Ξυπνάτε κουρασμένοι; Κάντε αυτό και ξεκινήστε τη μέρα γεμάτοι ενέργεια

5'

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί, παρόλο που κοιμάστε αρκετές ώρες, ξυπνάτε και εξακολουθείτε να αισθάνεστε εξαντλημένοι; Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου, ή ακόμα και μια δυνατή κούπα καφέ το πρωί, αν και σημαντικά, δεν είναι τα μόνα που επηρεάζουν το πώς ξεκινάμε τη μέρα μας.

 

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η αφύπνισή μας παίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο στο πώς θα αισθανθούμε στη διάρκεια της ημέρας. Και η απάντηση, ίσως, να βρίσκεται στο φως της ημέρας.

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Building and Environment, φωτίζει – κυριολεκτικά και μεταφορικά – τον ρόλο της ηλιακής ακτινοβολίας στην πρωινή εγρήγορση. Η έρευνα διερευνά τη σύνδεση μεταξύ φυσικού φωτός και της ποιότητας της πρωινής αφύπνισης, δείχνοντας πως η έκθεση στο φως μπορεί να περιορίσει την υπνηλία και να ενισχύσει την αίσθηση ενεργητικότητας.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Daisuke Matsushita και τη φοιτήτρια Xiaorui Wang, σχεδίασε ένα πείραμα με στόχο να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο το ηλιακό φως βοηθά τους ανθρώπους να ξεκινήσουν τη μέρα τους με περισσότερη ζωντάνια και λιγότερη κόπωση. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη εκτέθηκε για 20 λεπτά σε φυσική φωτεινότητα πριν ακόμα ανοίξουν τα μάτια τους· η δεύτερη είχε συνεχή έκθεση από την αυγή μέχρι την ώρα που ξυπνούσαν· ενώ η τρίτη παρέμεινε σε απόλυτο σκοτάδι μέχρι τη στιγμή της αφύπνισης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν δεχθεί έστω και σύντομη έκθεση στο πρωινό φως – είτε για λίγα λεπτά, είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της αυγής – ξύπνησαν με πιο καθαρό μυαλό και καλύτερη διάθεση, σε σύγκριση με εκείνους που ξύπνησαν στο σκοτάδι. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ομάδα που εκτέθηκε για 20 μόνο λεπτά στο ηλιακό φως παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδα ενέργειας και μείωσης της πρωινής ατονίας.

Αν λοιπόν νιώθετε πως η κόπωση δεν λέει να σας αφήσει, παρά τον επαρκή ύπνο, ίσως το πρόβλημα να μην είναι οι ώρες που κοιμάστε αλλά οι συνθήκες του περιβάλλοντος. Η έκθεση στο φως της ημέρας, ιδίως τις πρώτες στιγμές της αφύπνισης, μπορεί να προσφέρει φυσική ώθηση για καλύτερη διάθεση και συγκέντρωση. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική έκθεση στο φως καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ή της αυγής, όπως παρατηρήθηκε στη δεύτερη ομάδα του πειράματος, ενδέχεται να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, οδηγώντας σε αίσθηση εξάντλησης.

Ο Δρ. Matsushita σημειώνει: «Στο μέλλον, ευελπιστούμε να μπορέσουμε να ρυθμίζουμε τον φωτισμό του υπνοδωματίου ανάλογα με την ώρα και την εποχή, ώστε να προσφέρουμε πιο φυσική και ξεκούραστη αφύπνιση».

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μια απλή κίνηση, όπως το να αφήσετε τις κουρτίνες ελαφρώς ανοιχτές ή να επιτρέψετε στο φως της ημέρας να εισέλθει στο δωμάτιο λίγο πριν ξυπνήσετε, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Ακόμα και λίγα λεπτά φυσικής ακτινοβολίας μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της πρωινής υπνηλίας και να σας χαρίσουν μια πιο ομαλή και ευχάριστη αρχή της ημέρας.

 

πηγή: ygeiamou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν