Ο άνδρας της φωτογραφίας, με την ασθενική όψη και τους γυρτούς ώμους λόγω κύφωσης, την πελώρια κοιλιά, το πρόσωπο με ακμή και τα γεμάτα δερματικά έλκη πόδια, δεν είναι κάποιος τυχαίος φανταστικός ήρωας για ταινία κινουμένων σχεδίων.
Ο Michael, όπως τον ονόμασαν οι εμπνευστές του, απεικονίζει τον μέσο Βρετανό σε 30 χρόνια, εάν δεν ξεφύγει από τα σημερινά διατροφικά του μονοπάτια, στα οποία αφθονούν το junk food και κάθε λογής υπερ-επεξεργασμένο τρόφιμο (UPFs).
Έτσι τον «φαντάστηκε» ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποίησε ομάδα ερευνητών, στο πλαίσιο καμπάνιας ευαισθητοποίησης από εταιρεία διανομής πακέτων μαγειρικής για τις σοβαρές συνέπειες της κακής διατροφής, όπως αποτυπώνονται στην εικόνα του Michael. Και δεν είναι μόνο η εξωτερική εμφάνιση: υποφέρει ακόμα από άσθμα, κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Καρκίνος και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αναψυκτικά, τα μπισκότα και το fast food, αποτελούν σήμερα το 57% της διατροφής των ενηλίκων και το 66% της διατροφής των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Τα τρόφιμα αυτά, με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές νόσοι και οι μεταβολικές διαταραχές, καθώς και διατροφικές ανεπάρκειες.
Κορυφαίοι Βρετανοί εμπειρογνώμονες μίλησαν για το θέμα στην MailOnline, εστιάζοντας στη σύνδεσή του με τον καρκίνο και τα αυξανόμενα περιστατικά σε άτομα κάτω κάτω των 50 ετών.
Ο καθηγητής Charles Swanton, ογκολόγος και επικεφαλής κλινικός ιατρός στο βρετανικό Κέντρο για τον Καρκίνο Cancer Research UK, στάθηκε στον αντίκτυπο των ανθυγιεινών διατροφικών προτύπων, όπως το είχε επισημάνει σε ομιλία τους στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας πέρυσι, επικληθείς μελέτες που απέδιδαν πρώιμους καρκίνους του εντέρου σε διαταραγμένο εντερικό μικροβίωμα λόγω περιορισμένης κατανάλωσης φυτικών ινών έναντι πολλών σακχάρων.
Η Δρ Cathy Eng, γιατρός με ειδίκευση στον καρκίνο του εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ, σημείωσε επίσης ότι πολλοί νέοι ασθενείς με καρκίνο έχουν υποκείμενα νοσήματα σχετιζόμενα με τον τρόπο ζωής και την κακή διατροφή, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και ο διαβήτης.
Ο Matthew Lambert, διατροφολόγος, τόνισε ότι «η παχυσαρκία αποτελεί άμεση αιτία 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου».
Tips για μείωση του κινδύνου
Η Δρ Hilary Jones, γενική γιατρός και δημοσιολόγος, σχολίασε πως «τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι εγγενώς επιβλαβή αλλά, όταν κυριαρχούν στη διατροφή μας, αυξάνουν τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας». Οι ειδικοί συστήνουν περιορισμό ή και πλήρη αποφυγή των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Κέικ, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, πατατάκια, σακχαρούχα ποτά και fast food όπως πίτσα και burgers θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο περιστασιακά και σε μικρές ποσότητες.
Στον αντίποδα, θα πρέπει να προτιμώνται φρέσκα, ολόκληρα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, που αποτελούν το κλειδί για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Οι ειδικοί προτείνουν ακόμα το μαγείρεμα από το σημείο «μηδέν», καθώς το σπιτικό φαγητό μειώνει προάγει την καλή υγεία.
Η αυξανόμενη απειλή της παχυσαρκίας
Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών συμβάλλει στη ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας, με το 25% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι παχύσαρκοι. Σε ορισμένες περιοχές, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50% του πληθυσμού. Τα παιδιά πλήττονται επίσης, με το 15% ηλικίας 2-15 ετών να χαρακτηρίζονται παχύσαρκα.
Σε ό,τι αφορά σε Ευρώπη και Ελλάδα, μέχρι το 2025, το ποσοστό παχυσαρκίας αναμένεται να φτάσει το 16% στους άνδρες και το 21% στις γυναίκες παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, το 60% των ενηλίκων και το 1/3 των παιδιών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Στην χώρα μας, το 50,8% των ατόμων με υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία πάσχουν από παχυσαρκία.
Πηγή:ygeiamou.gr