Μελέτη: Η υπερεργασία μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο;

4'

Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα νέας επιστημονικής μελέτης από τη Νότια Κορέα ως προς την επίδραση που έχει η υπερεργασία στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία.

Η πρόσφατη μελέτη έρχεται να ταράξει τα νερά της εργασιακής κουλτούρας καθώς όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Post όχι μόνο επιβεβαιώνει τους κινδύνους της υπερεργασίας, αλλά δείχνει και κάτι εντελώς απροσδόκητο: ο εγκέφαλος μεγαλώνει και όχι προς όφελός μας.

Τι έδειξαν οι απεικονίσεις εγκεφάλου

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι εργάζονται περισσότερες από 52 ώρες την εβδομάδα εμφανίζουν σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, με αύξηση έως και 19% σε όγκο σε ορισμένες περιοχές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine και χρησιμοποίησε απεικονίσεις εγκεφάλου σε εργαζομένους στον τομέα της Υγείας.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση του πάχους στις περιοχές που σχετίζονται με τη συναισθηματική ρύθμιση και τη λήψη αποφάσεων με τους ερευνητές να ξεκαθαρίζουν πως αυτό δεν είναι καλό σημάδι.

«Η μελέτη μας προσφέρει νέα στοιχεία ότι η υπερεργασία σχετίζεται με δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, ιδίως σε περιοχές εκτελεστικής λειτουργίας και συναισθηματικού ελέγχου», σημειώνουν οι επιστήμονες. Αυτή η «ανάπτυξη» φαίνεται να είναι νευροπροσαρμοστική απόκριση στο χρόνιο στρες και την υπερφόρτωση, με πιθανές συνέπειες την επαγγελματική εξουθένωση, την κατάθλιψη, το άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπερβολικές ώρες εργασίας συνδέονται με προβλήματα υγείας. Έκθεση του ΠΟΥ το 2021 κατέληξε πως η εργασία για πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια.

Tι είχε δείξει παλιότερη μελέτη

Παλιότερη μελέτη του 2018 εντόπισε επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε γυναίκες που εργάζονται πάνω από 45 ώρες εβδομαδιαίως, αλλά όχι σε άνδρες.

Η υπόθεση του 35χρονου επενδυτή Leo Lukenas III, που πέθανε ξαφνικά το 2024 εν μέσω 100ωρης εβδομάδας στη Wall Street, επανέφερε την κουβέντα για τα όρια της αντοχής των εργαζομένων.

Ειδικοί έχουν εξηγήσει πως οι μακρές ώρες δουλειάς οδηγούν σε στέρηση ύπνου και χρόνιο στρες, με συνέπειες όπως πρόωρη γήρανση, ακμή, ρυτίδες, προβλήματα όρασης, καρδιοπάθειες, αύξηση βάρους, πόνους αυχένα και μέσης, πεπτικά προβλήματα, εξασθενημένο ανοσοποιητικό και φυσικά, ψυχολογική κατάρρευση.

Πηγή:ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν