Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες σχετικά με την τη νόσο HMPV ή μεταπνευμονοϊό που έφτασε και στη χώρα μας.
Όπως λένε οι επιστήμονες, πρόκειται για έναν ιό γνωστό στην επιστημονική κοινότητα.
«Βλέπουμε πολλά κρούσματα γρίπης εδώ στην Αμερική. Για τον μεταπνευμονοϊό δεν χρειάζεται φόβος. Πρώτον δεν είναι καινούργιο μικρόβιο, το ξέρουμε 20 χρόνια και σε αυτά τα 20 χρόνια δεν έχουμε δει νέες μεταλλάξεις που να τον κάνουν πιο επικίνδυνο.
Αν κολλήσεις, θα είναι ένα άσχημο κρύωμα. Δίνει βήχα, η μύτη σου θα τρέχει, ο λαιμός σου θα σε πονάει αλλά δεν δίνει πυρετό. Δεν χρειάζεται φόβος», λέει στο MEGA ο Παναγής Γαλιατσάτος, καθηγητής πνευμονολογίας στο «Johns Hopkins».
«Τα παιδιά είναι λίγο πιο επικίνδυνα γιατί πιο πολύ τους πειράζει τα πνευμόνια».
Σύμφωνα με τον καθηγητή «δεν υπάρχουν θεραπείες ούτε εμβόλια γιατί οι πιο πολλοί θα το περάσουν μια χαρά. Θα είναι άσχημο κρύωμα αλλά δεν είναι επικίνδυνο για τη ζωή σας. Το προσέχουμε αλλά δεν χρειάζεται φόβος».
Βασιλακόπουλος: Αυτή την στιγμή κινδυνεύουμε περισσότερο από την γρίπη κι όχι από τον HMPV
Όπως τόνισε μιλώντας στο MEGA για τον μεταπνευμονοϊό: «Είναι ένας παλιός ιός που μελέτες έχουν δείξει ότι κυκλοφορεί ανάμεσά μας τουλάχιστον 60 χρόνια. Τα περισσότερα παιδιά μας -το 99%- έχουν κολλήσει τουλάχιστον μία φορά αυτόν τον ιό μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Άρα, δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν είναι κάτι στο οποίο η ανθρωπότητα δεν έχει εκταθεί ξανά».
Στην συνέχεια ο καθηγητής συμπλήρωσε: «Το πρώτο παθογόνο στην Κίνα δεν είναι ο μεταπνευμονοϊός, αλλά είναι η γρίπη.
Επίσης ξεκαθάρισε ο κος Βασιλακόπουλος: «Το εμβόλιο για την γρίπη μας καλύπτει για τον ιό της γρίπης, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μας καλύπτει για τον ιό του κορωνοϊού. Εμβόλιο για τον μεταπνευμονοϊό δεν υπάρχει ακόμα. Άρα το εμβόλιο της γρίπης δεν καλύπτει για τον μεταπνευμονοϊό».
Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας επεσήμανε ο ειδικός «να παίρνουμε τα κοινά μέτρα προστασίας των ιώσεων, όπως είναι οι μάσκες και να πλένουμε τα χέρια μας».
«Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα ο μεταπνευμονοϊός να προκαλέσει τέτοιο επιδημικό κύμα, ώστε να γεμίσουν οι υπάρχουσες μονάδες εντατικής θεραπείας», ξεκαθάρισε ο κος Βασιλακόπουλος.
Πηγή:ot.gr