Τα εργατικά δυστυχήματα σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ στην Ελλάδα, όπως κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ και επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ)
Ο «μαύρος» απολογισμός της χρονιάς που πέρασε – Σοκάρουν οι αριθμοί
Συγκεκριμένα, το 2023, 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά στη χώρα. Ως προς τις κατηγοριοποίηση των θυμάτων, συνολικά 60 εργάτες-μισθωτοί έφυγαν από τη ζωή το 2023, 44 αγρότες, 31 εργάτες που υπάγονται στον κατασκευαστικό τομέα και τα εργοτάξια, ενώ ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στους θανάτους που γίνονται από την χρήση γερανών, καθώς πολλές ήταν οι περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι μη εκπαιδευμένοι ή απλοί βοηθοί χειριστών εργάστηκαν σε γερανούς με τραγικές επιπτώσεις για εκείνους ή για συναδέλφους τους.
Τεράστια η αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – Απόλυτο σκοτάδι
Το 2022, 104 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 140 τραυματίστηκαν σοβαρά. Ενώ, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2018, έχασαν τη ζωή τους 46 εργαζόμενοι, το 2019 51 εργαζόμενοι, το 2020 41 εργαζόμενοι και το 2021, 31 εργαζόμενοι.
Συνολικά, 179 νεκροί, 54 το Α΄ τετράμηνο του 2023, 69 το Β΄ τετράμηνο και 56 το Γ΄ τετράμηνο του περασμένου έτους. Ιδιαίτερα ανεβασμένος των νεκρών ένστολων και των εργαζόμενων στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας (μέσα σε αυτούς και οι πυροσβέστες) με συνολικά 21 νεκρούς.
Σήμερα, είναι αποδυναμωμένη η Επιθεώρηση Εργασίας η οποία πλέον δεν μπορεί να ελεγχθεί κοινωνικά, αλλά μόνο κοινοβουλευτικά, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων-δυστυχημάτων. Πλέον έχει μόνο 200 εργαζόμενους, από 400 που είχε.
Εργασιακός μεσαίωνας: Πολλοί οι εργαζόμενοι που πεθαίνουν από θερμοπληξία!
Ο πιο αιματηρός μήνας ήταν ο Ιούλιος του 2023, με συνολικά 23 νεκρούς στους χώρους εργασίας και πολλούς εξ αυτών να πεθαίνουν από θερμοπληξία!
Ειδικά ένας τομέας που πρέπει να καταγράφεται για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, πλέον είναι και η κλιματική αλλαγή, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη.
Οι επαγγελματικές ασθένειες δεν καταγράφονται στην Ελλάδα – Εργατικά ατυχήματα ή δυστυχήματα καταχωρούνται ως τροχαία!
Παράλληλα, ο κ. Στοϊμενίδης τόνισε ότι οι επαγγελματικές ασθένειες δεν καταγράφονται στην Ελλάδα, ενώ σήμερα η κατάσταση είναι δραματική και στο χωράφι.
Από το 2019 μέχρι και σήμερα, δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως ως προς την προστασία των εργαζομένων στα χωράφια, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ. Πολλές φορές αφορούν ανατροπές τρακτέρ και μεγάλων οχημάτων και καταχωρούνται ως τροχαία!
Οι προτάσεις των συνδικάτων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Επίσης σήμερα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει υποτιμηθεί και υποστελεχωθεί παντελώς, ο κοινωνικός διάλογος ανάμεσα στους εργοδότες και τα συνδικάτα είναι ανύπαρκτος, ενώ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αποτελούν παρελθόν.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Στοϊμενίδης παρουσίασε τις προτάσεις των συνδικάτων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Οι προτάσεις για τα εργατικά δυστυχήματα:
Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Η ένταξη του μαθήματος για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία στο ωρολόγιο πρόγραμμα, από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η σύσταση φορέα επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών.
Η ενίσχυση και στελέχωση του ΣΕΠΕ.
Η ενίσχυση και αυτοτελής λειτουργία στο ΥΠΕΝ του ΣΕΜ.
Η ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΣΥΑΕ).
Η δημιουργία Διευθύνσεων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο.
Η δημιουργία ειδικών τμημάτων πρόληψης, όπου θα περιλαμβάνεται και η ιατρική της εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία.
Ανάπτυξη εθνικού, δημόσιου προγράμματος υποχρεωτικών, περιοδικών, προσυμπτωματικών ελέγχων στους χώρους εργασίας.
Ανάπτυξη ειδικού προγράμματος γενικευμένης, πρακτικής ειδίκευσης στην ιατρική της εργασίας.
Αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων, καθώς και του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων.
Ενημέρωση και πιστοποίηση κάθε εργαζομένου σε κάθε θέση εργασίας.
Πηγή: in.gr