Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Το 85% των παιδιών στη χώρα μας θεραπεύεται και ζει καλά

11'

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου τιμώντας όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου

Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας κατατάσσεται στα σπάνια νοσήματα. Είναι μια απειλητική για τη ζωή του παιδιού ασθένεια, με δεκάδες διαφορετικές μορφές, όμως με την εξέλιξη της επιστήμης, ολοένα και περισσότερα παιδιά και έφηβοι οδηγούνται σε ίαση.

Ετησίως 300 – 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στη χώρα μας, με το 80% των ασθενών να πηγαίνει για θεραπεία. «Έχοντας επιτύχει υψηλότατους δείκτες επιβίωσης, υψηλότερους ακόμη και από τη βιβλιογραφία, αφού ακόμα και περισσότερα από 85 από τα 100 παιδιά μας θεραπεύονται, αποσκοπούμε όχι μόνο σε περαιτέρω βελτίωση αλλά και σε επιβιώσαντες με άριστη υγεία και ποιότητα ζωής, σωματικά και ψυχοκοινωνικά» τόνισε ο κ. Δημήτριος Δογάνης, Διευθυντής ΕΣΥ, Προσωρινός Προϊστάμενος Ογκολογικού Τμήματος «Π.& Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ», στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Πώς επιτυγχάνεται, όμως, αυτό; Όπως εξήγησε ο κ. Δογάνης στο Newsbomb.gr, «έχει μεγάλη σημασία πια, οι θεραπείες να είναι εξατομικευμένες. Αυτό είναι η ιατρική ακριβείας, δηλαδή να δίνεις όση θεραπεία χρειάζεται. Ούτε περισσότερο για να προκαλέσεις τοξικότητα -γιατί τα φάρμακά μας δεν είναι “έξυπνα”, έχουν και παρενέργειες- ούτε λιγότερο, άρα να είσαι λιγότερο αποτελεσματικός. Φανταστείτε ένα δέντρο με 100 κλαδιά, κάθε παιδί ανήκει σε ένα κλαδί, είναι προσωποποιημένη η θεραπεία του. Το ακριβώς διπλανό κλαδί έχει τελείως διαφορετική θεραπεία».

Τα αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται, είναι αυτά που εξασφαλίζουν την έκβαση της θεραπείας και την ποιότητα ζωής του παιδιού στο μέλλον. Δηλαδή, το παιδί όχι απλά να επιβιώσει, αλλά με τις λιγότερες δυνατές «απώλειες». «Το 2025 (σ.σ. η θεραπεία) δεν βασίζεται στο τι βλέπει ο γιατρός, εφαρμόζονται πρωτόκολλα, γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος με πολλαπλούς μοριακούς ελέγχους, κυτταρομετρίες κ.α. ώστε να ξέρεις το συγκεκριμένο παιδί τι είδους θεραπεία χρειάζεται να πάρει και να το κάνεις καλά, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Τι σημαίνει απώλειες; Να μην έχει προβλήματα με την καρδιά του στο μέλλον, με το ήπαρ, με τα νεφρά του, να μην κινδυνεύει από λοιμώξεις και φυσικά τα ψυχοκοινωνικά έχουν επίσης μεγάλη σημασία» τόνισε ο κ. Δογάνης.

Υπάρχουν, όμως, και τα 15 παιδιά από τα 100, που δεν πάνε καλά προς το παρόν. Ο κ. Δογάνης μας είπε: «Δεν πάνε καλά, είτε γιατί η νόσος επιστρέφει -γιατί κάποιες νόσοι είναι τόσο ανθεκτικές που ό,τι και να κάνεις τουλάχιστον με τις γνώσεις που έχουμε τώρα, δεν τα καταφέρνουμε- είτε γιατί κάποια από αυτά τα παιδιά υποκύπτουν λόγω τοξικότητας, από μια σοβαρή λοίμωξη, γιατί είναι σοβαρά ανοσοκοτασταλμένοι ασθενείς. Την περίοδο της γρίπης και του covid, τρέμαμε μην μας πάθουν κάτι τα παιδιά μας, γιατί είναι εκτεθειμένα και ευαίσθητα σε αυτές τις νόσους. Για όλους τους άλλους είναι ένα απλό κρύωμα, για αυτά είναι επικίνδυνα για τη ζωή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», το οποίο εντάσσεται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», αποτελεί μία βραβευμένη δομή, μοναδική στην Ελλάδα και από τις λίγες στον κόσμο. Τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίσθηκαν 100 νέα περιστατικά, ενώ ετησίως πραγματοποιούνται πάνω από 400-500 παρεμβατικές πράξεις με αναισθησία, χωρίς πόνο και ανάμνηση του γεγονότος, χωρίς ποτέ τα παιδιά να απομακρύνονται από τους γονείς. Το Τμήμα παρέχει πλήρη ιατρική φροντίδα σε παιδιά και έφηβους με νεοπλασίες και συμμετέχει στη διαγνωστική διερεύνηση παιδιών σε συνεργασία με όλα τα τμήματα του νοσοκομείου αλλά και μετά από παραπομπές από όλη την Ελλάδα. Νοσήματα όπως λευχαιμίες, λεμφώματα, όγκοι μαλακών μορίων και οστών, εγκεφάλου, νευροβλάστωμα, ρετινοβλάστωμα, ιστιοκυττάρωση και άλλοι πιο σπάνιοι όγκοι αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα πιο επικαιροποιημένα ευρωπαϊκά και διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα, πολλά από τα οποία τελούν υπό το συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ).

