναι η νούμερο ένα πηγή βιταμίνης D, ενώ το γιαούρτι παρέχει προβιοτικά και ψευδάργυρο. Εάν χρησιμοποιείτε υποκατάστατα γάλακτος, επιλέξτε προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
- Ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια παρέχουν βιταμίνες D και Ε, ενώ τα στρείδια, τα καβούρια και ο αστακός είναι από τις καλύτερες πηγές ψευδαργύρου.
- Δημητριακά: Τα δημητριακά πρωινού είναι συχνά εμπλουτισμένα με βιταμίνες Ε και D και ψευδάργυρο. Επιλέξτε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής άλεσης και ελέγξτε ότι το προϊόν είναι πράγματι εμπλουτισμένο με αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
- Δώστε προτεραιότητα στις τροφές: Οι τροφές είναι ο καλύτερος τρόπος για να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό. Τα συμπληρώματα μπορεί να είναι απαραίτητα σε περιπτώσεις δυσαπορρόφησης ή ανεπάρκειας, αλλά μόνο αν σας το συστήσει ο γιατρός σας.
πηγή: pronews