Ένας στους επτά ενήλικες πάσχει από βουητό στα αυτιά, το οποίο κάνει δύσκολη την ζωή και επιβαρύνει την ψυχική υγεία.
Η μείωση της έντασης στα ακουστικά και η χρήση ωτασπίδων στους χώρους με υψηλά επίπεδα θορύβου είναι οι πιο γνωστοί τρόποι για να προστατευθούμε από το βουητό στα αυτιά. Μια νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Ρόλο μπορεί να παίζει και η διατροφή μας, καθώς ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να ασκούν προστατευτική δράση.
Το βουητό στα αυτιά (ή εμβοές των ώτων, όπως είναι η επιστημονική ονομασία) χαρακτηρίζεται από ήχους οι οποίοι δεν παράγονται από εξωτερικό ακουστικό ερέθισμα. Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και στρες. Πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι παγκοσμίως προσβάλλει:
Το 14,4% των ενηλίκων
Το 13,6% των παιδιών και των εφήβων
Παρά την αυξημένη συχνότητά του, όμως, η ακριβής αιτία του παραμένει ασαφής, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση The BMJ. Η έκθεση σε δυνατούς ήχους είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου, αλλά φαίνεται ότι εμπλέκονται πολλοί άλλοι παράγοντες.
Επιπλέον, ο υποκείμενος παθοφυσιολογικός μηχανισμός που οδηγεί στις εμβοές παραμένει άγνωστος. Έτσι, δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος τρόπος αντιμετώπισης που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ασθενών.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο βουητό. Παραμένει όμως αβέβαιο ποια ακριβώς τρόφιμα επιδεινώνουν ή καταπραΰνουν τα συμπτώματά του.
Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι επιστήμονες εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα οκτώ προγενέστερων μελετών. Σε αυτές είχε εξεταστεί ο δυνητικός ρόλος 15 διατροφικών παραγόντων. Στις μελέτες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 301.533 ενήλικες εθελοντές (ηλικίες 18 ετών και άνω).
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ορισμένοι παράγοντες μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και φυτικών ινών, π.χ., παρείχε σημαντικά οφέλη. Το ίδιο και η αύξηση της κατανάλωσης γάλακτος και καφέ.
Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε πως ο κίνδυνος να αναπτυχθεί βουητό στα αυτιά μειώνεται κατά:
35% με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων
17% με την αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών
10% με την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης
9% με την αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα τρόφιμα αυτά δρουν προστατευτικά, παρέχοντας στον οργανισμό ορισμένα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την ακοή.
Η καφεΐνη, λ.χ., διεγείρει την έκκριση ορμονών οι οποίες προστατεύουν το ακουστικό νεύρο, γράφουν οι ερευνητές. Αντίστοιχα, φρούτα και φυτικές ίνες εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προστατεύουν τα αυτιά από την επιβλαβή φλεγμονή.
Άλλα οφέλη είναι η προστατευτική δράση τους στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ πολλά συστατικά των φρούτων ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Η νέα μελέτη δεν βρήκε ενδείξεις ότι το βουητό στα αυτιά μπορεί να μειωθεί με άλλα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, τα λαχανικά ή τα ψάρια. Επιπλέον, δεν έδειξε να υπάρχει δοσοεξαρτώμενη σχέση των ωφέλιμων τροφίμων με τις εμβοές. Με άλλα λόγια, δεν προστατεύονται περισσότερο όσοι τρώνε ατελείωτες ποσότητες φρούτων ή κάνουν υπερβολές με την κατανάλωση καφέ.
πηγή: iatropedia