Μια χρονιά αμφίρροπη ως τις ποσότητες που θα παραχθούν τελικά στην Κρήτη είναι η φετινή. Παραγωγοί περιοχών που έχουν πληγεί από την ανομβρία αλλά και τη λειψυδρία βλέπουν τις ελιές να κρατούν με το ζόρι τον καρπό αλλά η μη ύπαρξη βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή δεν τις “λαδώνει” με αποτέλεσμα να τηρούν στάση αναμονής.
Υπομονή τους ζητά ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης και προσοχή στην κάλυψη με φυτοφάρμακα καθώς πέρυσι στην πλειοψηφία των λαδιών καταγράφηκαν υπολείμματα και για αυτό ο ΣΕΔΗΚ δεν προχώρησε στον καθιερωμένο διαγωνισμό ποιότητας λαδιού, αφού αυτή ήταν υποβαθμισμένη.
Σε δηλώσεις του ο Νίκος Μιχελάκης αλλά και το μέλος του συλλόγου ελαιουργών Χανίων. Μιχάλης Χαιρετάκης, υποστήριξαν πως η ανομβρία φαίνεται και στις οξύτητες αφού υπάρχουν λάδια από τρεις γραμμές και κάτω, αλλά η πλειοψηφία των λαδιών κυμαίνεται από 5 έως 8 γραμμές.
Ωστόσο οι αποδόσεις είναι πολύ καλές αφού κατά μέσο όρο είναι περίπου 4,5/1 .
Σε ότι αφορά στις τιμές στην Πελοπόννησο πούλησαν αγουρόλαδο στα 10 ευρώ και 20 λεπτά, στην πορεία η τιμή έπεσε κατά δύο ευρώ, ενώ τώρα στην Κρήτη τα συμβατικά λάδια κυμαίνονται στα 6,5 ευρώ το κιλό.
Η περυσινή χρονιά στην Κρήτη είπε ο κ. Μιχελάκης κυμάνθηκε στις 52.000 τόνους. αρχικά είχε εκτιμηθεί πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη αλλά θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση λόγω ανομβρίας.
Ίσως η χρονιά να είναι σαν την περυσινή υπογραμμίζει ο κ. Μιχελάκης που δεν ήταν από τις καλές χρονιές για την Κρήτη.
Να φοβούνται οι παραγωγοί τον αέρα είπε ο κ. Χαιρετάκης καθώς σε περίπτωση που φυσήξει δυνατά ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσουν οι ελιές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τη μέρα και των υψηλών τη νύχτα.