Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμα και περισσότερο από τη συνήθεια του καπνίσματος.
Όπως δείχνει μια νέα μελέτη, αυτές οι τροφές ενέχουν κινδύνους που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, άνοια και πολλές άλλες ασθένειες.
Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο The BMJ, η υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών συνδέεται με τουλάχιστον 32 διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία, με πιο σοβαρές τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνεται κατά 50%, ενώ οι ψυχικές διαταραχές και το άγχος φαίνεται να εντείνονται, με κίνδυνο που κυμαίνεται από 48% έως 53% υψηλότερο. Όσο πιο συχνά καταναλώνονται αυτές οι τροφές, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, ενώ η αύξηση της κατανάλωσης τους κατά 10% συνδέεται με 2% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, και 19% για τον καρκίνο των ωοθηκών.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα αναψυκτικά και τα σνακ, είναι γεμάτα πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι και λίπη, ενώ λείπουν τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες. Αυτές οι τροφές, που συχνά φαίνονται αθώες ή ακόμα και νόστιμες, αποδεικνύονται καταστροφικές για την υγεία μας, οδηγώντας σε μια πληθώρα προβλημάτων, από καρδιοπάθειες μέχρι διαταραχές της διάθεσης και τον καρκίνο.
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών δεν είναι απλώς μια κακή συνήθεια – είναι ένας πραγματικός εθισμός για πολλούς ανθρώπους, όπως ακριβώς συμβαίνει με το κάπνισμα, τον αλκοολισμό ή τον τζόγο.
Οι επιπτώσεις τους φτάνουν πέρα από το σωματικό βάρος, επηρεάζοντας επίσης την ψυχική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, που η υπερκατανάλωση αυτών των τροφών έχει ξεπεράσει το κάπνισμα ως τη μεγαλύτερη αιτία πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τον ίδιο.
Το πρόβλημα με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι ότι δεν υπάρχουν κανένα θετικό όφελος για την υγεία, ενώ η κατανάλωσή τους σχετίζεται με πλήθος χρόνιων ασθενειών και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Στην πραγματικότητα, η αύξηση της κατανάλωσης αυτών των τροφών μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από χρόνιες καταστάσεις, από καρδιοπάθειες έως καρκίνο και διαβήτη τύπου 2, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ατόμων.
πηγή: pronews