Το «φιδάκι» που συντροφεύει τα παιδιά στη θεραπεία

Ο κ. Βασίλειος Παπαδάκης είναι Διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (Τ.Α.Ο), Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β Βαρδινογιάννη ΕΛΠΙΔΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας μαζί με το Εργαστήριό του, προσφέρει εξειδικευμένη και υψηλού επιπέδου διάγνωση, θεραπεία και αντιμετώπιση σε παιδιά και εφήβους για το πλήρες εύρος καλοήθων και κακοήθων αιματολογικών νοσημάτων και συμπαγών όγκων.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (SIOP-E) επέλεξε το Τμήμα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα POLARIS, που αφορά στη δημιουργία και πιλοτική εφαρμογή πρωτοποριακών υλικών (επιτραπέζια παιχνίδια, οπτικο-ακουστικό υλικό και εφαρμογές) για την επεξήγηση στους γονείς και τα παιδιά των φάσεων θεραπείας της λευχαιμίας. Τα υλικά αυτά πρόκειται να διατεθούν σε όλα τα αντίστοιχα τμήματα στην Ελλάδα και διεθνώς.

project polaris

Για το επιτραπέζιο παιχνίδι τύπου «φιδάκι» που συντροφεύει τα παιδιά στα διάφορα στάδια της θεραπείας τους, αλλά και την αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ, μίλησε στο Newsbomb.gr ο κ. Παπαδάκης:

«Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία έχει διαδοχικές φάσεις, με πολλά διαφορετικά φάρμακα και άλλη λογική το καθένα. Χρειάζεται να εξηγήσεις αυτήν την -δύο χρόνων συνολικά- θεραπεία στους γονείς και τα παιδιά. Εμείς το εξηγούμε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά έχει αναπτυχθεί πιλοτικά μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ογκολογία στα Παιδιά, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι “φιδάκι” με τις διάφορες φάσεις της θεραπείας». Η λογική είναι ότι «είσαι ένα πιόνι που προχωράς από μέρα σε μέρα και θεραπεία σε θεραπεία και ξέρεις ότι σε αυτό το σημείο, θα κάνεις μια άλλη θεραπεία».

Στην ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος συμμετέχει η κυρία Μαρία Αμπατζίδου, μέλος του Τμήματος, Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ, πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης και συνέχισε: «Το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί πιλοτικά και στο τμήμα μας, το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία έχουμε δημοσιεύσει. Πλέον, αφού τυποποιηθεί, θα διανεμηθεί σε όλα τα κέντρα της Ευρώπης που κάνουν αντίστοιχες θεραπείες και σε όλα τα κέντρα της Ελλάδας. Εκτός από το παιχνίδι, δημιουργείται εφαρμογή για το κινητό ή το τάμπλετ με ενημερωτικά βίντεο για τους γονείς. Η βασική ιδέα είναι ότι όσο περισσότερο κατανοούν οι ασθενείς και οι φροντιστές τους, τόσο καλύτερη θα είναι η εφαρμογή της θεραπείας. Και βλέπουμε ότι μας το ζητούν οι ίδιοι οι γονείς, για την επόμενη φάση της θεραπείας».

Το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας έχει αναγνωριστεί ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για σπάνιους παιδικούς καρκίνους (κατ’ αντιστοιχία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εμπειρογνωμοσύνης ERN PaedCan), για σπάνια αιματολογικά νοσήματα παίδων (κατ’ αντιστοιχία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εμπειρογνωμοσύνης ERN EuroBloodNet), και για σπάνια σύνδρομα κληρονομικής/γενετικής προδιάθεσης σε Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας (κατ’ αντιστοιχία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εμπειρογνωμοσύνης ERN Genturis). Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, επιστήμονες του τμήματος έχουν συγγράψει τέσσερα από τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα κλινικής πρακτικής, της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, των μη-Hodgkin λεμφωμάτων, των νευροβλαστωμάτων και των ιστιοκυτταρώσεων Langerhans.

Πηγή: newsbomb.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν