Έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων από τη Νότια Κορέα αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εργάζονται τακτικά πάνω από 52 ώρες εβδομαδιαίως παρουσιάζουν μετρήσιμες διαφορές στον όγκο περιοχών του εγκεφάλου που ενορχηστρώνουν τον τρόπο σκέψης και την επεξεργασία των συναισθημάτων.
Η εν λόγω έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Occupational and Environmental Medicine, κομίζει ορισμένα από τα πρώτα αδιάσειστα στοιχεία ότι η υπερκόπωση δεν είναι απλά μια αρνητική αίσθηση αλλά ένας παράγοντας αναδιαμόρφωσης της φυσικής «αρχιτεκτονικής» του εγκεφάλου. Το επιστημονικό πόνημα πραγματεύεται τη διόγκωση κρίσιμων εγκεφαλικών περιοχών καθώς και τη σημασία του προστιθέμενου μεγέθους σε αυτές.
Επιστήμονες εξετάζουν το καταπονημένο μυαλό
Ερευνητές από τρία κορεατικά πανεπιστήμια σύγκριναν εγκεφαλικές σαρώσεις 110 εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ταξινόμησαν 32 συμμετέχοντες ως «υπερεργαζόμενους» (που εργάζονταν 52+ ώρες εβδομαδιαίως) και 78 ως «μη υπερεργαζόμενους». Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, αναζήτησαν διαφορές στον όγκο των εγκεφαλικών περιοχών.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα των υπεραπασχολούμενων διέθεταν ένα τμήμα του μετωπιαίου λοβού τους -συγκεκριμένα την αριστερή ουραία μέση μετωπιαία έλικα- κατά 19% μεγαλύτερο από τους λιγότερο εργαζόμενους συνομηλίκους τους. Περαιτέρω ανάλυση διαπίστωσε αυξημένο όγκο σε 17 διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών περιοχών που σχετίζονται τόσο με τη γνωστική και συναισθηματική υγεία.
Τι σημαίνει η διόγκωση του εγκεφάλου
Η υπερκόπωση λόγω υπερωριών είναι από τις απειροελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες η ανάπτυξη του εγκεφάλου δεν είναι ωφέλιμη κατά τους ερευνητές. Στην νευροεπιστήμη, οι δομικές αλλαγές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μπορεί να σηματοδοτούν την προσαρμογή του εγκεφάλου στο στρες – όμως δεν βοηθούν όλα τα είδη των προσαρμογών μακροπρόθεσμα.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης συσχετισμούς μεταξύ των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας και του «μεγέθους» των αλλαγών στον όγκο του εγκεφάλου – όσο περισσότερες ώρες εργάζονταν, τόσο πιο έντονες ήταν οι αλλαγές σε ποικίλες βασικές περιοχές. Οι αισθητές νευροπροσαρμοστικές αλλαγές στα σημεία-κέντρα της συναισθηματικής ρύθμισης και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων (μέση μετωπιαία έλικα, η νησίδα και η ανώτερη κροταφική έλικα), συνδυάστηκαν από τους ειδικούς με τη γνώση ότι αυτά τα κέντρα παρουσιάζουν ανωμαλίες σε πάσχοντες από κατάθλιψη και άγχος, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία.
Σε γενικές γραμμές, οι ερευνητές επισημαίνουν το χρόνιο στρες και τη διαταραχή του ύπνου -συνήθεις σύντροφοι των πολλών ωρών εργασίας- ως πιθανούς μηχανισμούς που προκαλούν τις ίδιες εγκεφαλικές αλλαγές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που αναφέρονται στη μελέτη, «πάνω από 800.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως λόγω των πολλών ωρών εργασίας, υπογραμμίζοντας τις βαθιές επιπτώσεις της στον παγκόσμιο χάρτη της υγείας».
Πηγή:ygeiamou.gr