Οι Λανθασμένες οδηγίες παρασκευής στις συσκευασίες του βρεφικού γάλακτος μπορεί να θέσει την υγεία των βρεφών σε μεγάλο κίνδυνο
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ προτείνουν αλλαγές στις οδηγίες για την παρασκευή μπουκαλιών σκόνης βρεφικού γάλακτος, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια έναντι τροφιμογενών βακτηρίων που ενέχουν κινδύνους για την υγεία των βρεφών.
Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Food Protection, αποκαλύπτουν πώς οι τρέχουσες οδηγίες για την ανασύσταση της σκόνης είναι ασαφείς και μπορεί να μην προστατεύουν από τα βακτήρια.
Λανθασμένες οδηγίες παρασκευής
Οι λοιμώξεις από Cronobacter προκαλούν ανησυχία σε βρέφη υψηλού κινδύνου, όπως τα βρέφη κάτω των 2 μηνών, τα πρόωρα βρέφη και τα άτομα με ανοσοκαταστολή. Όταν η σκόνη γάλακτος μολυνθεί με τα βακτήρια, μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία, μηνιγγίτιδα και θάνατο. Το παθογόνο Cronobacter sakazakii έχει γίνει πρωτοσέλιδο διεθνώς τα τελευταία χρόνια μετά τις ανακλήσεις του βρεφικού γάλακτος σε σκόνη και έχει συνδεθεί με απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις σε πρόωρα βρέφη, ηλικιωμένους και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς.
Υπενθυμίζονται οι δεκάδες δηλητηριάσεις από βρεφικές τροφές το 2022 με δύο παιδιά να πεθαίνουν και πολλά στο νοσοκομείο. Αν και οι λοιμώξεις είναι σπάνιες, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές – από μηνιγγίτιδα έως μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά προβλήματα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό που θερμαίνεται στους 70 βαθμούς Κελσίου μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν οι οδηγίες στις ετικέτες της συσκευασίας για την παρασκευή του γάλακτος δεν συμβουλεύουν τους γονείς να μετρούν τη θερμοκρασία ή να καθορίζουν πότε πρέπει να την ελέγχουν.
«Μερικές από τις οδηγίες λένε απλώς βράστε και περιμένετε πέντε λεπτά, και δεν αναφέρουν καθόλου τη θερμοκρασία», δήλωσε η Abigail Snyder, αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιακής ασφάλειας τροφίμων και αντίστοιχη συγγραφέας της εργασίας.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι το να ρίχνετε πρώτα βρασμένο νερό σε ένα μπουκάλι και στη συνέχεια να χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο για να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία μέχρι να κρυώσει στους 74°C, βοηθά να διασφαλιστεί ότι το νερό βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία. Σε αυτό το σημείο, η προσθήκη της σκόνης, το ανακάτεμα για να αναμειχθεί και η αναμονή για ένα λεπτό επιτρέπει στη θερμότητα να σκοτώσει τυχόν βακτήρια Cronobacter. Στη συνέχεια, το μπιμπερό μπορεί να ψυχθεί ενεργά (όπως τοποθετώντας το κάτω από τρεχούμενο νερό) για να φτάσει στη θερμοκρασία του σώματος πριν το ταΐσετε.
Η εργασία αναγνωρίζει τις προκλήσεις της φροντίδας ενός νεογέννητου και το πρόσθετο βάρος της ακριβούς παρασκευής του γάλακτος. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος λοιμώξεων από Cronobacter μειώνεται μετά την ηλικία των 8 εβδομάδων ενός βρέφους. Έτσι, το χρονικό παράθυρο στο οποίο οι φροντιστές πρέπει να ολοκληρώσουν αυτά τα επιπλέον βήματα είναι μια σχετικά μικρή περίοδος στη ζωή ενός μωρού.