Τρώτε ψωμί κάθε μέρα; Αυτές είναι οι συνέπειες για το σώμα σας

7'

Το ψωμί είναι ίσως η πιο βασική τροφή εδώ και χιλιάδες χρόνια για διάφορους πολιτισμούς ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα το ψωμί είναι μια βασική και αγαπημένη συνήθεια, συνοδευτικό όλων των γευμάτων από το πρωινό, τα σνακ, το μεσημεριανό και το βραδινό.

Μπορεί πριν από 20 χρόνια οι επιλογές ως προς το είδος ψωμιού να ήταν περιορισμένες, ωστόσο σήμερα υπάρχει τεράστια ποικιλία και ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο.

Λόγω της ποικιλίας αυτής δεν είναι όλα τα ψωμιά ίδια ως προς τα συστατικά τους.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το ψωμί παρέχει μια σειρά βασικών θρεπτικών συστατικών:

υδατάνθρακες με τη μορφή αμύλου

φυτικές ίνες

πρωτεΐνες

ανόργανα άλατα, ιδίως σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο

βιταμίνες Β1 και Β6

Ο τύπος του σιταριού επηρεάζει ποια θρεπτικά συστατικά περιέχονται και σε ποια ποσότητα, όπως ανάλογα επηρεάζει και ο βαθμός άλεσης του σιταριού. Και αυτό γιατί το εσωτερικό του κόκκου περιέχει κυρίως άμυλο και πρωτεΐνες, ενώ οι περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες βρίσκονται στα εξωτερικά στρώματα.

Στα άλευρα ολικής άλεσης, τα εξωτερικά στρώματα του κόκκου αλέθονται επίσης, έτσι ώστε τα ψωμιά ολικής άλεσης να περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των πολύτιμων συστατικών.

Τι κάνει στον οργανισμό η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού;

Αν και υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι το ψωμί παχαίνει, δεν είναι έτσι τα πράγματα γιατί το ψωμί έχει και πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία σας.

Τι, λοιπόν, γίνεται αν τρώει κανείς ψωμί καθημερινά;

Σύμφωνα με το utopia.de, στα θετικά της καθημερινής κατανάλωσης ψωμιού συγκαταλέγονται τα εξής:

Παίρνουμε σημαντικά θρεπτικά συστατικά: Ειδικά το ψωμί ολικής άλεσης -με την υψηλή αναλογία φυτικών ινών, σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων- συμβάλλει σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Βοηθά στην εντερική χλωρίδα: Οι φυτικές ίνες από το ψωμί φτάνουν στο παχύ έντερο άπεπτες και χρησιμεύουν ως τροφή για τα ωφέλιμα εντερικά βακτήρια. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας.

Βελτιώνει την πέψη: Οι φυτικές ίνες στο παχύ έντερο διογκώνονται και αυξάνουν το εντερικό γέμισμα. Αυτό διεγείρει τους μυς του παχέος εντέρου ώστε να απομακρύνουν τα υπολείμματα τροφής από το έντερο πιο γρήγορα.

Βοηθά στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου: Η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να επηρεάσει τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης και ινσουλίνης, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Βοηθά στη διατήρηση του βάρους: Όσο παράξενο και να ακούγεται, μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης δεν οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Παραμένουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Το ψωμί ολικής άλεσης έχει γενικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Χορταίνει: Το ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες ενθαρρύνει τη μάσηση, χωνεύεται αργά και σας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πιθανοί κίνδυνοι από την καθημερινή κατανάλωση ψωμιού

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, οι κίνδυνοι δηλαδή από την καθημερινή κατανάλωση ψωμιού, ειδικά αν κάποιος καταναλώνει πολύ λευκό ψωμί.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξάνονται γρήγορα: Η κατανάλωση λευκού ψωμιού ή ψωμιού υψηλής επεξεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από γρήγορη πτώση και πιθανή λιγούρα.

Μπορεί να πάρετε βάρος: Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λευκού ψωμιού μπορεί να προάγει την αύξηση του σωματικού βάρους και το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά.

Τρώτε πολύ αλάτι: Το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών επισημαίνει ότι το ψωμί είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές αλατιού.

Συμπερασματικά, η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού μπορεί να συμβάλει σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να προσέξετε τον τύπο του ψωμιού και την ποσότητα: αντί για λευκό ψωμί, θα πρέπει να επιλέξετε ψωμί ολικής αλέσεως. Αυτό έχει πολλά οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα ψωμιά από αλεύρι.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν