Το ελιξίριο της νεότητας έχουν βαλθεί να εντοπίσουν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο, με την ελπίδα ότι όχι μόνο θα καταφέρουμε να ζήσουμε περισσότερο αλλά και έχοντας σώας τας φρένας και καλή σωματική υγεία.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ερευνητές ισχυρίζονται πως είναι «πιο κοντά από ποτέ» στην προοπτική ενός εμβολίου κατά της γήρανσης που θα μπορούσε να αποτρέψει την γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία.
Το «αντιγηραντικό» αυτό εμβόλιο, ικανό να καταπολεμήσει τους «εσωτερικούς εχθρούς» της γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann: «Είναι συναρπαστικό να οραματιζόμαστε μια προσέγγιση που στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα για να μειώσουμε την απειλή από τους εσωτερικούς μας εχθρούς που προκαλούν τη γνωστική εξασθένηση με τη διαδικασία της γήρανσης. Πιστεύουμε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να κάνουμε αυτές τις δυνατότητες πραγματικότητα» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Όπως εξηγούν στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Neuron, με τη διαδικασία της γήρανσης, το ανοσοποιητικό σύστημα φθίνει με την ηλικία, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη φλεγμονή στο σώμα καθώς και σε αύξηση των λεγόμενων κυττάρων «ζόμπι». Αυτή η κατηγορία κυττάρων είναι εκείνα που έχουν πάψει να λειτουργούν όπως θα έπρεπε, αλλά παραμένουν στους ιστούς του σώματος αντί να απομακρύνονται.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτή την «ανοσολογική γήρανση», καθιστώντας τον ευάλωτο σε βλάβες που οδηγούν σε συμπτώματα που μοιάζουν με την άνοια. Οι ερευνητές αναζήτησαν έναν συγκεκριμένο τύπο πρωτεΐνης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση μιας ανοσολογικής απόκρισης στον εγκέφαλο, που ονομάζεται επίτοπος, ο οποίος θα μπορούσε να «χρησιμεύσει ως εμβόλιο κατά της γήρανσης». Οι ερευνητές υπογράμμισαν επίσης τη δυνατότητα χρήσης γερολυτικών (gerolytics), μιας κατηγορίας φαρμάκων που στοχεύουν τα «κύτταρα ζόμπι» ως έναν άλλο πολλά υποσχόμενο τομέα κατά της γήρανσης.
Η γνωστική εξασθένηση, ο όρος που προσδιορίζει τα προβλήματα μνήμης και ορθής σκέψης, θα μπορούσε να αποτελεί πρώιμο σημάδι άνοιας, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης γίνονται συχνότερα καθώς μεγαλώνουμε, αν και αυτό δε σχετίζεται πάντα με τη γνωστική εξασθένηση. Ωστόσο, όταν αυτά τα συμπτώματα ξεπερνούν τους λίγους μήνες, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι γνωστικής εξασθένησης.
H άνοια σαν γενικός όρος αναφέρεται σε μια σειρά προοδευτικών διαταραχών που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Υπάρχουν πολλοί τύποι άνοιας, με τη νόσο Αλτσχάιμερ να είναι η πιο κοινή, αν και μπορεί επίσης να προκληθεί από προβλήματα με τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, όπως μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πηγή:ygeiamou.gr